Att baka utan socker är både enkelt och gott!

Välkommen till Baka Sockerfritt

Hälsosam blåbärsglass (utan glassmaskin)

 

Glass hör minst sagt sommaren till, även om jag personligen gillar att äta det året runt. Jag har gjort en hälsosam glass med blåbär som inte kräver glassmaskin. Denna hälsoglass består främst utav nötter och är sötad med färska dadlar. Jag har även i kokosgrädde för att få den mer krämig. Själv använde jag frysta blåbär, men det går så klart också bra med färska (använd inte amerikanska/odlade, ni vet sådana där stora som är vita i mitten, för de smakar inte speciellt mycket till detta recept). Så fräscht att äta detta som en efterrätt eller mellanmål!

Blueberry nice cream (utan glassmaskin) //Baka Sockerfritt

 

Hälsosam blåbärsglass (utan glassmaskin) – 3 kulor

100 gram cashewnötter, naturella
50 gram blåbär (jag kör frysta)
50 gram färska dadlar, urkärnade
½ dl kokosgrädde
1 krm vaniljpulver
ev. ½ msk honung/fibersirap gold (eller annan sötning)

Blötlägg nötterna i minst fyra timmar (över natten går bra). Häll bort vattnet från nötterna och mixa samman med resterande ingredienser till en slät konsistens. Låt stelna i frysen ett par timmar eller mer. Låt glassen gärna tina en stund om den är helt genomfryst.

 

Blueberry nice cream (utan glassmaskin) //Baka Sockerfritt
Blueberry nice cream (utan glassmaskin) //Baka Sockerfritt

Chokladtäckta kokosbitar

 

Under sommaren vet jag, inte minst av egen erfarenhet, att det tenderar att bli en hel del sommarfikor, bjudningar och andra festligheter. Personligen tycker jag om att ge bort något litet fint hembakat som ”gå bort”-gåva. Det visar uppskattning! Jag har massot utav recept på bakverk/godis som passar till detta syfte. En av dessa är mina chokladtäckta kokosbitar. Så goda och fina!

 

Detta typ av godis/kakor består utav tre lager. En botten med mandelmjöl som bas, sötad med honung. Kakans fyllning består utav en kokos- och dadelmassa, och toppingen är helt enkelt smält choklad. Och om man inte ger bort dom, fungerar det lika bra att äta upp själv.

 

Chocolate covered coconut bites (gluten free, no sugar added) - Chokladtäckta kokosbitar (glutenfria, utan tillsatt socker)

 

Chokladtäckta kokosbitar – 4 stycken

Botten:
20 gram smör
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
⅔ msk honung

Fyllning:
50 gram färska dadlar, urkärnade
½ dl riven kokos
1 msk mandelmjöl
½-1 msk vatten

Topping:
30 gram mörk choklad, utan tillsatt socker

Botten
sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna noga. Fördela ut degen i form av en fyrkant (ca 8-10*2 cm) på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills kakan tar färg. Låt svalna.

Fyllning
Mosa samman allt, antingen med sked eller med händerna. Fördela på botten.

Topping
Smält chokladen. Antingen skär kakan i rutor och fördela på choklad ovanpå varje enskild ruta, eller skär efter chokladen fördelats på. Låt stelna.

 

Chocolate covered coconut bites (gluten free, no sugar added) - Chokladtäckta kokosbitar (glutenfria, utan tillsatt socker)
Chocolate covered coconut bites (gluten free, no sugar added) - Chokladtäckta kokosbitar (glutenfria, utan tillsatt socker)

Jordgubbssmulpaj

 

Jag har bakat en hel del med jordgubbar under de senaste dagarna. De svenska jordgubbarna går inte precis att få tag i färska under hela året, så jag tycker att det gäller att passa på! Denna gång gjorde jag en smulpaj. Smulpaj är väldigt lätt att baka, och denna smuldeg smaksatte jag med lite kanel vilket passar fint med jordgubbarna.

