Blogg

Välkommen till Ekofilosophie

Läskande sommardrink

Hej på er!

Hoppas ni haft en skön sommar och semester, trots att det kanske inte varit det bästa sommarvädret i Sverig i år (i alla fall inte på Västkusten där jag bor). Vädret till trots har jag badat en hel del, ett morgondopp innan frukost gör onekligen att frukosten smakar ännu bättre och det värmer lite extra gott med en kopp (eller två!) nybryggt kaffe. Jag och sambon håller på att testa oss igenom en massa olika ekologiska kaffesorter och tror att vi har hittat en favorit.

Förutom att ha lite semester har jag lagt en hel del tid på min kommande kokbok. Nu håller jag på med korrekturläsning, finjustering av layout och framtagande av framsida och titel. Det är så kul och det blir så himla fint! Jag är vekligen jättestolt över min kommande kokbok, där jag både skapat recepten, stylat och fotat. Hoppas ni är nyfikna på min kokbok! Läs mer om boken här!

För mer information om kokboken, kika in på min blogg Ekofilosophie och passa även på att följa bloggen via Facebook och Instagram.

Här får ni tips på en svalkande sommardrink som inte innehåller en massa socker och inte heller någon alkohol.

Ha en fortsatt fin sommar!

Läskande sommardrink

Det här behöver du:

  • 1 l vatten
  • is
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 näve färsk mynta
  • 1 lime
  • färska eller frysta bär av valfri sort

Gör så här:

  1. Mosa bären och blanda ihop med vattnet. Häll genom en nätsil så att alla kvarvarande bärbitar silas bort.
  2. Höll över drycken i en karaff, blanda i äppelcidervinäger, pressa i saften från halva limen och lägg i riktligt med is.
  3. Klyfta återstående lime och lägg i karaffen tillsammans med hackade myntablad.
  4. Servera i festliga glas!

Vill du spetsa till det med lite alkohol så testa lite vodka eller ljus rom.

Somrig sallad – perfekt lunch!

Hej på er!

Har ni semester än eller jobbar ni ett par veckor till kanske? Oavsett så är det härligt med varmare och ljusare tider. Som jag berättat om tidigare har jag jobbat med min kommande kokbok hela våren och all min matinspiration och kreativitet har gått åt till det projektet. Häromdagen fick jag dock ny inspiration och slängde ihop ett antal rätter på kvällen. Jag använde mig av lite av varje som jag råkade ha hemma. En av rätterna jag skapade blev denna somriga sallad som är perfekt som en lättare lunch eller som ett tillbehör till något mer matigt.

Grönsaker är alltid gott och så här på sommaren är det extra kul eftersom det finns så mycket färska goda grönsaker. Gott dessutom med kall eller ljummen mat som lunch istället för en bastant måltid. För att öka på fettintaget toppar jag gärna med en hemgjord majonnäs eller någon annan kall fet sås.

RECEPT (1 portion)

  • 0,5 zucchini
  • 1 näve rucola
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1/4 paket fetaost
  • ett par skivor parmaskinka
  • salt och svartpeppar
  1. Gör zoodles av zucchinin med hjälp av en grönsakssvarv.
  2. Smält smöret i en kastrull och pressa i vitlöken.
  3. Lägg i rucolan och zucchinin i kastrullen och blanda runt lite snabbt. Salta och peppra.
  4. Lägg upp och smula över fetaosten och klipp över parmaskinkan.

Ha en härlig sommar och glöm inte spana efter min kokbok senare i år! Tills dess får ni gärna besöka min blogg Ekofilosophie och naturligtvis även följa den på facebook och instagram, så missar ni inga av mina recept.

Ha det gött i sommarvärmen!

Tillbaks & stora grejer på gång!

6

51

Hej på er!

Det har varit lite tyst från mig här de senastye månaderna. Det beror på att jag har varit mer eller mindre helt uppslukad av ett större projekt som jag håller på med och som ska hinnas med vid sidan av att jag jobbar heltid och dessutom driver runt min blogg. Så jag får be om ursäkt för det. Men, jag tror att ni kan ha glädje av det projekt jag hållit på med och även fortfarande håller på med!

Dags att avslöja en hemlighet! Kan ni gissa vad jag har hållit på med  de senaste tre månaderna förutom att arbeta heltid och driva runt bloggen? Bilderna ovan kanske kan ge er en ledtråd? 😉

Ni som följer mig på Instagram har kanske redan listat ut det 😉

Det jag kan säga är att jag skapat, lagat, provsmakat, stylat och fotat drygt 60 nya rätter och att de alla är fantastiskt goda, färgglada och nyskapande :) Otroligt kul, kreativt och lite smått utmattande!

