Att baka utan socker är både enkelt och gott!

Välkommen till Baka Sockerfritt

Nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak

 

Under helgens luciafika bjöd jag på en himlans massa bakverk. Ett av dessa bakverk var mina lättgjorda nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak. Hur smidigt som helst att svänga ihop när man har kort om tid! Dessutom går det att anpassa till den nöt/mandel man tycker passar bäst. Jag gjorde faktiskt hälften av bollarna med kakao, för att få dom med chokladsmak. Ett tips om man vill bjuda på fler valmöjligheter på fikabordet, med med minimal insats.

 

Nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak

 

Nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak – 8 stycken

100 gram nötter (cashewnötter/valnötter)
100 gram färska dadlar, urkärnade
2 msk riven kokos
2 krm pepparkakskrydda
ev. 1 msk kakao
Mixa nötter med en stavmixer (det behöver inte vara helt finmalet). Blanda detta med färska dadlar (jag mosar ner dadlarna för hand). Ha även i riven kokos, pepparkakskrydda och eventuell kakao. Rulla degen till bollar.

Nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak
Nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak

Kokostoppar med saffran

 

Kokostoppar tycker jag känns passande nu i juletider, speciellt om jag smaksätter dom med någon julig krydda. Här har jag utgått från mitt recept på Kokostoppar med kanel, men jag har använt saffran istället. Kokostopparna blev mycket lyckade och sitter fint till julens fikabord! Jag har lyxat till mina lite extra och doppade inte bara kokostopparna i choklad, utan hällde även extra choklad ovanpå.

Hälsosamma kokostoppar med saffran

 

Kokostoppar med saffran – 8 kokostoppar

20 gram smör
1 ägg
1 ¾ dl riven kokos
1 msk sötströ
½ krm saffran

Dekoration: 40 gram choklad, gärna steviachoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla ingredienser noga. Forma toppar utav kokostoppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter (se till så att de inte blir brända). Låt svalna. Om önskas smälts choklad som botten doppas i. Låt stelna.

Hälsosamma kokostoppar med saffran
Hälsosamma kokostoppar med saffran

Chokladbollar med kokos

 

Chokladbollsdags! Jag blev här om dagen så sugen på chokladbollar, enligt mig är det både ett bra mellis och ett bra godis. Det är också smidigt att äta med en hand om man, som jag, med den andra behöver hålla en liten  (stor) bebis. De är ruskigt goda och är sötade med dadlar (för de som klarar den mängden kolhydrater). Jag har även smaksatt med lite kaffe, vilket jag tycker är en så bra smaksättare!

 

Chokladbollar med kokos

 

Chokladbollar med kokos – 6 stycken

50 gram färska dadlar
2/3 dl riven kokos
½ dl havregryn
1 msk kakao
valfri mängd kaffe, ca 2 msk (alternativt vatten)
ca ½ msk kokosolja

riven kokos att rulla i

Lägg havregryn, kokos och kakao i en skål. Mosa ner de färska dadlarna. Tillsätt kaffe efter smak (alternativt vatten) och kokosolja. Blanda till en deg och tillsätt eventuellt mer vätska vid behov. Rulla chokladbollsdgen till bollar och rulla gärna i riven kokos.

 

Chokladbollar med kokos
Chokladbollar med kokos

Mjuk pepparkaka med dadlar

 

Nu var det länge sedan jag bakade en mjuk pepparkaka, så jag tycker att det var hög tid att baka en sådan! Därför har jag gjort en supergod hälsosam variant på mjuk pepparkaka, vilken innehåller färska dadlar som sötning. Dadlarna gör även att den blir härligt saftig, och passade fint med pepparkakssmaken. En riktigt bra grej att göra till första advent, om ni frågar mig!

