Kost

Goda svampar och nyttiga bär – upptäck skogens skafferi

Det är höst och många beger sig ut i skog och mark för att njuta av sprakande färger, frisk luft och inte minst, eftertraktade och nyttiga godsaker i form av svamp och bär.
Ingrid Holmberg har tillsammans med sin make,

Av |september 1st, 2017|Kost|0 Kommentarer|

Söta slut – med en sundare twist

Marja Folcke och Emelie Holm bjuder på socker- och glutenfria desserter gjord på somriga bär.
Sommaren är så klart en tid för sötsaker. En fikastund i trädgården, en glass på stranden eller en dessert efter middagen. Härligt och gott, men

Gör en god sommarsallad

Bjud på en smarrig sallad till sommarfesten! Vi tipsar om goda salladsingredienser och inspirerande recept.
 

Den här salladen med ätbara vildblommor, ruccola, rädisor och keso från Harvest and Honey ser både god, nyttig och fantastiskt vacker ut. Som ett konstverk på matbordet!

Sött

Ljuvliga, smakrika sommar

Duka upp till sommarfest. Årstiden bjuder in till härlig grillning och fräscha, nyttiga rätter.
Sommaren är lika med grillning för många av oss. En grillkväll eller grillunch lockar fram härliga dofter och smaker och bjuder också på ett perfekt tillfälle

Ladda med rödbetor

Rödbetor ska inte bara vara bra mot blodtrycket, skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar och stärka immunförsvaret. De kan också öka såväl uthållighet som prestationsförmågan.
Rödbetan är en riktig superkraft som i studier visat sig förbättra både uthållighet och prestationsförmåga i samband med träning. Nitratet i

Bjud in till en grön sommarfest

Låt säsongens grönsaker spela huvudrollen på middagsbordet för en nyttigare och klimatsmartare sommar.
Sommar och semester. Äntligen får vi tid att spendera dagar och kvällar utomhus och njuta av härliga måltider i det gröna tillsammans. Och varför inte låta grönskan

Gurkmeja – det gula guldet

Gurkmeja hamnar i topp när det gäller växtantioxidanter och har i urminnes tider använts inom folkmedicin för att bota inflammatoriska åkommor, magbesvär och har också påståtts kunna hjälpa mot depression.
3 recept med gurkmeja
Blanda den färska gurkmejan skuren i små

  • Ät-frukt-och-grönt-efter-säsong
    Permalink Ät-frukt-och-grönt-efter-säsongGallery

    Ät efter säsong – Frukt och grönt när de är som bäst

Ät efter säsong – Frukt och grönt när de är som bäst

Om frukt och grönsaker får mogna på egen hand kräver de mindre energi, miljöbelastningen minskar, de smakar mer, innehåller mer näring och är ofta även billigare.
Grön sparris

Bryt av den lite träiga biten längst ner och ät den färsk eller

Mat som medicin

Allt fler forskningsrapporter pekar på att det vi äter har stor betydelse för uppkomst och läkning av allvarliga sjukdomar.
Senast i raden av uppmärksammade forskningsresultat är att rätt kost kan lindra allvarliga depressioner. Forskare från Australien visade att av 33

Laga en hälsosam meny à la Medelhavet

Maträtterna och råvarorna från länderna kring Medelhavet lockar inte bara med sina goda smaker och dofter, en rätt komponerad meny à la Mar Mediterráneo ger dig också flera hälsovinster.
Många tänker nog på länderna i den norra regionen av Medelhavet

Nyttig mat till påsk

Satsa på goda fiskrätter, mycket grönt och lite mindre av det söta för en påsk i hälsans tecken.
Påsken är en av de högtider då vi gärna dukar upp med en festmåltid. Till den traditionella påskmaten hör i första hand

Unna dig själv en bra frukost

Oavsett om du vill äta frukost direkt när du kliver upp eller lite senare, kanske på jobbet, är det viktigt att du ger dig själv en bra start. Kostrådgivaren Anja Forsnor delar med sig av sina bästa tips och

Så äter du både klimatsmart och nyttigt

Går det att äta mat som är såväl näringsrik som bra för miljön? Visst kan du det! Satsa på vegetariskt och säsongsbetonat.
En studie från Mälardalens högskola har gått igenom enkätsvar från 5 000 kvinnor och män i olika åldrar. Forskarna har studerat om

Vegetarisk mat för hela veckan

Sugen på en vegetarisk veckomeny? Vi bjuder på enkla tips och inspiration för vegetariska rätter från måndag till söndag.
Vegetarisk mat har blivit rejält populärt de senaste åren och allt fler provar på att laga och äta grönt någon gång i

3 tips på nyttiga mellanmål

Under sportlovets aktiviteter är det extra viktigt att fylla på med energi under dagen. Vi tipsar om 3 nyttiga och goda mellanmål för stora och små.
 

Via heneedsfood

Bars på quinoa, frukt och nötter, perfekta att packa ner till utflykten.