Det har helt klart lagats mycket mat hemma hos mig senaste tiden, men jag har inte kunnat lägga ut dessa recept här på bloggen. Som ni kanske gissat kommer dessa recept komma ut i tryckt form istället… nämligen i min helt egna kokbok som kommer ut senare i år! :)

Det ska verkligen bli kul och spännande att se det färdiga resultatet och jag hoppas att alla ni ser fram emot att kunna bläddra i ert egna exemplar av min kokbok :) Boken kommer ges ut på Idus Förlag. 

Nu när jag är klar med fotandet av alla rätterna är det dags att återigen laga och fota mat som jag delar med mig av här på bloggen!

Glöm inte att följa mig på Facebook, Instagram och på min blogg Ekofilosophie!

Ha en fortsatt bra dag!

 

10 råvaror räcker långt!

Det här med LCHF, paleo och så kallad clean eating behöver faktiskt inte vara så himla svårt och komplicerat.

För egen del känns det som att det är kanske 10 råvaror som jag använder och med dessa råvaror går det att variera sig en hel del utan att krångla till det alltför mycket.

På min blogg Ekofilosophie har jag även skrivit om olika kostvarianter och gett lite tips på hur du kan komma igång med att förändra dina kostvanor.

Funderar du på att börja dra ner på kolhydraterna men inte riktigt vet vad du ska äta? Då är mitt tips att hålla det så enkelt som möjligt och sedan ha ett antal rätter som du varierar mellan. Tänk protein, fett och matiga grönsaker. Klart!

Här är min lista på de tio råvaror som jag alltid handlar och har hemma och som jag skulle klara mig riktigt bra på att ha som enda råvaror i allt jag äter:

  1. smör
  2. ägg
  3. kött
  4. kokosolja
  5. Spenat
  6. lök
  7. grönkål
  8. blomkål
  9. rödbeta eller morot (byt mot något med mindre kolhydrater ifall du vill äta strikt, tex brocolli)
  10. Tomater (passerade eller krossade)

Sen vill jag så klart ha en massa goda kryddor att smaksätta med :) Vilka är dina favoriter som du alltid handlar?

Av dessa ingredienser kan du laga en hel mängd olika goda, nyttiga och kolhydratsnåla måltider. Både frukostar, luncher och middagar.

Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie och följ bloggen på Facebook och Instagram. På bloggen hittar du hundratals med recept som du kan lagga med bland annat ovanstående råvaror. Allt från förrätter, varmrätter och efterrätter!

Rulltårta utan kolhydrater!

God morgon!

För er som vill testa att inte äta så mycket kolhydrater men ändå vill ha något gott att fika på till kaffet kan denna variant på rulltårta med smörkräm kanske vara något att testa. Jag sitter just nu och väntar på att rulltårtan ska bli klar! Sedan ska jag avnjuta den tillsammans med gott nybryggt kaffe.

RECEPT (6-8 bitar)

Äggrullen
3 hela ägg
lite mald kanel och kardemumma

Smörkrämen
100 g rumsvarmt smör
1 äggula
1 msk sukrin strö
1,5 krm äkta vaniljpulver
  1. Ta två bunkar. Dela på 3 ägg och häll äggulorna i ena bunken och vitorna i den andra (gärna en hög mixerbunke). I bunken med gulorna lägger du i lite kanel och kardemumma och rör runt med en gaffel.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda sedan försiktigt i vitorna i bunken  med äggulorna så att allt bandas väl.
  3. Sätt ugnen på 150 grader. Ta en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Bred ut äggsmeten i ett 1 cm tjockt lager så att det blir en rektangel som är något större än ett A4-ark.
  4. Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter.
  5. Lägg det rumsvarma smöret i en bunke. Lägg i äggulan, sukrinet och vaniljpulvret. Blanda ihop till en jämn smet.
  6. När äggbrödet är klart, ta av det från bakplåtspapperet och låt det svalna helt. Bred sedan på smörkrämen och rulla ihop till en rulle. Eventuellt kan du låta rullen stå en liten stund i kylskåpet innan du skär den i bitar.

Ha nu en härlig helg allihopa! Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie och följ bloggen på Facebook och Instagram.

dsc_0495_s

dsc_0505_s

Bra sätt att bli av med julskinkan på!

Hej på er!

Har ni kvar lite julskinka i kylen?

