Örat

Fler orsaker bakom dold hörselnedsättning

Forskare har hittat flera orsaker bakom dold hörselnedsättning. Upptäckten banar väg för bättre diagnostik och mer effektiva behandlingar.
Ett av de vanligaste tecknen på hörselnedsättning är att man har svårt att höra vad andra säger i stökiga miljöer. Men för

Hyperacusis – när vardagens ljud anfaller

Pappersprassel, skramlande bestick, en spolande kran. För den som lider av hyperacusis, ljudöverkänslighet, upplevs vanliga vardagsljud som otroligt starka och plågsamma.
De mest oskyldiga vardagsljuden irriterar, skär i öronen eller gör fysiskt ont. Även förändring i ljudstyrka kan kännas obehagligt.

Gen ger ledtråd om hörselnedsättning

I en ny stor studie har forskare hittat flera gener kopplade till åldersrelaterade besvär som bland annat hörselnedsättning.
Ålder är en riskfaktor för bland annat sämre hörsel men våra gener påverkar också hur pass känsliga vi är för att utveckla

Öroninflammation kan diagnosticeras med mobilen

Forskare vid Umeå universitet har utvecklat en bildanalysmetod för trumhinnor för att på ett mer effektivt sätt kunna diagnostisera mellanöroninflammation.
Metoden bygger på en molnbaserad automatiserad analys av bilder på trumhinnan tagna med ett otoskop, ett undersökningsinstrument som ofta används

”Jag känner mig hundra procent trygg”

Karin Truedsson har sedan skolåldern haft en hörselskada, men det var först när hon började plugga på högskolan som problemen kom.

– Det var stora salar, dålig akustik och jag hade dessutom svårt att föra anteckningar. Jag satt och stirrade

Lena har lärt sig leva utan hörseln

Lena Stake drabbades av en plötslig sjukdom som ledde till att hörseln försvann. Med tiden har hon lärt sig leva med sin hörselnedsättning och genom olika hjälpmedel kan livet fungera igen.

En hörselnedsättning kan bero på en rad olika faktorer.

Som att åka karusell – och inte kunna kliva av

Menières sjukdom är en sjukdom i innerörat som påverkar både hörsel och balans. Sjukdomen bryter oftast ut i 40-årsåldern och är något vanligare hos kvinnor.

Hörselimplantat hjälper även långtidsdöva

En ny studie vid Uppsala universitet har visat att cochleaimplantat även kan vara ett alternativ för patienter som varit döva under många år.
– Vi har tittat på de som varit döva minst 20 år innan de fick cochleaimplantat. Tidigare

Expertsvar: Vanliga öronbesvär

Värk i öronen, klåda i hörselgången, lock för örat – vi berättar om några vanliga öronbesvär, vad de beror på och vad man ska tänka på.
Öronvärk
Har man öronvärk kan det bero på en akut öroninflammation. Då har man fått ett angrepp av

”Hörselnedsättningen är inget hinder i livet”

Eva Blomquist har haft nedsatt hörsel sen hon var liten, men hon låter inte det begränsa henne – tvärtom lever hon livet fullt ut.
Eva Blomquist, som är född 1952, vara bara två år gammal när hennes föräldrar började misstänka

Bättre och billigare med hörseltest

I en uppmärksammad kampanj menade HRF i höstas att det är bättre, och billigare, med regelbundna hörseltest än att direkt köpa en hörapparat.
I en ledare i Svenska Dagbladet skriver också HRFs Förbundsordförande Jan-Peter Strömgren om detta ämne, och han

Viktigt med rätt hjälpmedel vid hörselnedsättning

Vid hörselnedsättning är det viktigt att få rätt hjälpmedel. Hörapparat är det vanligaste sättet att förstärka hörseln, men den klassiska hörapparaten är ofta undermålig när det är fler som pratar samtidigt eller om det är sorl i bakgrunden.
Gullbritt fick

Återskapa hörseln

Över en miljon människor är hörselskadade i Sverige. Hörseln är ett känsligt sinne, men också det enda sinnet som vi kan återskapa på teknisk väg.

Därför blir det lock för örat

Lock för örat är vanligt vid bad, flygning eller under träning. En lockkänsla för örat brukar ofta gå över om man blåser samtidigt som näsa och mun är stängd, eller om man försöker svälja. Lockkänslan beror då på ett

Förstå din hörsel

Fler behöver förstå vad som händer när hörseln försämras. Det anser Konrad Konradsson, hörselläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hörselskador ökar med åldern

Med stigande ålder blir andelen hörselskadade allt större. Enligt Hörselskadades riksförbund är nedsatt hörsel är ett problem som ökar snabbt efter pensionsåldern, baserat på en jämförelse mellan olika grupper av äldre. En av fyra i åldern 65-74 år upplever att det

Ny sida med skötselråd för hörapparater

Hörselskadades förening i Stockholm har nu lanserat en ny webbplats för personer med hörapparater. På www.horsel.info kan man se textade och teckenspråkstolkade videoguider med skötselråd för hörapparater.

Sidan är till för användare och för anhöriga och andra som kan ha nytta

Vanliga symtom på nedsatt hörsel

Nära en miljon människor i Sverige har någon form av hörselnedsättning och besvären varierar från lättare hörselproblem till dövhet. Några av de vanligaste tecknen på att man drabbats av nedsatt hörsel är att man tycker att andra börjat tala otydligt