Läkemedelsföretag bygger ut och satsar på nya marknader

Cernelle är på offensiven. Läkemedelsföretaget i Ängelholm ska bygga nytt kontor och laboratorium under året. Bolaget söker dessutom sig in på flera nya marknader.

Växtbaserade läkemedel är grunden för Cernelles verksamhet. Historien började 1953 och nu tas nya steg.

– Vi prospekterar för en ny byggnad som ska rymma kontor, laboratorium och utvecklingsavdelning. Tanken är att vi ska sätta spaden i marken till sommaren. Vi ska dessutom investera i vår produktionsanläggning för att kunna hantera ökade volymer, säger Ken Tinebo, vd för Cernelle.

Det rör sig om en investering på sex-sju miljoner kronor när det gäller den befintliga anläggningen som ägarna Backahill tagit beslut om. Ängelholmsföretaget ingår i koncernen sedan 2005.

Cernelle ska även öka personalstyrkan. Företaget har idag drygt 30 anställda.

– Vi ska anställa fyra-fem personer i år och så kommer det att vara under de kommande åren, vi behöver rekrytera inom såväl marknadsföring som utveckling och produktion. Jag räknar med att vi är 50–60 om några år.

I dagarna blev det klart att Cernelle anställer Björn Arnsvik som operativ chef. Han har tidigare arbetat inom bland annat Astra Zeneca och Pfizer och kommer närmast från Allergon.

Cernelle tillverkar och säljer läkemedel som riktar sig till män med godartade prostatabesvär. Sverige och Japan är företagets främsta marknader. Nu väntar fler. Först ut är Frankrike. Tyskland samt flera europeiska och asiatiska länder kan komma därefter. När det blir är i dagsläget inte fastställt.

– Vi håller på med en registreringsprocess i Tyskland nu och det är svårt att säga hur lång tid den tar, men vi räknar med åtminstone drygt ett år till.

Världsmarknaden för läkemedel inom området är mycket stor.

– I Frankrike beräknas att två miljoner män har besvär och bara hälften får behandling för dem idag.

Cernelle planerar dessutom för att utveckla produkter inom nya områden.

– Men jag kan tyvärr inte säga mer ännu, förklarar Ken Tinebo.

Bolaget omsatte 2015 drygt 54 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 10 miljoner kronor.

Källa: 8till5.se

Av |januari 19th, 2017|Cernelle|0 Kommentarer|

Björn Arnsvik ny Head of Operations i AB Cernelle

Björn Arnsvik tillträder den 1 april 2017 tjänsten som Head of Operations i AB Cernelle. Björn har en gedigen bakgrund i läkemedelsbranschen från chefsbefattningar inom AstraZeneca, Pfizer och ThermoFisher. Närmast kommer Björn från en befattning som VD för Allergon AB inom ThermoFisher-koncernen. Rekryteringen är en viktig del i Cernelles allt snabbare expansion.

Cernelle tillverkar och säljer de egenutvecklade läkemedlen Cernilton och Cernitol Novum. Produkternas effekt vid godartade prostatabesvär har studerats i över 40 kliniska studier och med en total användning som överstiger 1,8 miljarder dygnsdoser sedan 1964, är Cernilton och Cernitol Novum de mest använda läkemedlen i världen för behandling av godartade prostatabesvär.
Bolaget omsätter ca 60 Mkr med god lönsamhet och har drygt 30 anställda på anläggningen utanför Ängelholm. I år räknar man med att utöka verksamheten med ytterligare 4-5 tjänster.

Björn Arnsvik kommer att leda den operationella verksamheten för Cernelle i en expansionsfas såväl på bolagets nuvarande marknader i Sverige och Japan, som på nya marknader inom EU och Asien. Under 2017 planerar bolaget att introducera Cernitol i Frankrike samt initiera betydande investeringar i Vegeholmsanläggningen för att förbereda bolaget till att bli en ledande aktör i världen av extraktion och förädling av pollen för medicinskt bruk.

– Efter att ha arbetat många år på Allergon är det spännande att få komma till Cernelle som en gång i tiden grundade Allergon. Det är med stor glädje som jag ser fram emot att tillsammans med alla duktiga medarbetare på Cernelle, få vara med och skapa en ledande position för bolaget, säger Björn Arnsvik, tillträdande Head of Operations.

– Björns långa och breda erfarenhet och kompetens kommer att ha stor betydelse för Cernelles fortsatta expansion, konstaterar Ken Tinebo, VD för AB Cernelle.

Mer information

Ken Tinebo, VD Cernelle, 0730-877 637, ken.tinebo@cernelle.se
Björn Arnsvik, tillträdande Head of Operations, 070-658 8145, bjorn.arnsvik@cernelle.se

Av |januari 19th, 2017|Cernelle|0 Kommentarer|

Cernitol Novum hjälper män med prostatabesvär

Frekventa trängningar, svårigheter att kissa och efterdropp orsakade av en godartad prostataförstoring är vanliga problem för många män över 50 år. Men prostatabesvären behöver inte styra och begränsa tillvaron. Med Cernitol kan du erhålla god hjälp mot dessa besvär och få tillbaka friheten i vardagen.