Kanske har ni testat göra meatzza, alltså en variant på pizza där botten är gjord av köttfärs. Så här efter jul då man kanske fortfarande, trots idogt ätande, har kvar en bit av julskinkan så kan man göra en julvariant på meatzza och helt enkelt använda en skiva julskinka till pizzabotten.

Det gjorde vi på nyårsdagen och det blev både gott, enkelt och mättande. Kanske något att testa ifall du har skinka kvar och vill göra något nytt med den!

RECEPT

Julskinka valfritt antal skivor
Tomatsås
Stekt lök (gul och röd)
Riven ost valfri sort och mängd

Enkel tomatsås gör du så här:

1 paket passerade tomater
2 tsk torkad basilika
3 klyftor vitlök
1 tsk oregano
lite salt och svartpeppar
  1. Ta en bunke och häll i tomaterna.
  2. Pressa i vitlöken och tillsätt kryddorna.
  3. Rör runt.

Pizzan gör du så här:

  1. Ta en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär skivor av skinkan och lägg på plåten. Bre på lite tomatsås och lägg sedan på någon topping. Jag tog lite smörstekt lök och sedan riven ost.
  3. Sätt in i ugnen tills osten smält.
  4. Ät pizzan som den är eller med lite sallad.

Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie för fler goda och inspirerande recept! Bloggen går att följa på Facebook och Instagram också, så kika gärna in även där!

10 punkter jag lever efter när det gäller kost

Efter ett antal år med lågkolhydratkost och experimenterande med vad som passar just mig och vad jag mår bra av har jag kommit fram till 10 grejer som kännetecknar min kost och hur jag äter. Helt enkelt mina 10 budord när det gäller kost :)

Här kommer min 10-punktslista som jag lever efter i så stor utsträckning som möjligt. Ibland måste även jag göra avsteg då jag inte har något annat val, men i min vardag så gäller nedanstående till 100 %.

  1. jag äter ekologisk, ren och tillsatsfri mat som jag tillagar från grunden. Dvs inga hel- eller halvfabrikat.
  2. jag använder bara mikrovågsugn i nödfall och värmer aldrig mat i plastmatlådor. Matlådor av glas är det som gäller!
  3. jag försöker att tillaga all mat på låg temperatur eller genom att ångkoka eller göra långkok, eller helt enkelt äta den rå (gäller så klart endast grönsaker ;))
  4. jag dricker filtrerat vatten när det är möjligt (dvs hemma och på jobbet) ca 2 liter om dagen
  5. jag äter cirka 20 gram kolhydrater per dag
  6. jag använder inte sötningsmedel annat än i undantagsfall
  7. jag äter inga mejeriprodukter förutom getostar och smör ifall jag inte måste eller inte har något annat val
  8. jag äter fisk och skaldjur endast undantagsvis (svårt att ha koll på vad fisken ätit och hur mycket skit den innehåller ;))
  9. min ambition är att generellt bara dricka kaffe på helgerna (som du förstår av min formulering är denna punkt inte helt lätt att leva upp till ;))
  10. jag äter kosttillskott av högsta kvalitet (D-vitamin, C-vitamin, Zink, Omega 3 och Magnesium)

Vilka är dina budord när det gäller kost och mat?

Vill ni se vad jag brukar äta för mat och testa några av mina recept? Då ska ni kika in på min blogg Ekofilosophie där ni hittar hundratals recept för lågkolhydratkost och en massa andra läsvärda inlägg om bland annat träning, naturligt skönhet och annat intressant :) Bloggen kan ni även följa på Facebook och Instagram.

Ha en fin söndagskväll och God Jul på er!

Gör egen handsalva – perfekt för kalla vinterdagar!

Hej på er!

Jag gillar, som ni kanske läst tidigare, att göra en del egna hudvårdsprodukter. Jag gör eget läppbalsam, egen deo-kräm, egen parfymolja och egen handsalva :)

Eftersom handsalvan nästan var slut slängde jag ihop lite ny för ett par dagar sedan. Det är lätt att göra och det går bra att prova sig fram. Blir salvan för hård eller för lös, smälter du bara ner den och kompletterar med mer olja för lösare konsistens eller mer bivax/kakaosmör för fastare konsistens.

Jag brukar använda bivax, olivolja, kakaosmör, kokosolja, e-vitamin (för hållbarhetens skull), någon eterisk olja och ibland även lite arganolja eller jojobaolja.

Blanda ihop ingredienserna i en liten glasburk och smält i vattenbad. Sedan rör man titt som tätt under tiden krämen stelnar. E-vitamin tillsätter jag efter uppvärmningen.

