Tandvård och munhälsa

Så undviker du frätskador på tänderna

Vårt ökade intag av juicer, läsk och sura frukter gör också att fler drabbas av frätskador på tänderna. Att äta och dricka mindre sura livsmedel är det viktigaste du kan göra för att undvika frätskador.
Frätskador på tänder blir vanligare,

Så undviker du dålig andedräkt

De allra flesta av oss drabbas av dålig andedräkt någon gång. Genom att vara noga med munhygienen, undvika viss mat och tobak kan man motverka dålig andedräkt.
Dålig andedräkt kan inträffa i samband med att man ätit starkt kryddad mat,

Tandvårdsfobi kan botas med KBT

Många av oss kan tycka att det är obehagligt att gå till tandläkaren. Men för en del, som lider av tandvårdsfobi, tar rädslan över helt. Genom terapi kan dock de allra flesta med tandvårdsfobi botas.
Att känna oro och obehag

Tandvård på äldre dar

När vi blir äldre kan munhälsan påverkas av såväl sjukdomar som mediciner. Då är det extra viktigt att tänka på bra munhygien och regelbunden tandvård.
För inte alltför länge sedan drogs de flesta tänder ut och ersattes med proteser när

God munhälsa minskar risk för hjärtsjukdom

Man har länge sett munhälsa och allmänhälsa som två separata områden, utan större samband. På senare tid har man dock kommit fram till att så inte är fallet.
Hans Göransson, ordförande på Tandläkarförbundet berättar att man nu börjar lägga mer
fokus

Forskning på kvinnor kan rädda liv

Historiskt sett har man alltid skiljt på munhälsa och kroppshälsa, och inte dragit några paralleller däremellan. Men den senaste forskningen visar på motsatsen. Speciellt för kvinnor.
För att kunna bekräfta eller dementera misstanken om det eventuella sambandet mellan munnens hälsa

Så fungerar tandimplantat

Att ersätta dåliga eller tappade tänder med implantat av titan har blivit allt vanligare. Omkring 20 000 svenskar genomgår behandlingen varje år. Implantatet växer fast i käken och sitter i bästa fall livet ut.

Om en eller flera tänder är

Muntorrhet – ett dolt handikapp

Är du torr och rivig i munnen? Har du svårt att svälja och prata? Går inte känslan över trots att du dricker ett glas vatten? Då lider du, som över 1,5 miljoner andra svenskar, av muntorrhet.

När tänderna behöver hjälp

Enstaka tänder, tandrader, proteser eller käkar – med hjälp av ny teknik och material kan allt detta återskapas idag.

Stora förändringar i tandvårdsstödet

Nu är det nya stödet klart och införs från den 1 januari 2013. Genom det tredje steget får nu flera patientgrupper billigare tandvård. Några i form av ett särskilt tandvårdsbidrag (stb), en check, för förebyggande tandvård, och andra får

Därför blir tänderna gula

Missfärgade och gula tänder kan ha olika orsaker. Till exempel kan en del mat och dryck leda till beläggningar på tänderna. 
Te, kaffe och annan mat och dryck kan bidra till att tänderna blir missfärgade. Med åldern är det dock

Tandlossning vanligt bland äldre

Tandlossning är en vanligt förekommande sjukdom som drabbar nästan varannan person över 50 år och orsakas av en bakterieinflammation i tandens fäste. 

Första tecknet på en inflammation är att tandköttet blöder när du borstar tänderna. Eftersom förloppet är långsamt och

Bättre tandvårdsstöd efter nyår

De nya ändringarna, som börjar gälla från och med den 1 januari 2013, införs för att anpassa tandvårdsstödet till Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vuxentandvård och för att ytterligare tandvårdsbehandlingar ska föras in i tandvårdsstödet.

Det innebär även att det införs