Search for content, post, videos

I köket med Markiz

Hon blev Markiz med hela svenska folket och knep en tredjeplats i Sveriges Mästerkock 2014. Nu fortsätter hon sin matresa och inspirerar med lättlagade, smaksprakande och väl varierade recept med kryddan som huvudrollsinnehavare.

Markiz Talhaoui som har skrivit kokboken I köket med Markiz ser hemlagad mat som grunden till god hälsa.

– Det är en kokbok som ska vara lättläst och hälsosam. Det är en bra blandning mellan kötträtter och vegetariskt. Jag vill inspirera till matlagning och därför har många av mina recept få ingredienser. Det går också att byta ut ingredienserna som att ta potatis istället för ris, för det är kryddorna som är de viktiga. En del av recepten har jag försökt tolka, men många är 100 procent traditionellt marockanska och jag har varit noggrann med att lyfta fram enkelheten.

Ingen stress

Markiz kommer från ett hem där maten var central. Hennes mamma, som var ensamstående med sex barn, gav dem alltid hemlagad mat. När Markiz frågade henne hur hon fick ihop det med jobb och allt annat som skulle göras, berättade hon att hon storhandlade när det var som lugnast i affärerna, hon kände ingen stress och hon fick gott om råvaror att jobba med senare under veckan.

Detta är också ett av Markiz råd för att få en vardag som innehåller mer lagad mat. Lyfter man bort stressen som kommer med att gå och handla efter jobbet är det betydligt lättare att hitta tiden och energin att laga mat även en tisdagskväll.

Hälsa är viktigt för Markiz och för henne innebär det att äta bra råvaror och ta reda på vad den egna individen behöver.

– Det är viktigt att lyfta fram råvarornas goda egenskaper. Gurka till exempel, är inte bara vatten, utan bra för dem med nedsatt njurfunktion och sötpotatis kan vara bra för dem med hjärtproblem. Att äta rätt och bra är faktiskt viktigare än att träna, med tanke på vilken stress vi lever med idag.

Mat förenar

Markiz matintresse är långt mer än att komponera fina rätter och recept, hon ser det också som ett sätt att komma förbi fasader. Hon anordnar matlagningskurser och kommer gärna och lagar mat på möhippor.

– Det roligaste är att se hur människor som först tyckt att det var lite krångligt att laga mat, eller tyckt att det tar mycket tid, säger, ”var det inte svårare”. De upptäcker att om man bara förbereder kan man umgås när maten väl är på spisen eller i ugnen. Man hinner dricka vin, prata och vara med varandra.

Hon upptäcker också att människor som inte känner varandra kan umgås naturligt med maten som gemensamt fokus istället för tomt kallprat.

Tiden efter Sveriges Mästerkock har fått Markiz att inse vikten av att bara jämföra sig med sig själv. Att det är viktigt att stanna upp och faktiskt vara nöjd med sig själv och med det man åstadkommit. Och hur viktigt det är att tillbringa tiden med familj och vänner som ger positiv energi. Hon vill också skapa en medvetenhet om att all hälsa börjar i magen och att symptom som finnar eller smärta kan man komma tillrätta med genom att äta på ett sätt som hjälper tarmfloran.