Blandar du jojobaolja med några droppar av olika eteriska oljor får du en fin parfymolja som du kan använda istället för parfym. Arganoljan kan du också använda som den är i ansiktet istället för vanlig ansiktskräm. Kokosoljan kan du äta och det gäller även kakaosmöret. Så köper du hem lite grejer går de att använda till mycket och de är dryga!

Dessutom kan du enkelt göra läppbalsam av olivolja, bivax och kakaosmör. Det ska jag göra idag! :)

Det finns en massa bra sidor och recept på nätet för egentillverkad hudvård, så det är bara att googla runt och experimentera! Jag har en del egna recept som ni hittar här!

Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie där ni hittar en massa recept för LCHF/paleo och en massa annan inspirerande läsning. Du kan även följa bloggen på Facebook och Instagram.

Härlig & lättlagad förrätt!

Som ni kanske läst var jag med i tävlingen Årets Äggrätt som en av fem finalister. Tyvärr vann jag inte, men mitt bidrag äggbrödsrullen är en given favorit för mig. Kanske kan det bli din favorit också?

Denna gång gjorde jag dem som en förrätt och skar därför rullen i mindre bitar. Med en härlig fyllning blev det verkligen supergott!

Recept på brödrullarna hittar ni här!

Denna gång fyllde jag dem med en getoströra, lite parmaskinka och lite färsk babyspenat.

Getoströran gjorde jag så här:

1 rulle getost (180-200 gram cirka)
ca 75 gram smör
lite salt och svartpeppar
lite torkad oregano

Låt getost och smör stå framme så att de blir mjuka. Dela ost och smör i små bitar och lägg ner i en mixer eller matberedare (jag använder denna som är superbra och praktisk!). Krydda med lite salt, svartpeppar och torkad oregano. Kör i mixern/matberedaren till en jämn smet.

Bred sedan på smeten i ett jämnt lager på ditt äggbröd. Lägg på parmaskinka och lite babyspenat. Rulla ihop brödet till en rulle och skär i bitar som är ca 2-3 cm. Receptet räcker till 6 bitar, men då är två av bitarna ändbitar som inte är lika snygga som de andra (men lika goda så klart!)

Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie för en massa recept och annan inspiration om hälsa, kost, träning och en massa annat intressant. Bloggen går att följa på Facebook, Instagram och via e-post.

Ha det gött!

Om du vill flyga med ägg, tänk på det här!

I förra veckan var jag uppe i Stockholm i jobbet för projekteringsmöte. Eftersom det skulle bli en hel dag med resande och möte så tänkte jag så klart se till att fixa maten genom att ha med lite käk.

Till frukost åt jag mitt salladslass med en massa smörklickar och sedan var min plan att ta med en  matlåda med blomkålspudding och fläsk samt en låda med fyra kokta ägg. Blomkålspuddingen tänkte jag äta som lunch på flyget och äggen tänkte jag äta som kvällsmat på flyget hem.

När jag checkade in på Landvetter gick det fint att få med både matlådan och lådan med ägg genom säkerhetskontrollen. Perfekt tyckte jag!

När jag senare på kvällen skulle åka hem till Göteborg igen och checka in på Bromma flygplats i Stockholm fick jag i säkerhetskontrollen frågan ”har du någon dator? har du några vätskor? har du någon mat?”. Fråga 1 och 2 är ju standard, men matfrågan brukar de inte ställa. Jag svarade då ärligt och glatt ”bara ett antal kokta ägg!”. Svaret från säkerhetskontrollanten blev då att ”då måste du skala dem för annars klassas de som vätska”. WHAT?!

Kan de inte se i sina apparater att ägget är kokt? Varför skulle jag ha med mig okokta ägg? Om de har skal och då klassas som vätska, ska de då göra en volymmätning på respektive ägg och kolla att de inte innehåller mer än 1 dl vätska/volym?

Eftersom det var sjukt lång kö i säkerhetskontrollen valde jag att inte ställa alla mina följdfrågor, utan jag klev ur kön, skalade fyra ägg, mumsade i mig dem och återgick till kön. Jag blev i alla fall mätt!

Ägg är ju perfekta att ha med sig när man reser och även då på flyg. Men om man måste skala sina ägg så känns det ju lite sämre. Jag tänker att äggen håller längre i rumstemperatur om de har sitt skal på än om de är skalade. Det är ju inte alltid man har tänkt sig att äta äggen på studs utan ska man ut på långresa vill man ju spara äggen till senare.

Har ni varit med om något liknande?

