Matsmältningsenzymer för bättre hälsa

Enzymer som hjälper vid IBS, allergier, hypotyreos och olika inflammationer.

Under de senare året har jag haft förmånen att hjälpa många människor till en bättre hälsa. Det började med människor med neuropsykiatriska diagnoser som autism, Asperger, ADHD, depression, tvångssyndrom och schizofreni. Men snart såg jag hur vanligt det var med autoimmuna sjukdomar i den nära familjen, samt hur många som har olika matsmältningsbesvär som IBS.

Använd enzymer för att bota IBS

Det första rådet vid IBS brukar vara att prova en diet med låg FODMAP, alltså att ta bort alla svårsmälta kolhydraMatsmältningsenzymer vid svår IBS samt matintoleranster i kosten. Många blir hjälpta av detta, men andra säger att det kanske lindrar för stunden men att det inte blir bättre i längden. Dessutom är dieten svår.

Nu har det skett stor utveckling på enzymfronten. Under de senaste 10 åren har det kommit enzymer som gör att många som tidigare var beroende av diet för att må bra, kan byta ut dieten med enzymer och faktisk känna att enzymer fungerar bättre än vad dieten gjorde innan. Enzymerna spjälkar maten så man känner sig mindre uppsvälld, får mindre gas och kramper och mindre besvär med förstoppning och diarré. Samtidigt läker de ut små skadade områden i tarmen så tarmen efter ett tag kan fungera bättre och själv producera bättre enzymer och bidra till ett bra miljö för våra goda tarmbakterier.

Det finns tusentals olika enzympreparat, och kanske har du -liksom jag en gång gjorde- testat nåt enstaka, och sagt att de inte hjälper. Men hittar du rätt enzympreparat kommer de hjälpa! Vi håller just på att bygga upp ett enzymcenter där vi kommer ha ett antal olika enzympreparat specialanpassad för besvär som IBS, hypotyreos, inflammationer, allergi och ADHD. Vilka enzymer man skall välja beror givetvis på vilka besvär man har, och vi bygger nu även upp en rådgivningstjänst för att du som har besvär med magen kan få hjälp att hitta rätt matsmältningsenzymer som hjälper just dig.

Nedsatt ämnesomsättning och andra autoimmuna sjukdomar

Många kvinnor i medelåldern sliter med låg energi, känner sig frusna och orkeslösa. Hashimoto, en inflammation i sköldkörteln, gör att ämnesomsättningen går ner och man mår risigt. Anledningen till inflammationen är att tarmen har blivit genomsläpplig, och stora matmolekyler läcker ut i blodet där de aktiverar immunsystemet som i sin tur kan sätta igång en inflammation. Om man kan läka den läckande tarmen,kommer inflammationen försvinna och immunsystemet får lugn och ro för att reparera skadorna. Enzymer som hjälper matsmältningen och hjälper tarmen att läka är viktiga, samt enzymer som går direkt mot inflammationen i kroppen och dämpar ut den. Det finns bra enzymkomplex som är framtagna för detta. Medan 90% säger att en glutenfri kost hjälper dem, kan en glutenreducerad kost kombinerat med enzymer hjälpa många flera.

 

Enzymer som gör att allergier försvinnerAllerase är enzymer specialgjorde för att reducera allergier, både matallergi och pollenallergi

En skadad tarm läcker, och det bildas ämnen i blodet som normalt inte skall gå över från tarm till blodomloppet. Man kan se att en dålig matsmältning hänger samman med en högre nivå av histamin i blodet, något som gör att man lättare reagerar allergisk. Allergin behöver inte vara mot mat, utan kan lika gärna komma mot pollen eller kvalster eller annat luftburet allergen, då problemet är de höga histamin-nivåerna i kroppen. Med enzymer kan matsmältningen fungera bättre, tarmen få möjlighet att läka, och histaminnivåerna sjunker. Då försvinner samtidigt de allergiska symptomen.

Många olika slags matsmältningsenzymer

Det finns tusentals olika enzympreparat, och de är tänkta för olika användningsområden. Några är i första hand tänkta för att spjälka laktos, andra för att smälta bönor och baljväxter. På senare år har utvecklingen särskilt kommit långt på framställning av starka proteaser, enzymer som spjälkar protein. Numera är även enzymer som spjälkar gluten rätt så effektiva, och många med proteinintolerans kan sluta med diet. Det är de samma starka (proteolytiska) proteaserna som används vid de flesta autoimmuna sjukdomar som förstahandspreparat. Vid IBS kan det vara andra enzymer som behövs, och allergier kräver sina speciella enzymer. Det är därför viktigt att välja rätt och inte bara ta första och bästa. Fel enzymer skadar inte kroppen, men ger kanske heller inte någon effekt.

