Search for content, post, videos

Monika Ahlberg bjuder på smakrik vardagsmat

Ett nytt år är här och det är dags för nystart, även i köket. Med tips och recept bjuder vi på en dos inspiration inför vardagsmatens bestyr.

Julledigheten är slut och med den sköna, slappa dagar. Vi har inte den där lyxiga tiden att lägga ner på matlagningen. Vardagen är igång igen med jobb, skola och aktiviteter. Däremellan ska frukostar, luncher och middagar lagas. För en del av oss kan det kännas lite som en utmaning att komma in i tänket med att laga vardagsmat efter semestern. Samtidigt innebär hösten ofta en tid att ta nya tag och kanske komma in i nya och hälsosamma rutiner och hitta ny inspiration. God, nyttig vardagsmat för hela familjen som går snabbt och enkelt att laga, med andra ord.

Monika Ahlberg startade i början av 1990-talet den stora kokbokstrenden i Sverige med Rosendals trädgårdscafé och är sedan dess en av våra stora matprofiler. I kokboken Monikas Vardagsmat ger hon tips och råd för den som längtar efter att laga roligare och godare mat till vardags. Hennes bästa tips för den som vill hitta inspiration i vardagen är att satsa på råvarorna och hålla det enkelt.

– Min utgångspunkt är ju alltid god mat! Lyckligtvis blir det oftast hälsosam mat. Mat lagad av naturliga, inte nödvändigtvis dyra råvaror. Men smör är ett måste. Eftersom jag är en otålig själ vill jag att det ska gå fort och vara okomplicerat.

Piffa till pastan

Efter att ha levt något i skymundan har vanlig svensk husmanskost kommit tillbaka på middagsborden med köttbullar, falukorv och blodpudding. Italiensk mat ligger dock fortfarande högt i kurs och pasta har på senare år blivit ett naturligt inslag i matlagningen, av förklarliga skäl. Det går fort, det mättar, går att kombinera med det mesta och är något som de flesta tycker om. Spaghetti med köttfärssås ligger på första plats bland de vardagsrätter som vi svenskar lagar mest av, visar en ny matrapport. Men även en klassisk favorit kan ju efter ett tag kännas tjatig och kan behöva lite nya inslag emellanåt.

– Ett bra sätt att förändra sin spaghetti och köttfärssås är att byta ut pastan till en lyxigare sort, och kanske krydda köttfärssåsen med tacokrydda eller en annan favoritkrydda, tipsar Monika Ahlberg.

För att få i sig nyttiga fetter och D-vitamin får fisk gärna vara ett återkommande inslag i vardagsmaten. Fisk är dessutom både snabblagad och lättlagad mat.

– En fiskbit vänd i mjöl och stekt i smör är det godaste och mest snabblagade som finns. Tillbehöret kan varieras efter sällskapet och säsongen, t ex rödbetor, sallad eller potatis, säger Monika Ahlberg.

Fågel är både är populärt och smidigt.Med kyckling får du god, nyttig och enkel vardagsmat för hela familjen som är lättlagad och ger en festlig känsla.

Bryt gärna av kött, fågel och fisk emellanåt med en vegetarisk rätt. Vegetarisk mat är allt annat än tråkig mat och mer än bara bönor och frön. Satsa på en härlig ratatouille med ris eller couscous eller en god rotfruktsgratäng. Vegetariska rätter kan dessutom ofta fungera utmärkt som tillbehör till såväl kött som fisk.

Boosta frukosten

Morgonmålet kan ofta bli en upprepande historia. När det kommer till frukosten faller vi lätt in i gamla vanor. Men det finns knep för att både variera sitt frukostmål och få i sig nyttigheter på morgonen.

Mixa en smoothie på färsk eller frusen frukt, grönsaker och frön. Lägg på lite extra godsaker på frukostsmörgåsen som groddar, gröna blad, frön eller frukt. Eller förbered kvällen innan med en ”overnight oat” som får stå i kylen över natten.

Recept på en god lax med savojkål »