Search for content, post, videos

Surkål!

Nu har jag testat göra egen surkål efter ett recept jag hittade. Tyvärr var receptet inte så utförligt, eller snarare öppet för viss tolkningsmån, så jag gjorde kanske lite fel.

Efter att ha provsmakat min surkål så blev den faktiskt riktigt bra trots mitt lilla snedsteg i tillverkningsprocessen 🙂 Jag lät min surkål stå och gotta till sig i tio dagar innan jag provsmakade den 🙂

Här får ni recept och tillvägagångssätt för att göra er egna surkål!

INGREDIENSER
ett ekologiskt vitkålshuvud
salt (jag använder himalaya salt)

DET HÄR BEHÖVER DU
en lagom stor glasburk med tättslutande lock (viktigt att burken är helt ren)
en stor bunke
en träslev att packa burken med
en matberedare eller liknande som kan riva vitkålen. det går även med ett rivjärn eller genom att strimla kålen tunt med en kniv. Det är dock rätt jobbigt och tidskrävande.

SÅ HÄR GÖR DU

  1. Skär vitkålen i mindre bitar. Kör i matberedare eller liknande till små rivna strimlor.
  2. Lägg i vitkålen i den stora bunken. Strö över ett par teskedar salt, rör runt och låt stå en stund.
  3. Knåda vitkålen med händerna och pressa ut så mycket vätska du bara kan. Vätskan ska du behålla, så låt den ligga kvar i bunken. Det viktigaste med denna procedur är att vattnet ska separeras från kålen. När du fått ut så mycket vatten du kan är det dags att packa ner kålen i din glasburk.
  4. Lägg ner lite kål i glasburken och pressa ihop så mycket du kan med tex en väl rengjord träslev. Kålen ska vara packad så att det inte är några hålrum med luft i den. Packa burken full, men lämna minst 5 centimeter så att kålen kan expandera lite, vilket den gör när den fermenteras. Se till så att all kål är täckt av vätska. Jag använde en hög glasburk, se bilden, som var packad till hälften. Vid fermenteringen expanderade min kål rätt mycket som ni ser på bilden. Så lämna hellre för mycket utrymme än för lite tror jag.
  5. Stäng locket och låt burken stå mörkt i sval rumstemperatur i minst 3 dagar innan du smakar på den. Kan du hålla dig så är det bra om kålen står till sig längre, upp till ett par veckor. När du väl öppnar burken ska den förvaras i kylskåp.

Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie eller följ bloggen på Facebook och Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sexton + femton =