GlutenochMjolkfri utvidgar sitt enzymsortiment

I dessa dagar håller vi på glutenochmjolkfri.se på att utvidga vårt sortiment av specialenzymer. Vi har länge sålt vissa enzymer, men känner att behovet är ökande och att flera vill prova enzymer för olika besvär. Starka proteaser har inte sålts i Sverige, och de flesta enzympreparat man hittar här är svaga men breda preparat som bara hjälper vid måttliga matsmältningsbesvär. Vi hoppas att våra nya enzymer som bygger på den senaste forskningen kan hjälpa till att göra många människor friska! Läs mer om hur du väljer enzymer och om saker du skall tänka på om du vill prova enzymbehandling på vår blogg.

Nya veganska äggersättningar på marknaden!

Vegansk Äggersättning som smakar och används som riktiga ägg

Vegan Ersättning för Ägg

Vegan äggersättning, nu kan du baka utan ägg. Även där ägg utgör huvuddelen av ingredienserna fungerar MyEy.

Vi har precis fått in helt nyutvecklade äggersättningar som båda smakar som, och används som ägg! MyEy gör 3 olika äggersättningar: Heläggsersättning, Äggvitaersättning och äggulaersättning. Med heläggsersättning kan man numera göra bakverk, majonnäs och omeletter som smakar som det ska smaka! Smaken är förvånansvärt lik den man får av riktiga hönsägg. MyEy Äggvita fungerar utmärkt till maräng, mousse och fromager, förutom att man kan göra goda nougater och liknande. MyEy äggula fungerar utmärkt att göra rå äggulor med. (Salmonella-fria!) Servera till Pasta Carbonare eller till ångade grönsaker. Den är god till fattiga riddare, eller blanda med heläggsersättning och skapa en äggstanning till pajen eller gratängen. Allt man förr inte kunde göra utan ägg, kan man numera göra med MyEy äggersättning, och det smakar utmärkt!

Vegan Äggvita Ersättning

Ersätt äggvita med MyEy äggvitaersättning i dina recept.

Vegan Äggula

Gör rå äggulor till din vegansk måltid, nu finns vegansk äggulaersättning!

Mjölkfri choklad till hela Norden!

Mjölkfri Choklad i alla former!

På Glutenochmjolkfri.se har vi specialiserad oss på glutenfritt och mjölkfritt. Bland det vi säljer mest av är olika sorters mjölkfri choklad. Vi har mörk, ljus (”mjölkchoklad”), vit choklad som vi säljer som chokladkakor. Men även massor med fylld choklad. Riktigt rolig choklad.

Bland våra storsäljare är Jokerz, som liknar Snickers, fast mjölkfri. Nougat, rostade jordnötter, härlig kola, allt insvept i rismjölkchoklad. Twilight är en slags Japp, gjord på rischoklad. Certifierad glutenfri. Mahalo kan liknas med Bounty; saftig kokosfyllning och rismjölkchoklad.

Mjölkfri Choklad för allergiker

Många har allergier mot mycket, de kanske inte tål varken mjölk, soja, nötter och en mängd annat. Vi lägger stor möda på att lista alla ingredienser samt alla spårmängder som våra varor kan innehålla. Det gör vi för att du skall känna dig trygg som kund hos oss. Vi varje ny leverans brukar vi kolla att inget har ändrats.

Några av våra producenter är riktigt duktiga på att göra produkter för allergiker.

Zero Zebra Choklad

gör choklad som inte innehåller någon av EUs 14 listade allergener. Vi har Zero Zebra i två olika smaker, båda jättegoda.

Plamil Mjölkfri Choklad

En brittisk fabrikör. De har egen fabrik och garanterar att nötter inte förekommer ens i spårmängd i deras produkter.

BonVita Mjölkfri Choklad

Nederländsk och har som ambition att göra produkter av hög kvalitet. De har inte egen fabrik, så olika typer choklad kan innehålla olika spårmängder. Den vita chokladen från BonVita är garanterad ren utan spår av nötter eller andra allergener. För övriga smaker hänvisar vi till vår hemsida, då det varierar lite.

GoMaxGo Fylld mjölkfri choklad

Man hör ju på namnet att de kommer från USA. De tillverkar fylld choklad med nougat, kola och annat gott.