 

Mjuk pepparkaka med dadlar

 

Mjuk pepparkaka med dadlar

40 gram färska dadlar, utan kärna
1 ägg
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk vispgrädde
2 msk vatten
½ msk sötströ (går att utesluta)
½ – 1 tsk pepparkakskrydda
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ägg, dadlar och grädde i en skål och mixa samman med en stavmixer. Rör ihop alla torra ingredienser och rör ner detta samt vatten bland äggvispet. Klä en liten brödform (ca 7X15 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Mjuk pepparkaka med dadlar
Mjuk pepparkaka med dadlar

Browniemuffins

 

Jag har tidigare gjort en jättegod brownie med mascarponefyllning, och jag blev nu så sugen på detta bakverk, att jag gjorde något liknande (men ändå inte riktigt) – nämligen browniemuffins med mascarpone! Det blev väldigt gott kan jag lova! De är riktigt chokladiga och härligt kompakta, toppade med en klick mild kräm av vaniljsmakande mascarpone. Mmm…

Hälsosamma Browniemuffins med Mascarponetopping

Browniemuffins med mascarponetopping

Browniesmet:
70 gram steviachoklad, mörk
50 gram smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk sötströ
2 krm vaniljpulver
2 tsk kakao

Mascarponefyllning:
80 gram mascarpone
1-2 tsk sötströ
1 krm vaniljpulver

Browniemuffins
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och chokladen (försiktigt, gärna i mikro). Blanda alla torra ingredienser och rör ner ägg och chokladsmöret. Häll browniesmeten i muffinsformar.

Mascarponefyllning
Rör ihop ingredienserna till mascarponefyllningen och klicka över browniesmeten. Dra lite med handtaget av en sked för att skapa ett mönster i kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Hälsosamma Browniemuffins med Mascarponetopping
Hälsosamma Browniemuffins med Mascarponetopping

Marsipanbröd

 

Marsipangodis/marsipanbröd tycker jag passar fint att smaska på under hela året, och inte bara till jul. Fast på något sätt passar det ändå lite extra bra när det blir höst och julen närmar sig. Jag gjorde en egen och hälsosam variant för första gången för ett par månader sedan, och de har sedan dess haft en stor plats i mitt minne (på ett positivt sätt), och gjort att jag riktigt längtat efter att få sätta tänderna i dom igen. Så nu gjorde jag en ny sats! Fantastiskt gott, och överraskande enkelt. Testa!

Marsipangodis - Glutenfritt, utan tillsatt socker

 

Marsipanbröd – 6 stycken

2 äggvitor
3 dl mandelmjöl
ca 4 msk sukrin melis
ca 3 droppar bittermandelarom

60 gram mörk steviachoklad
Blanda mandelmjöl med sukrin melis och ett par droppar bittermandelarom. Rör sist ner äggvita. Forma små avlånga bitar av degen. Smält chokladen och doppa bitarna försiktigt i detta. Låt stelna.

 

Marsipangodis - Glutenfritt, utan tillsatt socker
Marsipangodis - Glutenfritt, utan tillsatt socker

Mellanmålstips

 

Jag äter ofta mellis. Det är välbehövligt när man tar hand om en liten bebis! Något jag tycker mycket om att äta som mellanmål är grekiskt eller turkisk yoghurt (10% fett). Det har en så rund och mjuk smak, samtidigt som konsistensen är tjock. Några sätt som jag äter denna typ av tjocka yoghurt på är:

 

– Med en massa, massa chiasylt på (med hallon).  Kanske sötad med några steviadroppar eller lite yoghurt.

 

– Med bär, fruktbitar och lite hackade nötter.

 

– Valnötter och honung. En riktig klassiker som är både fantastiskt enkelt och gott.

 

Varm choklad low carb

 

Hösttider är varm chokladtider. Visst? Jag har under tidigare år gjort varm choklad med ägg, och nu var det hög tid att börja med denna variant igen! Denna typ av varm choklad är lätt att göra mejerifri genom att exempelvis använda kokosolja i, eller helt enkelt bara låta ägget tala för sig själv. Eller varför inte använda en skvätt kokosdryck/havredryck? Själv hade jag i en matsked grädde i. Plus att jag inte kunde hålla mig från att toppa med både grädde och choklad!