 

Healthy strawberry crumb pie (gluten free, no sugar added) - Lättbakad, hälsosam Jordgubbssmulpaj (glutenfri, utan tillsatt socker)

 

Jordgubbssmulpaj – 2 portioner

120 gram färska jordgubbar i skivor
20 gram smör
2 msk riven kokos
2 msk havremjöl
1 msk pofiber
1 msk sötströ
1 krm kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta jordgubbar och skär i skivor. Fördela i en liten pajform, 14 cm i diameter. Blanda resterande ingredienser med varandra. Smula degen över jordgubbarna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Servera gärna med löst vispad grädde, smaksatt med lite vanilj (söta eventuellt något).

 

Healthy strawberry crumb pie (gluten free, no sugar added) - Lättbakad, hälsosam Jordgubbssmulpaj (glutenfri, utan tillsatt socker)

Blåbärssmulpaj

 

Här ser ni en underbar och lättgjord smulpaj med blåbär. Vilken dröm! Smulpaj måste vara den ultimata fikan. Så enkelt, gott och man får massa fräscha bär/frukt/grönsaker på köpet.

 

Smuldegen har jag smaksatt med lite kanel, vilket passar fint till blåbären. Jag använde frysta blåbär som fått tina (självklart går det bra att använda färska). Blåbären sötar jag lite med sötströ, och blandar även med lite kokosmjöl då det annars lätt kan bildas vätska i botten. Detta är inget måste så klart, men något som jag tycker är bra att göra. Servera gärna pajen med en klick grädde!

 

Givetvis går det bra att öka mängden ingredienser och använda en större form.

 

Gluten free blueberry crumb pie, no sugar added - Glutenfri blåbärsmulpaj (utan tillsatt socker)

 

Blåbärssmulpaj – 2 portioner

Smuldeg
25 gram smör
1 dl mandelmjöl
½ dl riven kokos
1 – 1 ½ msk sötströ
½ tsk kanel

Blåbär
100 gram blåbär
1 tsk sötströ
½ msk kokosmjöl/1 msk mandelmjöl

Smuldeg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smör och blanda till en deg.

Blåbär
Blanda blåbär (tina om frysta) med sötströ och kokosmjöl. Häll båbären i en 14-cm pajform. Smula över smuldegen. Grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter tills pajen fått färg.

 

Gluten free blueberry crumb pie, no sugar added - Glutenfri blåbärsmulpaj (utan tillsatt socker)
Gluten free blueberry crumb pie, no sugar added - Glutenfri blåbärsmulpaj (utan tillsatt socker)
Gluten free blueberry crumb pie, no sugar added - Glutenfri blåbärsmulpaj (utan tillsatt socker)

Kladdkaka med avokado

 

Något som jag blir återkommande sugen på är kladdkakor. Åh, dessa kladdkakor är ju så goda! Det är nästan svårt att misslyckas med en sådan, oavsett om de är med socker, eller åt det mer hälsosamma hållet. Jag kan lova att jag gjort otaliga varianter av kladdkakor (spana in mitt tema Kladdkakor), och blir nästan alltid nöjd. Denna gång gjorde jag en med avokado istället för matfett (olja/smör). Den blev lagom kletig, saftig och härligt chokladig. Och nej, det smakar inte avokado. Avokado är milt, och speciellt när man kombinerar det med kryddor, kakao eller andra smaker som är dominerande så har det liksom ingen chans att ”ta över”. Däremot bidrar det till denna kladdkakas fina konsistens. Ser det inte gott ut? Jag blir faktiskt sugen på att baka den nu igen!

 

Healthy mud cake with avocado - Hälsosam kladdkaka med avokado

 

Kladdkaka med avokado

1 ägg
¾ mogen avokado
1 dl mandelmjöl
¾ dl mjölk
2 msk sötströ
2 msk kakao
1 ½ msk kokosmjöl
1 msk pofiber
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning pösigt. Blanda övriga torra ingredienser och rör ner detta i ägget tillsammans med mosad avokado och mjölk. Fördela smeten i en ”mjölad” 12-cm springform. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter. Låt svalna (tänk på att konsistensen hårdnar vid kyla).