Torino Mousse mörk mjölkfri choklad

tillhör mina egna favoriter. Mörk choklad med en härlig chokladmousse i mitten. Supergod vuxenchoklad.

Chokladpålägg

har vi både från Plamil och ett italiensk märke som gör nöt-choklad-pålägg. Den heter la Crema, och är ett mjölkfritt svar på Nutella.

Ekologisk, glutenfritt godis

från Kung Markatta och från tyska Vantastic foods

 

…och mycket mycket mer hittar du på vår sida.

Godaste glutenfria pastan

Glutenfri Pasta som smakar gott!

Många som är nya på det här med glutenfritt, åker till närmste butik och köper den spaghetti och pasta som står på hyllan. Några blir nöjda, andra besvikna.

Egentligen är det lite konstigt; ‘vanligt’ folk äter bara vetepasta, och ingen diskuterar om den är god eller inte. Troligen är det för att vi alla växte upp med den, så det är så vi har lärt oss att pasta skall smaka. Glutenfri pasta finns i många flera smaker, baserade på olika sorters frön och växter, som majs, bovete, ris, amaranth. Smakskillnaderna är större än på vanlig vetepasta.

Pasta på vete blir klibbig och mjuk om det är mycket stärkelse i degen. Inte konstigt att många blir besvikna på glutenfri pasta om man köper det billigaste som finns på hyllan, det är nämligen vetestärkelse som är billigaste råvaran för glutenfri pasta. Durumvete som innehåller mer gluten (ca 14%) ger en pasta som har mer tuggmotstånd, inte klibbar ihop lika lätt, -och gör glutenintoleranta sjukare.

Glutenfri pasta är många olika saker:

Glutenfri pasta görs på ris, råris, bovete, majs, amaranth, bönor, hirs och en mängd olika blandningar. Vad man tycker är gott eller inte, beror i viss mån på hur man vill ha textur och tuggmotstånd. Kokar man rispasta länge, blir det en gröt av allt i hopa. Koktiden är extremt viktig för att få ett bra resultat med glutenfri pasta.

Vill man ha en pasta som har tuggmotstand och inte klibbar, bör man undvika sorter med mycket stärkelse. Vetestärkelse är som sagt huvudingrediens i de allra billigaste sorterna.

Blandningar av råris (brown rice) och majs blir ofta rätt bra. Ren råris kan vara bra från vissa fabrikat, medan andra lätt blir klibbiga i kanten före kärnan av pastan är genomkokt.

Orgran

Orgran gör en pasta som är tänkt att ätas rätt så ‘al dente’, men hög tuggmotstånd. Själv kokar jag Orgran pasta längre än vad som står på paketet, och den blir oftast bra ändå. Orgran har fördelen av att vara en helt ren pasta utan spår av gluten, vete eller annan säd. De har egna fabriker, så det är ett bra märke för de som är mycket allergiska eller känsliga. Väldig populär är mini-lasagneplattorna, då de inte behöver förkokas, och alltid blir mjuka och fina i lasagnen.

Doves Farm

Doves Farm gör både råris pasta och råris/majs pasta som blir mycket bra både tuggmotstånd och oklibbig. Den är dessutom både ekologisk och hyfsad billig.

Bovetepasta King Soba

En favorit bland vissa kunder är soba-nudlor. De görs av bovete. Bovete har en egen smak, som några älskar, andra inte tycker om, men King Soba bovetenudlar har länge varit en produkt där många återkommer och köper hela kartonger (12st paket) i stöten.

Många andra gör också bovetepasta, bl.a. Orgran, det italienska märket Castagno Bruno och Terra Sana.

 

 

 

  • Glutenfri Mjölmix Doves Farm för att baka glutenfria kakor och pajer, från Glitne
    Permalink

    Glutenfritt mjöl, mjölmix och brödmix utan spår av gluten

Glutenfritt mjöl, mjölmix och brödmix utan spår av gluten

Baka Glutenfritt bröd, kakor och tårtor med  glutenfritt mjöl från Glutenochmjolkfri.se!