 

Varm choklad med ägg
1 ägg
2 dl vatten
1 msk vispgrädde (ovispad)
2-3 tsk sötströ
1 ½ – 2 tsk kakao
½ krm vaniljpulverKoka upp vattnet. Häll upp vattnet i en mixvänlig skål (hög) och lägg i kakao, sötning, vanilj och grädde. Knäck till sist i ägget och var snabbt framme med mixern. Mixa tills allt blandats. Häll upp i ett glas, och värm eventuellt en kort stund i mikron. Jag toppar min varma choklad med vispad grädde, lite chokladspån och eventuellt lite honung!

Hot cocoa low carb - Varm choklad low carb

Glutenfria kanelbullar

 

På söndag är det kanelbullens dag, och för att bidra med en kanelbullevariant till mina kära läsare, ställde jag mig och bakade glutenfria kanelbullar under helgen! Denna gång gjorde jag dom med jäst och bovetemjöl, vilket gör att de blir mer luftiga. Jag fyllde mina kanelbullar med en vanlig smörfyllning smaksatt med kanel, men det går givetvis att fylla dom med något annat. Kanske en mandelfyllning, såsom jag tidigare har gjort?

 

Bovetemjöl (som är en ört) är något jag sällan har bakat med. Detta mjöl innehåller rätt mycket kolhydrater (ca 65 gram/100 gram), vilket har varit en bidragande faktor till den sparsamma användningen. Dock verkar det vara ett praktiskt mjöl när man vill åt en mer ”degaktig” känsla och vill göra exempelvis bullar. Dessutom har jag hört att bovetemjöl är ett av de få vegetabiliska produkter som innehåller alla de proteiner som kroppen faktiskt behöver.

 

Gluten free Cinnamon buns - Glutenfria Kanelbullar

 

Glutenfria Kanelbullar med bovetemjöl – 8 stycken

Bullar:
1 ägg
25 gram smör
10 gram jäst
1 dl bovetemjöl
½ dl mjölk
½ dl kokosmjöl
ca 1 ½ msk sötströ
1 msk fiberhusk
1 krm vaniljpulver

Fyllning:
40 gram smör
ca 1 msk sötströ
½-1 tsk kanel

Pensling:
1 ägg
något att strö över

Bullar
Smält smöret (ta bort från plattan) och tillsätt mjölken. Vispa ägget pösigt och rör ner bland smöret. När blandningen är fingervarm rör ner jäst och blanda noggrant. Blanda de torra ingredienserna och rör ner detta. Rör om/knåda degen i några minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Fyllningen
Värm smöret mjukt och rör ut kanel och sötning.

När bulldegen har jäst, knåda ytterligare någon minut och lägg därefter degen på en plan yta med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och kavla ut degen till en rektangel (ca 15X20 cm). Bred på fyllningen och rulla ihop kortsida mot kortsida (så att rullen blir så tjock som möjligt). Skär längden i skivor och lägg i bullformar. Platta ut dom något. Låt jäsa övertäckte ytterligare ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Dekorera gärna med hackade nötter eller riven kokos. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Gluten free Cinnamon buns - Glutenfria Kanelbullar
Gluten free Cinnamon buns - Glutenfria Kanelbullar
Gluten free Cinnamon buns - Glutenfria Kanelbullar

Chocolate coconut cake – Chokladkokoskaka

 

I början när jag började baka utan tillsatt socker och gluten lyckades jag med mina bakverk runt varannan gång. Med tiden blev jag bättre och bättre på att hantera de nya ingredienserna och att med dessaskapa nya bakverk. Om jag får säga det själv lyckas jag bra med de flesta bakverk (och de som inte blir bra lägger jag förstås inte upp).