Healthy mud cake with avocado - Hälsosam kladdkaka med avokado
Healthy mud cake with avocado - Hälsosam kladdkaka med avokado
Healthy mud cake with avocado - Hälsosam kladdkaka med avokado

No bake halloncheesecake med kardemumma

 

Nu ska jag visa er något som passar perfekt för varma och lata sommardagar – en no bake halloncheesecake smaksatt med kardemumma. Detta är alltså en variant som inte behöver gräddas, och som ska serveras kall. Egentligen är cheesecake kanske inte helt korrekt, då den inte innehåller ost, men konsistensen är lik! Dessutom är den vegansk.

 

Botten är smaksatt med kardemumma, viket jag tycker är en krydda som passar så fint med hallon. Jag använde ett par matsekdar havregryn, men för den som önskar går detta säkerligen bra att byta ut mot exemeplvis mandelmjöl (eller mer nötter). Fyllningen har en mjuk smak och len konsistens som smakar lagom mycket hallon. Kakan är sötad med dadlar. Jag använder de som kallas färska dadlar eller ”juicy dates”, men det går bra att blötlägga torkade (vikten för dadlarna blir då mindre).

 

För att göra denna halloncheesecake extra tjusig är det fint att toppa kakan med mosade hallon innan servering (söta eventuellt efter smak med valfri sötning)!

 

No bake halloncheesecake med kardemumma

 

No bake halloncheesecake med kardemumma

Botten:
40 gram färska dadlar, urkärnade
40 gram cashewnötter och mandel (gärna hälften/hälften)
2 msk havregryn
1-2 tsk kokosolja
3 krm kardemumma

Fyllning:
80 gram naturella cashewnötter, blötlagda
60 gram färska dadlar, urkärnade
60 gram hallon
½ dl kokosgrädde
ev. 1 krm vaniljpulver

Börja med att blötlägga 80 gram cashewnötter under cirka 4 timmar.

Botten
Mixa samman nötter, mandlar och havregryn till ett finmalet mjöl. Mosa därefter ner resterande ingredienser för hand, alternativ mixa ihop allt med en mixer. Fäst en bit bakplåtspapper i botten av en 12-cm springform och tryck ut degen.

Fyllning
Häll bort vattnet från nötterna. Mixa samman alla ingredienser till en slät konsistens. Fördela på bottnen. Förvara i kylskåp, men läggs med fördel i frysen några minuter innan servering.

Tips: Mosa extra hallon och fördela på kakan precis innan servering!

 No bake halloncheesecake med kardemumma
No bake halloncheesecake med kardemumma
No bake halloncheesecake med kardemumma
No bake halloncheesecake med kardemumma

Chocolate swirl cheesecake

 

Här finner ni en hälsosam cheesecake med mjölkchoklad- och kaffeswirl. Vilken underbar kombination! Mums, mums! Jag skulle verkligen ha kunnat äta upp den hela själv, om det inte var så att jag hade andra i min närhet som också ville smaka. Jag har nog aldrig gjort en cheesecake med kaffe tidigare, och det var ett lyckat experiment. Det ska jag testa mer med.

 

Bottnen har en bas av mandelmjöl och är svagt smaksatt med kakao. Havremjölet går säkerligen bra att byta ut mot ungefär samma mängd mandelmjöl (ev. lite mer). Fyllningen är lättgjord med mascarpone som ger en rund och mjuk smak och konsistens. Chokladswirlen gjorde jag genom tillsätta smält ljus steviachoklad och kaffe till en del utav fyllningen.

 

På bilderna nedan dekorerade jag cheesecaken med extra smält choklad (mörk).

 

Chocolate swirl cheesecake (glutenfri och utan tillsatt socker)

 

Chocolate swirl cheesecake

Botten:
15 gram smör
⅔ dl mandelmjöl
1 ½ msk havremjöl
1 msk sötströ
1 tsk kakao
1 krm vniljpulverFyllning:
1 ägg
60 gram mascarpone
½-1 msk sötströ

Chokladswirl:
30 gram steviachoklad, ljus
⅔ msk kaffe


Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till bottnen och tryck ut i bottnen av en 12-cm springfrom. Förgrädda i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter.

Fyllning
Vispa samman alla ingredienser med elvisp.

Chokladswirl
Smält chokladen försiktigt. Tillsätt kaffe.