Många vill köpa glutenfritt mjöl för att baka själv, men önskar en högre kvalitet på sina mjölsorter än vad man får på stormarknaden. De flesta billiga sorter av glutenfri mjölmix och brödmix består i huvudsak av vetestärkelse tillsatt mjölk och olika konsistensgivare och E-nummer. Vetestärkelse är inte naturlig glutenfritt, utan bara låg-gluten, och många reagerar även på små mängder gluten. Dessutom ger vetestärkelse blodsockerrusning med efterföljande insulin topp och insulinbrist. I längden en stor belastning för kroppen, som bidrar till att man på sikt kan få åldersdiabetes (Diabetes 2), men även ökar risken för hjärt- kärl sjukdom. Våra glutenfria varor har ett lågt Glykemisk Index, låg GI, och är bättre för kroppen.

 

Glutenfritt mjöl och glutenfria mjölmixer/brödmixer med lågt GI

Glutenfritt äter man ju för att få en bra hälsa! Och därför bör man också se till att undvika de snabba kolhydraterna och heller satsa på glutenfritt mjöl och mjölmix / brödmix utan vetestärkelse och konstiga tillsatser. Glutenochmjolkfri.se säljer glutenfritt mjöl och glutenfria mjölblandningar från Doves Farm som är garanterad utan spår av gluten eller andra allergener. De består av riktiga råvaror som potatismjöl, rismjöl, bovete och majsmjöl utan en masse E-nummer och tillsatser. På vår sida hittar du även några recept på glutenfria kakor, tårtor och bröd som du kan baka själv hemma. Titta i vänstre kolumnen under kategorier som glutenfri pasta, mjölkfri choklad, mjölkfri ost osv. så ser du längst ner en kategori som heter ”recept”. Här kan du hitta mycket gott som är både glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt och vegan.

Julchoklad, Fina mjölkfria och laktosfria jultomtar

Vi har fått in flera jultomtar i ljus choklad. Trevlig julklapp till små och stora! Vi har även annan julchoklad, antigen du söker sojafri eller sockerfri, så har vi mjölkfri choklad med jul-tema.

 

www.glutenochmjolkfri.se

Mjölkfri jultomte i ljus choklad

Vacker (och god!) jultomte i ljus mjölkfri choklad

snögubbar sockerfria

Choklad utan allergener, kan njutas av nästa alla!

  • gluten och mjölkfri butik
    Permalink gluten och mjölkfri butikGallery

    Nyöppnad Nätbutik för Mjölk-, Soja- och Glutenfria Livsmedel!

Nyöppnad Nätbutik för Mjölk-, Soja- och Glutenfria Livsmedel!

Nytt om Mjölkfri och Sojafri Ost

De tider är förbi när mjölkallergiker fick äta sin pizza utan ost. Numera finns mängder av mjölkfria (och även sojafria) alternativ till dig som inte äter mjölkprodukter. De nya mjölkfria ostarna är smältbara, och några bildar långa tråder precis som vanlig ost. Lasagne som smakar riktigt gör man lätt med våra smältostar och vår rivna ost ger härliga pizzor och gratänger. Vanliga skivbara hårdoster kan man köpa i många olika smaker, Glutenochmjolkfri.se har många olika ostar i sitt sortiment, här kan man även få till en mjölkfri ostbricka!

Choklad utan mjölk betyder inte längre bara bitter, mörk choklad

Ljus, mjölkfri choklad kan göras på rismjölk, sojamjölk eller kokos. Bland Glitnes produkter hittar du båda vit, ljus och mörk choklad. Vi har chokladkakor för bakning eller efterrätter samt fylld och smaksatt choklad. Ingen skall behöva vara utan choklad bara för att man inte tål mjölk eller soja! Vi har även sockerfri choklad.

Glutenfri bakning

Många så kallade glutenfria mjölmixer består i huvudsak av vetestärkelse som ger stor påverkan på blodsockret och dessutom innehåller gluten. På Glutenochmjolkfri.se har vi bara naturligt glutenfria produkter. Vi har Teffmjöl, ett etiopiskt mjöl med neutral smak som är utmärkt till pannkakor och baguetter. Kikärtsmjöl är populärt för brödbakning, gärna blandad med t.ex. rårismjöl, hampa eller bovetemjöl. Världens godaste munkar gör du på Jyttemjöl.

Glutenfri Pasta

För pasta garanterat utan spår av gluten och vete, prova vår storsäljare Orgran Lasagneplattor eller Orgran Fusilli i flera olika smaksvarianter.

Övriga produkter

Vi har även gluten- och mjölkfria såsmixer, kakmixer, kex, lakrits, alternativa sötningsmedel, kokosmjölk, mandel- och hirsgrädde, vispgrädde av ris och kokos och mycket mer!

Besök oss på www.glutenochmjolkfri.se

Följ oss gärna på facebook: Gluten & MjölkFri