Vill ni laga mat med ägg? Kika då in på min blogg Ekofilosophie där hittar ni över 300 recept, kanske inte alla innehåller ägg, men en hel del gör det. Ekofilosophie kan ni även följa på Facebook och Instagram.

En ny hälsosammare version av makaronipudding!

Hej på er!

En av mina favoriträtter på den tiden när jag åt pasta var makaronipudding! Den har varit en favorit sedan jag var liten och jag får erkänna att jag nog har saknat den lite…

… så vad gör man om man saknar något, jo man hittar på en ny version av rätten som funkar fint till nuvarande kosthållning!

Eftersom jag just nu kör helt mejerifritt, förutom smör, så blev det alltså en mejerifri variant på makaronipudding som så klart är LCHF.

Här kommer receptet som blev riktigt gott!

RECEPT (ca 6 portioner)
ca 250 gram sidfläsk med svål i bit
2 stora gula lökar
0,5 påse fryst bladspenat
3 stora klyftor vitlök
1 blomkålshuvud
14 ägg
salt och svartpeppar
ca 1 tesked paprikapulver
ca 2 teskedar chili flakes
ett par klickar smör

Till servering
smält smör så mycket du vill
sallad av valfri sort

Börja med att göra köttet. Jag kör det på låg värme och längre tid eftersom jag gillar det och eftersom köttet blir extra saftigt och svålen blir mjuk. Ta en ugnsform, skär sidfläsket i små tärningar och lägg i formen. Salta och peppra lite och sätt sedan in i ugnen på 100 grader i cirka 60 minuter (beror så klart på hur små bitar du skär köttet i).

Hacka lökarna och stek dem i smör. Pressa i vitlöken och krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver.

Tina spenaten och krama ur vätskan så mycket du bara kan.

Skär blomkålen i små bitar (typ storlek som kokta makaroner eller lite större).

Ta en stor ugnsfast glasform eller annan lämplig form. Smörj kanterna med lite smör. Lägg i det fintärnade fläsket i botten. Lägg sedan i lökröran och fördela ut spenaten. Strö över blomkålen. Blanda runt lite med en sked.

Ta en bunke och knäck i alla äggen. Blanda ihop med en gaffel och krydda med salt, svartpeppar och chili flakes.

Häll över äggsmeten i glasformen så att den fördelar sig jämnt över hela formen. Äggsmeten ska täcka allt annat precis.

Lägg på några smörklickar och sätt in i ugnen i 150 grader i cirka 60 minuter. Känn efter så att äggblandningen har stelnat, då är puddingen klar!

Servera med lite sallad och smält smör. Så gott tycker jag, vad tycker ni?

Äter du mejeriprodukter så kan du så klart blanda upp äggen med lite grädde och då kan du ta något färre ägg :) Passa då också på att toppa puddingen med lite riven ost!

Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie eller följ den på Facebook och Instagram.

Ha en fin helg allihopa!

Årets Äggrätt!

Hej på er!

För några veckor sedan anmälde jag mig till en Instagram-tävling på Svenska Äggs instagramsida. Tävligen heter Årets Äggrätt och man ska delta med bild och recept på rätter där ägget står i fokus. Jag valde att delta med mina äggbrödsrullar.

Jag har nu blivit utvald som en av fem finalister i tävlingen Årets Äggrätt! Det ska verkligen bli spännande att se juryarbetet och sedan vilken rätt som blir vinnande rätten.

Vill ni följa tävlingen kika då in på Svenska Äggs Instagramsida eller på deras hemsida svenskaagg.se

Du kan nu även se en filmsnutt från provsmakningen och juryarbetet, kika in här för att se filmen!

Vill du testa mina äggbröd hittar du receptet här!

Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie! Där hittar ni närmare 400 recept för LCHF/paleo-kost och en massa annan kul läsning. Bloggen går att följa på Facebook och Instagram, gör gärna det så missar ni inga av mina dagliga inlägg!

Härligt med morgonträning!

För två veckor sedan började jag med att testa en ny morgonrutin. Jag kände att det kan vara bra med lite nya vanor och att bryta ekorrhjulet lite så att säga.

Jag går normalt upp klockan 05:25 och är på jobbet runt 06:30 eller strax därefter. Det blir en snabb uppstigning och sedan skutta i väg raskt till jobbet. Ett ganska bryskt uppvaknande.

Planen är att istället gå upp klockan 05:00, för att en kvart senare gå ut och gå en relativt rask promenad i 60 minuter! Riktigt härligt! Känns som en behagligare start på dagen, frisk luft, rensa tankarna, ingen stress och man får uppleva hur området vaknar till liv.

