Smärta och värk

8 tips för att lindra och förebygga rygg- och nackvärk

Stel i nacken? Värker det i ryggen efter flera timmar vid skrivbordet? Här kommer 8 tips på hur du kan lindra och förebygga värk i ryggen och nacken.

STRETCHA. Att stretcha och tänja de stela musklerna kan ha en positiv effekt och verka

Ny kunskap om orsakerna till nervsmärta

Samma nervceller som gör att vi känner behaglig beröring kan också orsaka nervsmärta, visar ny forskning från Karolinska Institutet.
Minst 100 000 svenskar beräknas lida av långvarig nervsmärta, så svår att den kräver behandling. De mediciner som finns idag ger

Därför får du värk i nacke och rygg

En vanlig anledning till värk är smärta från muskler kring nacke och rygg. Värken kan komma efter ett tungt lyft, en hastig rörelse eller när vi har rört på oss för lite.
De flesta av oss drabbas någon gång i

Kampanj ska öka kunskapen om systemisk skleros

Systemisk skleros, även känd som sklerodermi, är en ovanlig och komplicerad autoimmun sjukdom som kan påverka hud, inre organ och ge värk i lederna. På den internationella sklerodermi-dagen uppmärksammas sjukdomen i en rad kampanjer för att öka kunskapen om

Så undviker du värk i rygg och nacke

Ergonomiska hjälpmedel, pauser och varierande arbetsställningar kan hjälpa till att förebygga smärta i nacke och rygg på jobbet.
Att få ont i nacke och rygg är ett vanligt problem och orsaken är ofta arbetsrelaterad, t ex på grund av en

Ledbrosk från kor kan bli behandling vid artros

Broskceller från knäleder hos kor kan leda till en ny behandling av artros med stamcellsbaserad vävnadsodling.
Ledbrosk finns i alla kroppens leder. Eftersom brosk inte har några blodkärl har vävnaden en låg läkningsförmåga. När ledskador och slitage skadar eller bryter ner

Svenskar har mest ont i ryggen

En ny internationell studie visar att Sverige är det land där invånarna upplever starkast smärta, och allra ondast har vi i ryggen.
Enligt Global Pain Index, som kartlägger hur människor upplever smärta runt om i världen, tillhör kroppssmärta vardagen för

Behandlingar som lindrar värken

Under den kalla vintern upplever många människor som lider av reumatism, smärta i leder och muskelvärk att de mår sämre. Även om klimatets negativa påverkan inte har kunnat fastställas är det viktigt att känna efter hur man reagerar vid

Av |november 18th, 2015|Smärta och värk|Kommentarer inaktiverade för Behandlingar som lindrar värken|

Att leva med smärta

Det innebär inte bara fysiska påfrestningar att leva med långvarig smärta. Hela livet och vardagen påverkas. Men det finns behandlingar och metoder som kan lindra och ge bättre livskvalitet.
Omkring 20 procent av Sveriges befolkning lider av långvarig smärta. Den

Fibromyalgi – Lindra värken utan medicin

För många svenskar är ständig värk och daglig medicinering en del av vardagen. Men det finns hopp och allt fler söker sig till alternativa behandlingar för att lindra värken.
Det kan röra sig om allt ifrån akupressur och akupunktur till

Det går att leva ett gott liv med artros

Vid artros blir lederna stela och ett vanligt symtom är svår värk. Idag finns ingen behandling som stoppar sjukdomsförloppet, men regelbunden träning kan lindra smärtan.
Under 2012 har Reumatikerförbundet satsat stort med temaåret ”Reumatikerförbundet – kunskap som lindrar”, med syfte att

När värken inte tar slut

Långvarig smärta drabbar omkring var femte svensk. Det kan bero på olika skador och sjukdomar som reumatism, benskörhet och nervskador.
Smärta är ett mycket komplicerat fenomen. Den kan ha många orsaker och bara den drabbade kan säga hur ont det

Lindra smärtan

Ont i muskler och leder? Massage, akupunktur och värmestrålning är några av de behandlingsmetoder som kan ge lindring.
När det gäller behandlingar av värk och smärta talar man ofta om tre olika nivåer, enligt Bertil Dahlgren, rehabiliteringsläkare och ansvarig för

Motionera mera

I dag finns det ingen behandling som kan stoppa sjukdomsförloppet vid artros. Men mycket forskning pågår för att utröna lindrande behandlingar, bakomliggande orsaker och framförallt vikten av motion.
Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige. Totalt har