 

Via Babble

Bananpannkakor har

Av |februari 28th, 2017|Kost|0 Kommentarer|

Lev gott med medelhavsmat

Redan på 1950-talet kunde man se att maten som befolkningen åt i länderna runt Medelhavet ledde till bättre hälsa och längre liv. Kosten kan både förebygga sjukdomar och ge ökad livskvalitet.
För några år sedan kom den första stora genomgången

Av |februari 23rd, 2017|Kost|0 Kommentarer|

Så får du i dig D-vitamin

D-vitamin hjälper till att reglera kalkbalans i skelett och tänder. Denna livsviktiga vitamin får du i dig främst via solljus men även genom att äta fet fisk, ägg och berikade produkter.
Solljus
Den främsta källan för D-vitamin är solens UVB-strålar. När huden

Forskare: Därför är ekologisk mat bra för hälsan

Nu kommer ny forskning som stärker tesen om att ekologisk livsmedelsproduktion har vissa fördelar ur hälsosynpunkt.
En grupp europeiska forskare, där bland annat experter från Karolinska Institutet ingår, har på uppdrag av ett utskott inom EU-parlamentet gått igenom relevant forskning på

Kaffe skyddar mot kroniska inflammationer

En ny studie visar på fler fördelar med att ta en daglig kopp kaffe. De äldre personer i studien som hade låga nivåer av inflammationer i kroppen hade något gemensamt – de var alla kaffedrickare.
Studien, som nyligen publicerades i

Nyttiga mellanmål på superfoods

Dags att glömma kexchokladen eller smörgåsen till mellis. Raw food kocken och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz vill inspirera dig till snabba OCH nyttiga mellanmål på raw food-ingredienser som ger maximalt med näring.
Erica Palmcrantz Aziz upptäckte raw food för över ett decennium

3 antiinflammatoriska superkryddor

Ge ditt immunförsvar och din tarmflora en boost med dessa tre antiinflammatoriska kryddor.
Gurkmeja
Den gula roten tillhör kanske inte en av våra mest frekvent använda kryddor i vardagsmatlagningen. Men det finns all anledning att tänka om. Gurkmejan har nämligen starka antiinflammatoriska effekter

7 tips för att få i sig dagsbehovet av frukt och grönt

Varje dag bör vi äta ett halvt kilo grönsaker och frukter. Här kommer 7 tips på hur du täcker in dagsbehovet.
Fem knytnävsstora portioner. Eller 500 gram. Så mycket frukt och grönt bör vi få i oss varje dag enligt Livsmedelsverkets

6 gröna sätt att järnboosta din kost

Järnbrist är vanligt förekommande hos kvinnor men också bland vegetarianer. Här är 6 tips på järnrika, vegetariska livsmedel.
Under det mörka vinterhalvåret är det lätt att känna sig trött och hängig. Men tröttheten kan också bero på att vi får i oss

Av |december 28th, 2016|Kost|0 Kommentarer|

Recept: Tarmvänlig julmat

Lina Nertby Aurell och Mia Clase driver den populära bloggen foodpharmacy.se om tarmfloror och antiinflammatorisk mat. De är även bokaktuella med ”Food Pharmacy”, en berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. För Bättre Hälsa bjuder de på

Fira en tarmvänlig jul

Lina Nertby Aurell och Mia Clase driver den populära bloggen foodpharmacy.se om tarmfloror och antiinflammatorisk mat. De är även bokaktuella med ”Food Pharmacy”, en berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. De ger oss bästa tipsen för

Recept: Raw food julgodis

Raw food-experten och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz bjuder oss på 2 goda och sockerfria julgodisrecept.
Raw mjuka tryfflar med pepparmynta
”Ljuvliga tryfflar med touch av pepparmynta!”

cirka 10 st

Ingredienser

25 urkärnade dadlar (använder du medjool dadlar räcker med 13 st)

2 msk kokosolja, mjuk

2-4

Fira en raw food jul

Erica Palmcrantz Aziz är en väletablerad raw food kock och kokboksförfattare som skrivit ett flertal böcker i ämnet raw food. I vår är hon aktuell med en ny bok, Superfood Boost. Hon ger oss sina bästa tips för en

Recept: Hjärtvänlig julsallad

Annika Tidehorn är journalist med specialområdet mat och hälsa. Hon har medverkat i flera bokproduktioner och är aktuell med boken ”Hjärtvänlig mat” tillsammans med Gun-Marie Nachtnebel. Här bjuder hon på ett hälsosamt, hjärtvänligt och gott recept till julbordet.

Krispig röd

Fira en hjärtvänlig jul

Annika Tidehorn är journalist med specialområdet mat och hälsa. Hon har medverkat i flera bokproduktioner och är aktuell med boken ”Hjärtvänlig mat” tillsammans med Gun-Marie Nachtnebel. Hon tipsar oss om hur vi får julmaten lite hjärtvänligare.
Vilken typ av mat

Hälsodrycker: En för varje tillfälle

Vi har samlat våra favoritrecept på hälsodrycker från några av årets hetaste kokböcker.
 
Bye bye förkylning
En hälsoshot som håller förkylningen borta att starta dagen med.

2 port

Ingredienser

8 svartpepparkorn

1 citron

2-3 cm färsk och skalad ingefära

2-3 cm skalad gurkmeja

½ apelsin

Gör så här

Blanda i