Det är kanske lite ambitiöst att promenera i en timma varje morgon, så jag tänker variera mig lite. Promenad någon dag, yoga och kortare promenad någon dag och styrka-/konditionsträning någon dag. Det tror jag kan bli ett riktigt bra upplägg framöver!

Har du testat träna på morgonen innan jobbet?

Blir du hungrig av all träning? Kika då in på min blogg Ekofilosophie så hittar ni en massa goda recept på mejerifri LCHF/paleo-mat. Du får även gärna följa min blogg på dess Facebooksida eller på Instagram!

Gör eget istället för att köpa färdigt!

Hallå där!

Nu ska ni få lite tips och inspiration på fem olika grejer som man faktiskt kan göra själv ganska lätt istället för att köpa dem färdiga i butik.

Att göra egna grejer från grunden är faktiskt inte så svårt. Visst det kanske tar lite tid, men oftast behöver du inte stå och aktivt peta hela tiden utan du slänger ihop lite grejer snabbt och sedan väntar du ett par timmar så är det klart.

Idag får du lite inspiration till 5 saker du kan göra själv istället för att köpa färdiga produkter. Att göra själv är kul, lärorikt och det blir oftast billigare än att köpa grejerna färdiga. Vad ska du testa av dessa?

Översta bilden är hemgjort läppbalsam. Det är verkligen superlätt att göra och även om ingredienserna kan kännas lite dyra så räcker de LÄNGE! Här har du ett grundrecept på egentillverkad läppbalsam.

DSC_2054_S

Att göra egen surkål är lätt men det jobbiga är att du måste ha tålamod och låta den stå till sig i alla fall en vecka innan du får lyfta på locket och smaka! Använd ekologiska ingredienser. Att göra egen surkål är garanterat ekonomiskt då en liten burk i butik kostar runt 40 kronor!

DSC_0891_S

Majonnäs är också en grej som är jättelätt att göra själv. Gör en sats lite då och då och förvara i kylskåpet så räcker den några dagar… beroende på hur mycket du äter. Jag gör min majonnäs på olivolja eftersom jag inte vill äta så mycket rapsolja. Olivoljan har förvisso en smak som tränger igenom lite, men jag brukar slå ut den med lite starka kryddor som till exempel vitlök, curry och chili.

DSC_1356_S

En något julig bild, men man kan ju göra egen senap även fast det inte är jul. Jag gjorde senap för första gången själv i julas och den blev riktigt god. Gott till fläskkött som till exempel en skinkstek eller sidfläsk med svål.

DSC_1700_S

För dig som verkligen vill äta 100% mejerifritt är det så klart läge att undvika smör och istället äta så kallat klarnat smör, även kallat ghee eller klarifierat smör. Köper du detta i butik kostar en LITEN burk typ 80 kronor. Burken ovan är gjord från 500 gram ekologiskt smör som kostar runt 35 kr. Även här finns det alltså mycket pengar att spara!

Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie eller följ bloggen på Facebook och Instagram. På bloggen finns över 300 recept för LCHF- och paleokost och en massa annat intressant och läsvärt. Så följ bloggen så missar ni inget!

Det godaste jag vet

Det här är nog en av de godaste och lättaste rätterna jag har gjort på länge! Bra fetthalt är det också, så mycket bättre än så här blir det faktiskt inte!

RECEPT (ca 8-10 portioner)

ca 2 kilo sidfläsk i bit med svål
salt, svartpeppar och några smörklickar

Tillbehör
2 små purjolökar
2 stora rödlökar
2 stora gula lökar
4 klyftor vitlök
salt och svartpeppar
mald spiskummin
chilipulver
ca 100-150 gram smör

Ta en stor långpanna. Skär fläsket i små kuber. Lägg i långpannan, salta och peppra och lägg över några små smörklickar lite här och var. Sätt in i ugnen i ca 80-100 grader och låt stå i cirka 2 timmar. Kika lite då och då och se om köttet kanske blir klart tidigare än så. Beror lite på hur stora bitar du skurit köttet i.

När det är cirka 15 minuter kvar på köttet fixar du tillbehöret.

Ta en kastrull, lägg i smöret och pressa i vitlöken. Skär lökar och purjolök i strimlor och lägg i kastrullen. Salta och peppra och krydda med chilipulver och spiskummin. Smaka dig fram till hur mycket just du gillar. Rör runt på svag värme en liten stund. När köttet är klart häller du över det i kastrullen och rör runt. Låt stå på svag värme tills löken blivit mjuk.

