Search for content, post, videos

Bok stör sömnen lika mycket som surfplatta

Att läsa på surfplattan innan läggdags stör sömnen, men inte nödvändigtvis mer än om du läser en bok, visar ny forskning från Uppsala universitet.

Forskare vid neurologiska institutionen vid Uppsala universitet lät försökspersoner läsa på kvällen mellan kl 21 och 23, en grupp från en surfplatta och en annan från en bok. Den nästkommande veckan bytte grupperna med varandra och enligt forskarna var melatoninnivåerna oförändrade, oavsett läsmetod.

– Vi hittade ingen skillnad med avseende på sömnen om man läser på en surfplatta jämfört med en vanlig bok, säger Frida Rångtell, Uppsala universitet, till Vetenskapsradion.

Enligt tidigare studier störs sömnen av läsning på läsplattan strax innan sänggåendet, till stor del på grund av det blå ljuset som avges från skärmen. Men enligt forskarna i Uppsala kan hjärnans påverkan av blått ljus skilja sig åt beroende på hur mörkt eller ljust det har varit under dagen. Ju mer ljus dagtid, desto mindre påverkas vi av det blå ljuset från elektronik, enligt forskarnas teori.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sexton − 1 =