 

En av de smarrigheter som blev extra lyckat är denna chokladkokoskaka. Kakan består av två lager där det översta har en grund utav kokosmjölk (det tjocka som bildas när en förpackning får stå några timmar) och är smaksatt med kakao. Konsistensen är krämig och smaken mjuk! Mums! Det jag har dekorerat med är smält choklad.
Chocolate coconut cake - Chokladkokoskaka

 

Chocolate coconut cake – Chokladkokoskaka

Botten:
15 gram smör
2/3 dl mandelmjöl
½ dl riven kokos
1 msk sötströ

Kokosfyllning
1 ägg
½ dl kokosmjölk, det tjocka lagret
1 msk sötströ
1 msk kakao
1 krm vaniljpulver

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och fördela i bottnen av en 12-cm springform. Förgrädda i ca 8 minuter tills botten tar färg.

Kokosfyllning
Använd här det tjocka/översta lagret som bildas när en förpackning kokosmjölk fått stå under några timmar. Skaka den alltså inte! Blanda alla ingredienser noga och häll över bottnen. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna.

 

Chocolate coconut cake - Chokladkokoskaka
Chocolate coconut cake - Chokladkokoskaka

Hasselnötsbrownie

 

Här vill jag visa er mumsiga hasselnötsbrownies med en krämig topping! Själva grunden av kakan innehåller hasselnötsmjöl som jag gillar mycket att baka med. Hasselnötter och choklad tycker jag smakar ljuvligt tillsammans! Jag har även slängt med lite zucchihi, vilket oavsett hur knasigt det låter, är utmärkt att baka med. Det var dock länge sedan jag gjorde just det (bakade med zucchini alltså), så jag köpte hem en sådan att ha i kylen i förberedande syfte. Den kom väl till pass i denna hasselnötsbrownie!

 

Toppingen gör hasselnötsbrownien ännu godare och får den på något vis att kännas extra saftig och god. Toppingen består främst utav färska dadlar och kakao. Om chokladtoppingen blir för tjock i sin konsistens kan du tillsätta lite, lite vatten.
Hazelnut brownie - Hasselnötsbrownie

Hasselnötsbrownie – 3 bitar

Brownie:
1 ägg
50 gram zucchini, finriven
3 msk hasselnötsmjöl
2 msk kokosmjöl
1 ½ msk sötströ
1 msk olja
1 msk kakao
1 krm vaniljpulver

Topping:
70 gram färska dadlar
1 msk kakao
1 msk kokosolja
ev. 1 tsk vatten

Brownie
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser i en skål oc mixa med savmixer. Fördela smeten i en klädd liten brödform, ca 7X16 cm. Grädda mitt i ugnen under ca 14 minuter. Låt svalna

Topping
Blanda alla ingredienser, om önskas tillsätts lite vatten för en lösare kräm. Bred på kakan och skär i bitar.

Hazelnut brownie - Hasselnötsbrownie
Hazelnut brownie - Hasselnötsbrownie

Glutenfri smulpaj med bär

 

Jag gjorde en hälsosam och sådan god smulpaj med bär igår! Den känns himla fräsch måste jag säga! Jag använde mig utav både blåbär och hallon i botten. Själva smuldegen är sötad med färska dadlar, vilket i detta fall också gör att inget smör behövs. Konsistensen på smuldegen blev lite segt och crunchigt vilket blev så gott! Smulpajen är ett perfekt mellanmål.

 

Är ni sugna på liknande recept på smulpaj, fast sötade med sötströ? Kika in min Smulpaj med hallon, samt Blåbärsmulpaj!
Glutenfri smulpaj med bär

 

Healthy berry crumble pie – Glutenfri smulpaj med bär

120 gram blåbär/hallon

40 gram färska dadlar
2 msk mandelmjöl
2 msk riven kokos
1 msk hasselnötsmjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Tina blåbären om de är frysta. Fördela i botten av en 12-cm pajform. Blanda ihop resterande ingredienser noga och smula över bären. Grädda mitt i ungen i ca 12 minuter tills smulpajen tagit färg.