Klart att servera! Ät som det är eller med tex zoodles

Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie eller följ bloggen på Facebook och Instagram!

Färgglatt & lättlagat!

Hej på er!

Idag bjuder jag på ett lättlagat, gott och nyttigt recept på en av mina favoriträtter med kyckling. Tycker att färgerna på denna rätt är så vackra och passar både till sensommarväder och till höstens fina färger som börjar smyga sig på.

Vi köpte varsitt rejält ekologiskt kycklingbröst (med skinn på!). Så mycket godare än de icke-ekologiska, men så klart rätt mycket dyrare. Värt en liten extra slant i och med att det blev så gott!

RECEPT (2 portioner)
2 kycklingbröst
2 paket passerade tomater
salt och svartpeppar
en näve färsk basilika
ca 75 gram smör
3 klyftor vitlök
1 kryddmått cayennepeppar
1 stor zucchini

Ta en kastrull, häll i tomaterna, pressa i vitlöken och tillsätt övriga kryddor samt smöret. Skär kycklingen i stora bitar och lägg i tomatsåsen. Koka upp och låt småkoka tills kycklingen är klar. Det tar cirka 20 minuter.

Gör dina zoodles med en grönsakssvarv. Ta en djup tallrik, häll i såsen, lägg på zoodles och toppa med ett par kycklingbitar och lite färska örter. Ta gärna en extra klick smör på också… eller tre-fyra stycken.

Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie eller följ bloggen via Facebook och Instagram!

DSC_0051_S

En pestoliknande röra – fräscht & nyttigt!

Hej på er!

Pesto är ju himla gott och enkelt att göra själv. Alltså ytterligare en grej som är onödig att köpa som färdig produkt eftersom det går snabbt att fixa själv. Gör du den själv har du dessutom full koll på vad den innehåller och kan smaksätta den som du vill.

Jag testade att göra pesto på ett nytt sätt, nämligen utan nötter! Lite nötter är ju OK då och då inom LCHF, men jag tycker det kan vara lätt att överäta sig på nötter om man har dem hemma. Så vill du äta pesto men inte nötter ska du testa detta recept tycker jag!

RECEPT (blir ca 2 dl pesto)
buketterna från en färsk broccoli (alltså en knippe färsk broccoli som man använder allt förutom stammen av. Stammen sparar du och käkar förslagsvis rå i en sallad)
1 näve färsk basilika
3 stora klyftor vitlök
3,5 matsked olivolja
salt och svartpeppar
1 knivsudd cayennepeppar pulver
lite chili flakes att garnera med

Lägg ner broccoli, basilika, pressad vitlök och olivolja i en matberedare eller mixer. Kör tills en jämn smet/gegga bildats. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar och smaka av tills du är nöjd. Tillsätt eventuellt mer olivolja ifall du vill ha en lösare konsistens på din pesto.

Gott att äta till det mesta!

Missa inte att kika in på min blogg Ekofilosophie där jag dagligen delar med mig av en massa recept för LCHF och paleokost. Mycket är strikt och mejerifritt och jag lovar att du hittar recept och inspiration som du inte hittar någon annanstans! Du kan också följa min blogg Ekofilosophie via Facebook och Instagram.

Vi ses på Ekofilosophie och ha en fin helg!

DSC_0111_S

Hönsfärsbiffar – lättlagat, nyttigt och somrigt!

Nu ska ni få tips på en grymt enkel, god och somrig middagsrätt! Perfekt för lata varma sommarkvällar.

För att få lite variation på allt nötkött köper vi ibland hönsfärs. I butiken jag handlar finns det dessutom ekologisk svensk hönsfärs, kostar runt 40 kr för 500 gram. Rätt bra pris för svensk ekologiskt kött med andra ord.

Konsistensen på hönsfärs jämfört med annan färs är att den är oerhört finmald, den är mer som en smet än som en strimlig färs. Därför använder jag den till att göra biffar av vilket är väldigt lätt eftersom du inte direkt behöver stå och arbeta ihop färsen som du gör med tex nötfärs.

RECEPT (4 portioner eller 6 stora biffar)
Biffarna
ca 500 gram hönsfärs
1 ägg
salt och svartpeppar
ca 1 matsked torkad persilja
några klickar smör

Tomatsås
1 paket passerade tomater
salt och svartpeppar
4 klyftor vitlök
1 tesked torkad persilja
en näve färsk basilika (har du torkad så ta då en matsked)
ett knippe färsk lök eller en hel gul och en hel röd lök
några stora klickar smör

Zoodles
1 stor zucchini

Tillbehör
ev lite riven ost, tex parmesan

Ta en bunke och lägg i färsen. Tillsätt ägget och kryddorna. Gegga ihop. Ta en ugnsfast glasform, forma 6 stora biffar och lägg i formen. Lägg några små smörklickar lite här och där. Sätt in i ugnen på 100 grader i ca 40 minuter.