Många män besväras av frekventa trängningar såväl dag som natt, svårigheter att kissa med en känsla av ofullständig blåstömning samt irriterande efterdropp. Ofta beror problemen på en förstorad prostata. För många resulterar det i såväl störd nattsömn som en evig jakt efter närmsta toalett. Problemen uppfattas ofta som en naturlig del av åldrandet och något man får leva med i det tysta. Endast ett fåtal män väljer därför att behandla sina symptom idag, trots att effektiv behandling finns.

I Sverige beräknas minst 25 procent av alla män mellan 55-75 år ha så mycket besvär på grund av godartade förändringar i prostatan att de behöver en aktiv medicinsk behandling. Cernitol Novum är godkänt som ett receptfritt växtbaserat läkemedel i Sverige för behandling av godartad prostataförstoring.
– Cernitol har avsvällande, inflammationshämmande effekter på prostatan och verkar avslappnande på urinrörets muskulatur, vilket gör blåstömningen lättare och toalettbesöken färre, berättar Ken Tinebo, VD på Cernelle.

Cernitol har funnits på marknaden i över 60 år och med mer än 50 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Nyligen godkändes Cernitol för behandling av godartad prostataförstoring i Frankrike och målet är att kunna nå ut till ännu fler.
– Vi vill att Cernitol ska vara en naturlig rutin och hjälp i vardagen, som lindrar prostatabesvären och ger män en bättre vardag och ett friare liv, säger Ken Tinebo.

Läs mer om Cernitol Novum på cernitol.se

Cernitol Novum är ett växtbaserat läkemedel med avsvällande och antiinflammatoriska egenskaper. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se. Kontakta läkare innan behandling för att inte missa eventuell bakomliggande allvarlig sjukdom (prostata- eller urinblåsecancer). Om besvären förvärras eller kvarstår i mer än 6 månader ska läkare kontaktas för förnyad bedömning. AB Cernelle, telefon 042-69 230.

Av |september 29th, 2016|Cernelle|0 Kommentarer|

AB Cernelle har fått Cernitol godkänt i Frankrike

Cernitol, ett växtbaserat läkemedel från AB Cernelle, har blivit godkänt i Frankrike för behandling av godartad prostataförstoring.

– Många män besväras av frekventa trängningar, urinläckage och svårigheter att kissa. Ofta beror det på en förstorad prostata. Cernitol har avsvällande, inflammationshämmande effekter på prostatan och verkar avslappnande på urinrörets muskulatur, vilket gör blåstömningen lättare och toalettbesöken färre. Vi vill att Cernitol ska vara en naturlig rutin i vardagen som effektivt befriar män från sina besvär. Jag är mycket glad över hur snabbt det gick att erhålla ett godkännande av Cernitol i Frankrike. Frankrike utgör en viktig marknad i företagets planer att fördubbla omsättningen år 2020. Rekrytering av nya engagerade och kompetenta medarbetare pågår och kommer att fortsätta för att skapa en effektiv produktion, hållbar tillväxt samt säkerställa vårt långsiktiga mål: 1 av 5 män som behöver medicinsk behandling, ska befrias från sina besvär med hjälp av Cernitol, berättar Ken Tinebo, VD på Cernelle sedan 2015.

AB Cernelle är ett svenskt läkemedelsföretag med forskning och utveckling av läkemedel inom urologin, med särskilt fokus på kronisk prostatit (CP/CPPS) och godartad prostataförstoring (BPH). Företaget har utvecklat växtbaserade läkemedel av högkvalitativa pollenextrakt sedan 1953. Med över 50 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär.

Av |augusti 16th, 2016|Cernelle|0 Kommentarer|

Lyssna på Cernitolvisan

Logga in på Spotify och lyssna gratis på Certnitolvisan.

Av |augusti 15th, 2016|Cernelle|0 Kommentarer|

Cernelle expanderar internationellt

Läkemedelsföretaget AB Cernelle utvecklar och tillhandahåller högkvalitativa pollenextrakt för medicinsk behandling av godartade prostataförändringar. Med stor passion strävar medarbetarna på Cernelle för att bidra till en bättre vardag och ett friare liv för män med prostatabesvär. Nu satsar Cernelle mot nya marknader med egenutvecklade Cernitol Novum, ett växtbaserat läkemedel.

Sedan hösten 2015 har Cernelle lanserat en offensiv expansionsplan.

Visionen är tydlig;

1 av 5 män som behöver behandla sina besvär ska använda Cernitol Novum.

”De flesta män drabbas av en svullen och förstorad prostata. För många innebär det störd nattsömn, urinläckage och en evig jakt på toaletter. Vi vill att Cernitol Novum ska vara en smart och naturlig rutin i vardagen som befriar män från sina besvär. Årligen säljs över 50 miljoner dygnsdoser globalt. Det gör Cernitol Novum till ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Fortfarande är många män ovetande om att det finns en effektiv behandling och genom att nå ut med Cernitol Novum till fler är tillväxtpotentialen för Cernelle stor. Nu satsar vi på att skapa en internationell plattform för Cernitol Novum,” berättar Ken Tinebo, VD på Cernelle sedan 2015.

AB Cernelle är ett svenskt läkemedelsföretag med forskning och utveckling av läkemedel inom urologin, med särskilt fokus på kronisk prostatit (CP/CPPS) och godartad prostataförstoring (BPH). Företaget grundades 1953 och var först i världen med att ta fram och utveckla växtbaserade läkemedel, baserade på högkvalitativa pollenextrakt.