Search for content, post, videos

Testa göra eget ghee!

Eftersom jag gillar att testa olika grejer har jag nu testat göra eget klarnat smör, även kallat ghee. Att göra eget ghee var inte så svårt och det blir dessutom avsevärt billigare att göra själv än att köpa små burkar ghee i butikerna.

Perfekt att ha till stekning då ghee tål högre temperaturer och det blir inte heller lika mycket stekskvätt som vid stekning i vanligt smör.

Ghee innehåller 100 % fett och man silar/slevar bort mjölkproteinet som finns i smör. Vattnet ångas bort.

Så här gör du eget ghee:
Ta en stor kastrull, lägg i valfri mängd ekologiskt smör (gärna osaltat, men det går bra men normalsaltat också). Smält smöret sakta. Låt smöret sedan stå och småsjuda i cirka 20 minuter under omrörning. Sila av/sleva upp det vita skummet som lägger sig på ytan.

Efter 20 minuter stänger du av spisen och låter smöret stå i cirka 20 minuter till utan omrörning. Då samlar sig det vita mjölkproteinet på botten av kastrullen och det klarnade smöret, gheen, lägger sig ovanpå.

Häll försiktigt över det klarnade smöret i en rengjord och torr glasburk. Var noga med att inte få med något av det vita bottenkletet. Gheen ska i smält form vara helt klar och smörgul. Låt svalna, sätt sedan på ett lock på glasburken och sätt in i kylskåpet.

Klart!

Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie eller följ min blogg på Facebook och Instagram, så får ni dagliga inlägg med hälsosamma recept och annan spännande läsning.

Ha en fortsatt fin helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 2 =