Ta en bunke, häll i de passerade tomaterna, tillsätt kryddorna och pressa i vitlöken. Skala lökarna och skär dem i bitar eller behåll dem hela ifall du har små färska lökar.

När biffarna stått i 40 minuter tar du ut dem, lägger lökarna i formen och häller över tomatsåsen. Lägg ut lite smörklickar här och där. Sätt in formen i ugnen igen och låt stå tills lökarna blivit mjuka. Tar kanske ytterligare 30 minuter.

Vill du snabba på det hela så sätter du istället ugnen på 175 grader och ungefär halverar tillagningstiden.

Gör dina zoodels av zucchinin med hjälp av en grönsakssvarv.

Servera biffarna med den råa zucchinin och tomatsåsen. Vill du kan du toppa med lite riven parmesanost eller som jag ett par rejäla smörklickar.

Glöm inte kika in på min blogg Ekofilosophie där ni hittar över 300 recept för LCHF/paleo och en massa annat intressant. Ekofilosophie kan ni föja på Facebook, Instagram, Pinterest och Bloglovin samt e-mail. Kolla i högerspaleten på bloggen så kan ni klicka er in på övriga sociala media samt anmäla er för att följa bloggen via e-mail.

Ha en fin dag!

DSC_0030_S

Nyttig soffmat!

Nu när det är fotbolls-EM kanske många av er känner sig lite villrådiga när det gäller vad man kan sitta och mumsa på för gott när man kollar på matcherna? Chips och godis går ju så klart bort, och det kanske inte är jättehälsosamt att istället möla i sig ölkorvar i stora lass.

Så, vad kan man äta för något annat gott som inte är alltför komplicerat att svänga ihop? Här kommer lite tips!

Glöm inte kika in på min blogg Ekofilosophie där jag postar dagligen, både recept och annat läsvärt. Ekofilosophie kan ni även följa på Facebook, Instagram och via mail. Kolla i högermarginalen på bloggen så hittar ni alla sätt som ni kan följa bloggen på.

Trevlig helg på er allihopa och hoppas ni fått lite inspiration till goda och nyttig soffmat!

DSC_1612_S

Ostkex med något gott på, tex lite parmaskinka

DSC_0531_S

Ostbricka med mina goda valnötekex.

DSC_2533_S

Lite olika ostar med nötter och kanske en dadel eller två.

IMG_0477_S

Fetaost med lite kryddor och rullar av parmaskinka.

DSC_2505_S

Hårt vispad grädde med färska bär.

DSC_2236_S

Kyckling-fajitas med mitt omelettbröd.

img_3496_s

Rullar med ost, smör och gurka.

DSC_1622_S

Skivad zucchini med någon god topping, tex parmaskinka eller lite lax, eller kokt skivat ägg med majonnäs och räkor.

DSC_1885_S

Avokado- och kakaobollar.

Istället för potatissallad

Hej på er!

Vilket härligt väder det har varit här på västkusten sista tiden! Jag tog årets premiärdopp (ja, iaf i Sverige) i fredags och sedan dess har det blivit minst ett dopp om dagen. Kom nyss hem från ett kvällsdopp, så härligt!

I helgen blev det premiärtur med båten! Vi åkte iväg på söndag tidig kväll till en av våra favorit-öar här i närheten.  Det blev både god mat, en liten promenad och morgondopp trots något blåsig och kall morgon. Men efter ett dopp smakar ju frukosten ännu bättre!

Nationaldagsfirande, eller i alla fall lite god mat blev det i sittbrunnen väl hemma i hemmahamnen igen.

Det blev sallad med lite olika grönsaker, svensk kanonfin rostbiff, en ny variant på potatissallad fast med blomkål och till efterrätt blev det kaffe och rabarberkompott på hemodlad rabarber serverad med lite smetana.

Recept på tillbehöret kommer om någon dag på min blogg Ekofilosophie, så kika in där eller följ bloggen på Facebook och Instagram så missar du inga av mina goda recept och inspirerande inlägg. Jag bloggar dagligen och det är mycket recept. Nu finns det närmare 300 recept för LCHF/paleo-kost på min blogg.

IMG_0502_S