Glutenfri smulpaj med bär
Glutenfri smulpaj med bär
Glutenfri smulpaj med bär

Fräsch jordgubbsdessert

 

Än tycker jag att det passar att fömedla lite sommarkänsla här. Även om jag börjar längta till höst (och julen). Jag vill tipsa er om en mycket lättgjord dessert slash mellanmål som dessutom känns vädligt fräsch att äta. Den består främst utav avokado och jordgubbar, och har en härlig mjuk och len smak av vanilj. Själv toppade jag desserten med lite bär, men det är bara fantasin som sätter gränser! Kanske ett lager chiasylt vore en god idé?

Fräsch jordgubbsdessert – 1 portion

½ liten avokado (ca 40 gram)
60 gram jordgubbar (jag använder frysta som fått tina)
40 gram crème fraiche/mascarpone
1 tsk sötströ
1 krm vaniljpulver

 
Mixa samman alla ingredienser med en stavmixer. Servera!

Chiasylt

 

Det sägs ju att man bör koka utländska frysta hallon, och då är det perfekt att göra en slags enkelt chiahallonsylt av detta! Det är hur lätt som helst. Själv tillsätter jag ingen sötning under kokandet, utan efter vid själva serverandet om jag tycker att det behövs. Hallon kan vara ganska sött i sig själv, så spara på sötandet!

 

Så här gör jag:
Lägg runt 350 gram frysta hallon i en kastrull och sätt spisen på ganska låg värme. Rör runt då och då tills hallonen tinat och det blivit som en lös massa/sylt. Då kan värmen dras upp så att den kokar. Stäng av värmen och rör ner cirka 1 1/2 msk chiafrön. Låt svalna och häll i en burk. Förvara i kylskåp. Håller förmodligen inte allt för länge, utan kanske några dagar.
Något som jag älskar är att blanda massor utav chiasylten med en rejäl klick tjock yoghurt och droppa i två steviadroppar! Mums!

Bananscones

 

En sommardag som denna tycker jag att alla borde lyxa till det med att baka scones att äta till frukost! Här vill jag bjuda er på mitt recept på mumsiga bananscones. Sconesen smakar lite sött av banan och blir även härligt saftiga. Jag äter mina scones med smör och ost, eller lite sockerfri sylt/marmelad. Det blir en fin start på min dag!

 

Bananscones – 6 till 8 stycken

150 gram banan
2 ägg
1 dl mandelmjöl
2 msk olja
2 msk vatten
2 msk pofiber
2 msk kokosmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 krm kanel
1 krm salt

Värm ugnen till 175 grader. Mixa banan och ägg. Tillsätt övriga ingredienser och blanda. Låt stå i 5-10 minuter (för att smeten ska svälla). Gör scones av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

Mejerifri smoothie med chiafrön

 

Efter midsommarens bravader är det kanske skönt att lägga matlagning åt sidan och helt enkelt göra en fräsch och otroligt god smoothie! Kan vara skönt om allt för mycket tung mat har förtärts under de senaset dagarna. Den här mejerifria smoothien är gjord på läskande kokosvatten, banan, frysta bär, chiafrön och steviadroppar (sötningen kan uteslutas om du inte vill söta). Den fick tummen upp av både min man och mig själv, och är absolut något jag varm kan rekommendera att svalka sig med under sommaren!

Mejerifri smoothie med chiafrön – 2 portioner

3 dl kokosvatten
1 banan
150 gram frysta hallon och blåbär (gärna svenska hallon)
1 msk chiafrön
10 steviadroppar

Mixa samman alla ingredienser, servera och njut!

