Search for content, post, videos

Det är insidan som räknas!

Fiberhusk får ny design men kommer fortsatt ha samma fina innehåll och stå på samma plats i din butik. För att fira in det nya paketet bjuder vi här på ett recept på magiska kanelbullar från Mekto Ganic.

Kanelbullar 
ca 24 st stora kanelbullar

Fördeg

  • 5 g jäst
1 1/4 dl kallt vatten
1 1/2 dl rårismjöl
  • Övriga ingredienser
  • 50  jäst

  • 4 dl kall mjölk
  • 
2 vispade ägg
  • 
150 g rumsvarmt smör
  • 
2 dl råsocker
  • 
6 dl rårismjöl

  • 1/2 dl pofiber
1/2 dl FiberHUSK®

  • 2 tsk vaniljpulver
1 msk kanel
  • 
1/2 msk kardemumma

  • 1 tsk havssalt

Fyllning:
 50 g rumsvarmt smör
1/2 dl råsocker
1/2 dl kanel
Topping: 
1 uppvispat ägg med 1 tsk vatten.
Pärlsocker eller mandelflarn.

• Rör ihop jäst, vatten och rårismjöl till fördegen. Plasta och ställ in i kylen över natten. Det går även att göra fördegen och ha stående några timmar i rumstemperatur, gärna på en varm plats. Fördegen har kommit igång när det har rest sig en del och börjat bubbla.

• Rör ut jästen i mjölken och tillsätt äggen och smöret. Rör i fördegen. Blanda alla torra ingredienser och rör ihop med den första blandningen samtidigt som du blandar kraftigt. Kör degen i 5 minuter. Plasta och låt jäsa 2 timmar.

• Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Kavla ut varje del till ca 1 1/2 cm tjocka plattor. Bre på önskad mängd smör följt av råsocker och kanel. Rulla ihop degen på långsidan och skär varje del i 12 bitar. Lägg kanelbullarna i bullformar eller direkt på smörpapper. Sätt ugnen på 225°C. Plasta och lät jäsa i 45 minuter.

• Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelflarn. Grädda mitt i ugnen i 11-13 minuter eller tills bullarna får en fin färg.
Tips för mjölkfritt: Byt ut smöret mot samma mängd kokosolja och mjölken mot samma mängd kokosmjölk. Om du använder kokosolja måste mjölken vara rumsvarm, gärna samma temperatur som kokosoljan.

Recept av Mekto Ganic ur boken ”Bröd och kakor – baka utan gluten”, Ordalaget Bokförlag, 2014.

Fler recept hittar du här www.lindrooshalsa.se/recept!