Search for content, post, videos

“Som hörselskadad är det viktigt att lyssna inåt och på sin kropp!”

Den före detta fältassistenten och fritidsledaren gav mer än hundra procent, trots en svår hörselnedsättning av “hängmattetyp”.

– Tänk om jag hade vetat då, vad jag vet nu om mig själv och vad jag behöver. Jag önskar att alla ungdomar med en hörselskada får gå en förberedande kurs innan de kastar sig ut i arbetslivet, säger Ingrid Åkerström. Ingrid har en medfödd hörselnedsättning som upptäcktes när hon var två år. Ett år senare fick hon sina första hörapparater.

Ljudnivån var konstant hög
Ingrid drömde om att bli polis, men visste att hon inte skulle bli antagen eftersom hon har sin hörselnedsättning. Istället satsade hon på ett yrke som fritidsledare och fältassistent, där hon fick arbeta med ungdomar ute på stan och på fritidsgårdar.

– Ett spännande jobb, men en stökig miljö för någon med hörapparat. Ljudnivån är konstant hög med musik, mycket folk och rörelse, prat och skratt. Ofta fick jag gissa mig till vad ungdomarna sa. Även om jag trivdes på jobbet, så kändes det inte bra.
Jag spände mig och fick ont, fick svårt att sova och blev tröttare och tröttare. Jag tänkte att det kanske var hörapparaterna som behövde justeras och sökte hjälp på Mölndals Lasarett. Jag minns att audionomen frågade om jag jobbade heltid. Och hur förvånad jag blev över själva frågan.

Att lära känna sin hörsel
Vändningen kom när Ingrid gick en kurs om hörsel och kommunikation för yrkesverksamma, som Sahlgrenskas hörselteam anordnade.

– Jag har alltid varit väldigt aktiv, försökt att leva som alla andra och ofta helt bortsett från att jag har en hörselskada. Kursen var väldigt nyttig för mig, framför allt för att jag blev medveten om varför jag mått som jag mått och vad jag kan göra för att fungera bättre. Under de fem kursdagarna träffade jag allt från sjukgymnaster till audionomer, men också människor med ungefär samma bakgrund som jag själv. Diskussionerna med de andra kursdeltagarna var värdefulla, helt klart.

Konferensmikrofon på yogan
Ingrid lämnade kursen med helt nya insikter och förutsättningar, men först väntade en tids sjukskrivning och återhämtning.

– Jag började träna yoga och praktisera mindfulness för att få rutin på total avkoppling med fullt fokus på andningen och kroppen. Numera arbetar jag inte så mycket i ungdomsgrupper längre eftersom det inte fungerar med den ljudmiljön. Jag ägnar mig mer åt ekonomi, logistik och verksamhetsledning, vilket jag trivs jättebra med.

På kontoret använder Ingrid moderna tekniska hörselprodukter, som gör att hon inte behöver anstränga sig så mycket för att faktiskt höra.

– Det är framför allt ett väldigt bra arbetsredskap. Jag använder konferensutrustningen, med mikrofoner och högtalare, i små och stora möten på kontoret, men faktiskt också under yogan. Jag sitter helt avslappnad och blundar med ljudet som strömmar direkt in i mitt öra.

Bort med prestationskraven
Nu mår Ingrid bra igen, men fortfarande får hon tänka sig för.

– Jag älskar att engagera mig och uppslukas av mina intressen, men har insett att jag inte behöver vara med på allt. Jag är exempelvis med och hjälper till att arrangera tävlingar på Kungälvs Brukshundsklubb, men jag är inte med och tävlar med mina egna hundar som förr i tiden. Nu kutar vi runt i skogen och upptäcker nya ställen tillsammans istället. Jag behöver den avkopplingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fem + 7 =