Ögat

Genterapi kan hjälpa vid åldersblindhet

Forskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus har visat att genterapi kan ge bättre resultat vid behandling av åldersblindhet.
Forskarna visade att näthinneceller som modifieras genetiskt kan reglera den syrebrist som är huvudorsak till våt makuladegeneration (åldersförändringar i gula fläcken).
Vid sjukdomen växer

En säker metod för bättre syn

Redan under 70- och 80-talen utvecklades laserbehandlingar för synfel, och 1995 godkändes de som behandlingsmetod. De senaste 15 åren har teknikerna och teknologin utvecklats så mycket att bieffekter eller komplikationer är näst intill obefintliga.
Text Pia Andrea

De senaste åren har

Vad är flugseende?

Många drabbas av fläckar och prickar framför ögonen. Men få vet vad detta beror på och vad det kan leda till.
Nästan alla vuxna ser dem någon gång i livet, de små prickarna, näten, strecken eller ”flugorna” i synfältet. De

Torra och trötta ögon? Så lindrar du besvären

Det finns en mängd orsaker till varför vi kan drabbas av torra ögon då och då. Vi tar upp några vanliga anledningar och vad du kan göra för att lindra besvären.
Vanliga symtom på torra ögon är att det skaver, svider

När ögat blir infekterat

Om det kliar, rinner i ögat eller blir irriterat kan ögonen vara för torra. Men det kan också bero på att någon del av ögat blivit infekterat eller inflammerat.
En av de vanligaste ögonsjukdomarna är bindhinnekatarr, som vanligtvis går under

Omega 3 kan sänka risken för diabetesretinopati

En ny studie visar att omega 3 kan hjälpa till att förebygga diabetesretinopati.
En vanlig komplikation vid diabetes är synförändringar. Diabetesretinopati är den åkomma som är vanligast och drabbar näthinnan. Kärlväggarna försvagas och det kan läcka ut vätska och blod

Så undviker du datorögon

Hela 90 procent av alla som arbetar framför datorn upplever något symptom på Computer Vision Syndrome, CVS. Genom att ta korta pauser och justera färgen på skärmen kan du undvika att få datorögon.
Om man sitter och arbetar framför datorn en

Av |augusti 17th, 2016|Ögat|0 Kommentarer|
  • Sven-Bertil-Taube-är-en-av-många-som-drabbats-av-makuladegeneration
    Permalink Sven-Bertil-Taube-är-en-av-många-som-drabbats-av-makuladegenerationGallery

    Sven-Bertil Taube: ”Jag skulle inte klara mig utan min fru”

Sven-Bertil Taube: ”Jag skulle inte klara mig utan min fru”

För tio år sedan drabbades Sven-Bertil Taube av ögonsjukdomen makuladegeneration och idag är hans syn kraftigt försämrad. Men med frun Mikaela vid sin sida kan han fortsätta arbeta med glädjeämnena musik och film.
Åldersförändringar i gula fläcken, så kallad makuladegeneration,

Skydda ögonen från solen

Faktorerna bakom grå starr är fortfarande inte helt kända, men genom att skydda ögonen från UV-strålning kan man i alla fall skjuta upp insjuknandet.
Grå starr, katarakt, innebär att linsen i ögat grumlas och i takt med att linsen blir

Ny metod kan hjälpa keratokonuspatienter

Hornhinnesjukdomen keratokonus debuterar ofta i ung ålder och synen blir gradvis sämre. Men med hjälp av en ny typ av behandling kan många se normalt igen.
Keratokonus drabbar omkring 1 på 2000 personer i Sverige, oftast män och akademiker. Orsakerna

Syntest i mobilen kan avslöja synfel i ögats gula fläck

Med hjälp av appar som testar synfunktionen hemma kan försämringar i ögats gula fläck upptäckas långt tidigare än med traditionella syntester.
Åldersrelaterade förändringar i ögats gula fläck, så kallad makuladegeneration, är en vanlig orsak till allvarlig synförlust hos personer över

Bladgrönsaker minskar risken för grön starr

Nu finns det ytterligare en anledning att lägga på lite extra grönkål eller spenat på tallriken. Ny forskning visar nämligen att de kväveföreningar som finns i bladgrönsaker kan minska risken för grön starr.
De nya forskningsresultaten är publicerade i JAMA

Gauti vill lösa gåtan bakom glaukom

Med hjälp av avancerad magnetkamerateknik hoppas ögonläkaren och forskaren Gauti Jóhannesson hitta ytterligare en pusselbit som förklarar orsakerna bakom glaukom.
Glaukom är en folksjukdom som drabbar cirka 2 procent av befolkningen över 40 år men som ökar kraftigt med åldern,

Annika ser världen med andra ögon

Annika Östling förlorade synen som barn. Sedan dess har hon levt med ständiga utmaningar i vardagen men hon har också lärt sig att se sin omgivning på andra sätt.
När Annika Östlings mamma var gravid fick hon toxoplasmos, en infektion

Håll ögonen friska

Ögat är vårt verktyg för ett av våra viktigaste sinnen och utsätts varje dag för en mängd miljöfaktorer. Med rätt skydd och hygien kan du hjälpa till att hålla ögonen friska.
SKYDD: Solens strålar är härliga och värmer skönt. Nuförtiden vet

Håll koll på ögonen hela livet

Ögonen, själens spegel, är vårt verktyg för ett av våra viktigaste sinnen, synen.
En försämrad syn kan bero på brytningsfel som närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet. Det kan också bero på ögonsjukdom eller tillstånd som påverkar hjärnan och kroppen i

Viktigt med utomhuslek

Det talas mycket om att små barn inte skall sitta och hänga över läsplattan. Sämre finmotorik och försenad språkutveckling är några av argumenten emot. Sant eller inte kan förstås diskuteras. Däremot vet man en sak: närsyntheten bland barn har

Skydda ögonen

Vi vet att UV-strålningen skadar våra kroppar och kan leda till hudcancer, men alla tänker inte på att UV-strålningen även skadar våra ögon.
En förklaring enligt St. Eriks Ögonsjukhus kan vara att ögat inte påverkas på samma sätt som huden

Nytt hopp för gula fläcken (makuladegeneration)

Trettio procent av alla svenskar över 70 år beräknas lida av åldersförändringar i gula fläcken, så kallad makuladegeneration.
– Först och främst är det viktigt att skilja mellan den torra och våta makuladegenerationen, berättar Anders Kvanta, professor vid S:t Eriks

Håll koll på ögonen i vinter

I och med det kyliga vädret får många problem med torra och irriterade ögon. Besvären brukar bli extra vanliga under den kallare delen av året då vi vistas ute i blåst och kall luft och sedan växlar till varm,