Smoothie med alfagroddar och hallon

En snabb och mätande drink perfekt innan jobbet eller träningen!

130g alfagroddar

1 banan

6 dl havredryck

2 dl hallon/valfria bär

2 msk honung/agave

(2 skopor ärtprotein)

 

kommentera gärna vad ni tyckte :)

/ Josefine på MunkaGrodden

Ett litet tilltugg till Nyår

Krustader med hemmagjord skagen och blandade groddar.

En lyxig och god kombination

-Purjolöksgroddar

-Alfagroddar

-Rädisgroddar

(Fråga efter groddarna i din butik om dem ej har alla olika sorter)

Gott Nytt År

Önskar vi på

MunkaGrodden

Ärtskott-sallad

Stekt lax med en härlig ärtskott-sallad

2 pkt ärtskott
2 tomater
1 liten rödlök
2 msk olivolja
krydda med lite örtsalt

Hacka ihop allt till en fin sallad.

En trevlig förrätt med rädisgroddar

Glutenfritt bröd med avokado, hemmagjord skagenröra, dill och rädisgroddar. Så gott!!

Precis som de andra groddarna har rädisgroddarna ett högt näringsvärde av vitamin C. På 100 g får man i sig mer än hälften av det dagliga behovet av vitamin C. Bortsett från det har rädisgroddarna högt näringsvärde av mineraler, vitaminer och proteiner.

Rödbetssoppa med alfagroddar

Den perfekta lunchen eller förrätten. Rödbetssoppa med mycket alfagroddar..

Nyttigt och jätte gott.

-vegansk -mjölkfri

Ingridienser

  • 750 g rödbetor
  • 1,5 gul lök
  • 7 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Skala rödbetor och lök och skär dem i skivor. Mixa dem, lite i taget i en matberedare. Häll det i en kastrull, tillsätt vatten och smula i buljongtärningar. Koka soppan ca 5 min. Häll i havregrädden låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Till servering

130g alfagroddar och lite persilja.

Groddar och skott till julbordet

Groddar och skott är en härlig grönsak som både är vacker att dekorerar med och jättenyttig att äta. 

Varför inte använda groddar och skott till ert julbord. De är goda i matlagningen eller att äta precis som dem är.

På bilden ser ni kikärtsbiffar toppade med rädis- och böngroddar.

En fräsch sallad med ärtskott

Ärtskott används på samma sätt som andra groddar och skott, med fördel i kalla rätter. Man använder hela skott, både bladen och stjälken. Passar som garnityr och i sallader. Steker man dem hastigt i smör blir de ett utmärkt tillbehör till fisk.

Ärtskotten ger näring, energi och är vackra!

Hembakat Alfabröd

Sätt ugnen på 185 grader

1msk fiberhusk

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

200g Alfagroddar

2 dl kokande vatten

2 dl havremjöl

2 tsk bikarbonat

1,5 tsk salt

1,5 dl turkisk yoghurt

1,2 flytande honung

1 dl rostade pumpafrön

1 dl rostade solrosfrön

 

Smörj formen med olivolja och strö lite av pumpafröna i formen.

Blanda fiberhusk, linfrön och sesamfrön i en bunke. Häll över det kokande vattnet och blanda väl. Låt svälla i 10 min.

Tillsätt havremjöl, alfagroddarna  (går även bra att mixa groddarna) bikarbonat, salt, yoghurt och honung. Blanda gärna med elvisp så allt blandas väl.

Blanda i pumpafrön och solrosfrön.

Häll smeten i en brödform. Grädda i mitten av ungen i ca 1h

 

Perfekta mellanmålet

Smoothie

Det optimala mellanmålet för en välfungerande dag, som ger både kraft och energi.

Recept

100 g böngroddar

2 små bananer

2 msk jordnötssmör

1 liter havremjölk

1,5 msk kakao

2 tsk honung

Mixa ihop allt till en jämn och fin smoothie, använd helst endast ekologiska råvaror.

Lite info om Böngroddar.

Böngrodden ses som en väldigt generös energikälla då den innehåller det mesta. Ger dig ett brett och bra tillskott av protein, fibrer, mineraler och vitaminer. Det höga c-vitamin innehållet gör inte grodden mindre unik

Kolla gärna hemsidan www.munkgrodden.se

Middagstips för kvällen.

Vårrullar med böngroddar

Ca 400 g veggofärs/nötfärs

1 gul lök

1 morot (hackas/rivs i småbitar)

300 g böngroddar

2 ägg

2 msk rapsolja

2 st grönsaksbuljong

1 pkt vårrullsplattor,  Tyj spring roll pastry 50st (finns att köpa i asiatiska butiker)

Ca 3 dl matolja till stekning

Blanda samman alla ingredienser och krydda med salt och peppar. Lägg en klick smet i mitten på varje platta, vik in sidorna och rulla ihop till en rulle. Stek sedan vårrullarna i 10-15 minuter i rikligt med olja tills de fått en jämn gyllenbrun färg. Det blir ca 50st vårrullar.

Servera gärna med Sweet chilisås och färska böngroddar. Lycka till!

????????????????????????????????????