Hälsosam kladdkaka med avokado

 

Jag gjorde en så ljuvlig hälosam kladdkaka härom dagen! Den fick en perfekt kletig konsistens och smakar mycket av choklad. Kladdkakan innehåller avokado vilket som jag tidigare skrivit är väldigt bra att baka med för att göra bakverk mer hälsosamma. Kakan är dessutom riktigt lättgjord, är mejerifri och får sin sötma från färska dadlar.

Hälsosam kladdkaka med avokado

ca 70 gram avokado (ca 2/3 avokado)
60 gram färska dadlar (med kärnan borttagen)
1 ägg
2 msk mandelmjöl
1 msk riven kokos
1 msk kakao

 
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman avokado, ägg och dadlar med en stavmixer. Rör ner resterande ingredienser. Om önskas kan någon tsk honung tillsättas. Fördela smeten i en smord och bröad 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Mejerifri chokladkaka

 

Åh, vad jag tyckte om denna chokladkaka som jag har gjort med kokosmjölk! Och jag tycker dessutom bilderna blev inbjudande. Jag fortsätter att bygga på min mejerifria receptbas på www.bakasockerfritt.se (det är i skrivande stund 69 andra recept här) och anser att denna skapelse vara mer än väl värd att kvala in här. Det är just kokosmjölk jag använt som vätska här, vilket passar utmärkt i kombination med chokladsmaken. Kokosmjölk och kokosgrädde är något jag börjat använda mig allt mer utav när jag bakar, och det kommer jag fortsätta med!

Mejerifri chokladkaka med kokosmjölk

1 ägg
½ dl kokosmjölk
1 dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 – 1 ½ msk kakao
1 ½ – 2 msk sötströ
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser och rör därefter ner ägg och kokosmjölk. Fördela smeten i en smord och ”bröad” 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Cinnamon coconut cake

 

Här har ni en saftig kaka med kanelsmak, bakad med banan och blåbär. Den innehåller inget smör eller andra mejerier, utan jag har här använt mig utav kokosmjölk vilket passar perfekt i denna kaka. Jag är riktigt nöjd över detta recept, och som tur är har jag flera skivor kvar i kylen att mumsa på! Det blir ett bra mellanmål.

Cinnamon coconut cake

1 dl kokosmjölk
2 ägg
1 banan
1 ½ dl mandelmjöl
2 ½ msk sötströ
2 msk pofiber
1 ½ tsk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
60 gram blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman kokosgrädde, ägg och banan. Tillsätt resterande ingredienser förutom blåbär, vilka försiktigt rörs ner sist. Klä en liten springform (7X16 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-35 minuter.

Blåbärscheesecake

Tro det eller ej, men jag har aldrig varit ett speciellt stort fan av cheesecake. Förutom när jag gör mina egna vill säga! Då tycker jag helt plötsligt att de är hur goda som helst! De är mer smakrika och känns bra mycket mer fräscha än typ köpta sockerbomber. Denna gång gjorde jag en cheesecake med blåbär och mascarpone som bas. Mascarpone är en väldigt fet färskost (gjord på komjölk), som har en len och mjuk smak. Det är detta jag helst bakar på när det kommer till mjukostliknande produkter/creme fraiche. Mascarponen går säkert att byta ut mot cream cheese, men jag tycker inte smaken blir lika mjuk, rund och god då. Hur som helst rekommenderar jag denna underbara blåbärskapelse starkt!

 Blåbärscheesecake

Botten:
20 gram smör
½ dl mandelmjöl
1 msk pofiber
1 msk riven kokos
½-1 msk sötströ

Fyllning:
50 gram blåbär (jag använder frysta)
50 gram mascarpone
1 ägg
½-1 msk sötströ

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till bottnen och tryck ut i bottnen av en 12-cm springfrom. Förgrädda i ca 8 minuter.

Fyllning
Mixa samman alla ingredienser (tina bären om de är frysta). Fördela fyllningen på den förgräddade bottnen. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter, eller tills cheesecaken blir fast.