SOVER DU DÅLIGT? TIPS FÖR EN GOD NATTS SÖMN

Sömnen är direkt avgörande för hur du mår under din vakna tid. En god natts sömn ger kroppen återhämtning och alla stadier i sömncykeln behövs för att du ska vakna pigg och utvilad. Djupsömn vitaliserar kroppen och drömsömnen rensar hjärnan.

Om du sover bra på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. Utan god sömn fungerar vi helt enkelt sämre än vanligt på många sätt. De första tecknen på att man sover dåligt är sömnighet, trötthet och en tendens att somna när man vanligtvis inte ska sova. Det är även vanligt med irritation och sänkt funktionsförmåga, man blir ofta vimsig och glömmer bort saker. Om du studsar upp ur sängen tidigt på morgonen och redan har tankarna på jobb eller annat är det förmodligen en ytterligare indikation på att du inte sovit riktigt bra.

Sömnen – avgörande för hälsan

Kunskapen om sömnens betydelse för hälsan har även vuxit på senare år. Genom att sova tillräckligt kan man minska risken för en rad mer och mindre allvarliga sjukdomar. Forskning från Uppsala Universitet har bland annat visat att sömnbrist kan förändra förekomsten av vissa tarmbakterier. Nio friska individer undersöktes före och efter två nätters måttlig sömnbrist (ca fyra timmars sömn per natt), jämfört med före och efter två nätter med omkring åtta timmars sömn per natt. Forskarna kunde genom riktade analyser se att det blev vissa förändringar i tarmfloran. Efter tillståndet med sömnbrist kunde forskarna också se att deltagarnas förmåga att svara på hormonet insulin blev 20 procent sämre. Framtida studier kommer förhoppningsvis kunna utröna vilken betydelse tarmflorans har för hur vi påverkas negativt av sömnbrist, både när det gäller ämnesomsättning och kognitionen.

Stress, en bov i dramat

Den vanligaste faktorn som stör sömnen är stress, oftast den som är relaterad till arbete. Stress är egentligen bra för en så länge den inte leder till oro. Huvudorsaken till många personers sömnproblem är ältandet. Även sena arbetstider påverkar. All form av sjukdom, till och med den enklaste förkylningen, stör nattsömnen liksom intag av alkohol. En annan orsak till att folk får sömnproblem är snarkning, både om din sängpartner snarkar och om du själv gör det.

Tips för en bättre nattsömn

Hur ska man då få sin goda natts sömn på bästa sätt? Först och främst bör sovrummet vara mörkt och svalt vid läggdags, gärna omkring 14-15 grader varmt, och sängen ska vara bekväm och anpassad efter den som sover i den. Det är sedan viktigt med ljus på morgonen, det håller den biologiska klockan i schack och gör att vi vaknar till ordentligt. Innan du går och lägger dig på kvällen ska du undvika allt med koffein, nikotin och alkohol i samt att arbeta alldeles för tätt inpå sänggåendet. Mycket fysiskt och psykisk aktivitet är bra, det gör att man kommer sova djupare.

Satsa på rätt säng

För en god natts sömn bör sängen vara tryckavlastande, då slipper du blodcirkulationsstörningar. Det gör din säng otroligt viktig.

– Det vet våra skickliga hantverkare. De utför ett detaljerat arbete med noggranna kontroller efter varje monteringsmoment. Varje komponent i våra sängar är tillverkad av material med högsta kvalitet: ramar i svensk furu, bolster i bomullstyg/ulltyg och bäddmadrasser med stoppning av talalaylatex, ull och bomull, berättar Carpe Diem Beds.

vmlaxgxyz7wdjmofu3vo

Genuint hantverk

Varje hantverkare på Carpe Diem Beds signerar sin färdigställda säng och man lämnar 20 års garanti mot fjäder- och rambrott. På deras justerbara sängar lämnar de 10 års garanti på motordelen.

Hur länge ska man sova?

Forskningen tyder på att de flesta människor behöver sova omkring sju timmar per natt för att slippa trötthet och negativa hälsoeffekter, yngre människor behöver minst en timme mer och för äldre räcker det med en timme mindre. Så länge du fungerar bra dagtid så får du tillräckligt med sömn.

ugbeowg6rpj5irrc7yiq

Sju tips för bättre sömn

 • Ha en regelbunden dygnsrytm, gå upp och gå lägg dig samma tid varje dag.
 • Lär dig nedvarvningsmetoder. Titta inte på skrämmande tv-program på kvällen och drick inte kaffe och coca-cola eller ät en tung middag.
 • Var inte uthungrad, drick gärna varm dryck innan du går och lägger dig.
 • Sovrummet ska vara funktionellt. Arbeta inte i sängen.
 • Sovrummet ska även vara svalt och så mörkt som möjligt.
 • Mycket motion (promenader, löpning, simning).
 • Skaffa en skön och bekväm säng.

SVANENMÄRKTA SÄNGAR

Våra sängmodeller är miljömärkta med Svanen. Det innebär att vi uppfyller de krav som Svanen har angående miljöpåverkan under sängarnas hela livscykel.

Inget trä till sängarna får hämtas från skyddsvärda skogar, utan måste komma från miljögodkända skogsbruk. Vi agerar med hänsyn till miljön hela vägen från skogen till sovrummet. Våra Svanenmärkta sängar har genomgående hög kvalitet och står för miljöbesparande och en hållbar konsumtion.

Så i en säng från Carpe Diem Beds kan du verkligen sova med gott samvete.

 • CarpeDiembeds_Sando_620x380
  Permalink Gallery

  CARPE DIEM BEDS CONTOUR POCKET SYSTEM – Unik lösning för unika människor

CARPE DIEM BEDS CONTOUR POCKET SYSTEM – Unik lösning för unika människor

Vi kan nu stolt presentera Carpe Diem Beds of Swedens nya sängar. Välkommen in till någon av våra återförsäljare för en ny upplevelse och bekantskap, som sannolikt kommer leda till en livslång relation.

CARPE DIEM BEDS CONTOUR POCKET SYSTEM är resultatet av många års erfarenhet, forskning och en passion för att utveckla sängens komfort och tryckavlastande egenskaper. I vårt fjädersystem har vi förfinat pocketspringtekniken genom att fokusera på grundtanken med ett individuellt fjädrande system, utan att tumma på kvalitet eller tillförlitlighet. Alla de tester som gjorts visar att CARPE DIEM BEDS CONTOUR POCKET SYSTEM har längre livslängd och hållbarhet tack vare den nya tekniken.

I vårt patenterade fjädersystem har vi integrerat det stoppningsmaterial som normalt sett läggs ovanpå fjädersystemet – i varje fjäder. Detta behåller den individuellt fjädrande effekten mot kroppen och skillnaden är till vår stora glädje betydlig. CARPE DIEM BEDS CONTOUR POCKET SYSTEM är utvecklat med ditt välbefinnande och din morgondag i fokus.