Egenvård

Ät för både insidan och utsidan

Huden är kroppens spegel. När vår mage och tarm, ett av kroppens viktigaste system, inte är i balans syns det också på utsidan. Därför är det så viktigt med vad vi stoppar i oss.
Som alla andra organ i kroppen

5 livsmedel som hjälper dig att somna

Förbättra dina chanser att få en god natts sömn genom att äta rätt typ av mat på kvällen. Vi listar 5 livsmedel som hjälper dig att somna.
Körsbär

En näve körsbär kan vara bra att få i sig på kvällen. Körsbär

Grönkål som hudboost

Forskning publicerad i tidskriften Clinics in Dermatology visar att grönkål är en av de bästa källorna till lutein och zeaxantin.

Detta är ämnen som absorberar och neutraliserar fria radikaler orsakade av UV-ljus – även de våglängder som tränger igenom solskyddet

Koppla ned i jul

För många innebär julhelgen en efterlängtad chans till avkoppling, tid med familjen och lugn och ro. Ett stressmoment kan dock vara vår ständiga uppkoppling så testa att stänga av dina enheter och fira julen här och nu.
Vi är allt

Magnesium har betydelse för dygnsrytmen

Brittiska forskare visade nyligen att magnesium kontrollerar kroppens dygnsklocka.
Mineralet magnesium är livsnödvändigt och behövs för bl a regelbunden hjärtrytm, en normal muskel- och nervfunktion och för ett starkt skelett. I en annan nyligen publicerad studie visade nederländska forskare även

3 sätt att återfukta huden på naturligt vis

Vintertid blir huden extra torr och behöver mer fukt. Ge huden extra skjuts av fukt med enkla medel från ditt eget skafferi.
1. Gör en mask
En hemmagjord ansiktsmask ger fukt, skyddar och gör huden len igen. Du kan göra den

7 tips för en piggare höst och vinter

Under det mörka och kyliga höst- och vinterhalvåret är det lätt att känna sig trött och åka på förkylningar. Här kommer sju tips för en piggare, friskare och mer harmonisk vinter.
01. Ladda med vitaminer
Håll dig pigg och frisk i

Så lindrar och förebygger du förkylning

Hösten är här och med denna årstid kommer också förkylningar som ett brev på posten. Vi tipsar om hur du bäst kan lindra symptomen för att vara på benen snabbare och vad du kan tänka på för att förebygga en förkylning.
Förkylning

Kost för att bromsa åldrandet?

Bör vi äta annorlunda när vi blir äldre, förändras kroppens näringsupptag och hur blir man över 100 år?

Bladgrönsaker minskar risken för grön starr

Nu finns det ytterligare en anledning att lägga på lite extra grönkål eller spenat på tallriken. Ny forskning visar nämligen att de kväveföreningar som finns i bladgrönsaker kan minska risken för grön starr.
De nya forskningsresultaten är publicerade i JAMA

Klä dig rätt i kylan

Det är riktig vargavinter nu med flera minusgrader på många håll i landet. Därför gäller det att klä sig rätt för att klara vinterkylan.
Bästa sättet är att ha på sig tjocka skosulor, underställ i ylle, mössa på huvudet och

Vad behöver kroppen och när?

Det finns tretton, som man idag känner till, livsnödvändiga vitaminer. Dessa måste vi få i oss regelbundet eftersom våra kroppar inte kan producera dem på egen hand.
Vitaminerna spelar en avgörande roll för olika funktioner i kroppen och för att

Silver framkallar antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens kan uppstå när bakterier utsätts för antibiotika men även andra substanser. Tungmetallen silver har på senare år fått ett allt bredare användningsområde. Det har bl a som kolloidalt silver sålts som kosttillskott. Syftet med silveranvändningen är att avdöda

Kosttillskott – ett komplement till kosten

Kosttillskott fungerar som ett komplement till en normal kost. De definieras som livsmedel och får inte utlova någon medicinsk inverkan på din hälsa.
Enligt Svensk Egenvårds branschriktlinje ”Säkra kosttillskott till konsument” (2009) definieras kosttillskott som ett livsmedel även om de

C-vitamin kan minska risken för cancer

Arbetare som exponerats för strålning från kärnkraftverket i Fukushima hade minskad cancerrisk när de fick C-vitaminbehandling. Läs mer på Linas hälsoblogg.

Fiskolja stödjer immunförsvaret

Fiskolja kan göra underverk för immunförsvaret. Läs mer om senaste forskningen på Lina Åhléns hälsoblogg.

Håll dig frisk med hjälp av naturen

Naturen har i tusentals år spelat en viktig roll när det gäller att förebygga och behandla sjukdomar och växtbaserade läkemedel och naturläkemedel är fortfarande en viktig resurs.
Hela 70 % av våra läkemedel kommer från naturen (Journal of Natural Products