Ta ½ dl av fyllningen och blanda med choklad och kaffe. Fördela först över den ljus fyllningen ovanpå den förgräddade bottnen, och därefter chokladfyllingen. Rör gärna runt lite med en pinne/änden av en sked. Grädda i nedre delen av ugnen i ytterligare ca 25 minuter, eller tills cheesecaken blir fast.

Chocolate swirl cheesecake (glutenfri och utan tillsatt socker)
Chocolate swirl cheesecake (glutenfri och utan tillsatt socker)
Chocolate swirl cheesecake (glutenfri och utan tillsatt socker)

Blåbärsmugcake

 

Mugcakes är något som jag vet att många av er läsare och följare gillar och uppskattar att få tips om. Därför vill jag nu rekommendera en av mina mest omtyckta mugcakes – min blåbärsmugcake med mazarinsmak! En riktigt lättgjord godbit som inte tar många minuter att svänga ihop. Jag tycker att mazarinsmaken (som kommer från bittermandelarom) passar så fint ihop med olika bär som blåbär. Denna mugcake är low carb och innehåller inte mejeriprodukter. Går att servera med grädde, en tjock yoghurt eller valfritt mejerifritt alternativ.

 

Lättgjord och low carb Blåbärsmugcake

 

Blåbärsmugcake  1 portion

1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk sötströ
½ tsk bakpulver
½ krm vaniljpulver
1-2 droppar bittermandelarom
Lite blåbär

Blanda de torra ingredienserna med varandra. Rör noga ner ägg och bittermandelarom (var försiktig så du inte får för mycket arom). Rör även ner valfri mängd blåbär. Smörj en kopp med kokosolja (eller annan olja) och häll ner smeten i denna. Ställ muggen i micron och värm på full effekt i 1 ½ minuter.

 

Lättgjord och low carb Blåbärsmugcake

Saftig mazarinkaka med blåbär

 

När det nalkas vår blir jag ofta sugen på att baka fräscha bakverk med en massa härliga bär. Så jag har nu svängt ihop en saftig mazarinkaka med blåbär! Kakan är mejerifri, och istället innehåller den kokosolja och kikärtor, vilka kan sägas agerar substiutut för smör och eventuell grädde/mjölk. Kikärtorna ger den där härligt saftiga och halvkletiga konsistensen som ni kanske kan urskönja på bilderna nedan. Det hela blev riktigt bra! Mazarinsmaken kommer från bittermandelaromen som jag smaksatt degen med (1 droppe=1 bittermandel, enligt flaskan). Som jag nämnt tidigare kan aromen vara svår att dosera, och därför rekommenderar jag att hälla lite i locket för att därefter försiktigt droppa ner i smeten eller på en sked. Aromen är väldigt stark i smaken.

 

Blåbären passar utmärkt ihop med mazarinsmaken. Själv använder jag frysta som har fått tina. När jag rör ner bären i kaksmeten, rör jag väldigt försiktigt för att inte alla blåbär ska ”mosas ut” i hela smeten. Jag valde att toppa den färdiggräddade mazarinkakan med ytterligare mosade blåbär som jag sötat med lite sötströ, men det gör man som man vill.

 

Saftig mazarinkaka med blåbär

 

Saftig mazarinkaka med blåbär

2 ägg
70 gram kikärtor (från en tetra)
30 gram blåbär
1 dl mandelmjöl
1 ½ msk sötströ
1 msk pofiber
1 msk kokosmjöl
1 msk kokosolja, neutral
1 msk vatten
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
3 droppar bittermandelarom

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj av kikärtorna. Mixa detta tillsammans med ägg under någon minut med en stavmixer. Blanda alla torra ingredienser och rör ner detta i äggen och kikärtorna. Smält kokosoljan och tillsätt tillsammans med vatten och arom. Rör till sist ner blåbären försiktigt. Smörj och mjöla en 12-cm springform och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Om önskas toppas kakan därefter med blåbär (sötade med lite sötströ)!

 

Saftig mazarinkaka med blåbär
Saftig mazarinkaka med blåbär
Saftig mazarinkaka med blåbär
Saftig mazarinkaka med blåbär

No bake blueberry cheesecake

 

Får jag fresta er med en ”no bake” och vegansk variant av cheesecake? Den innehåller visserligen ingen ost, men jag tycker ändå att den påminner om en cheesecake. En fräsch sådan. Min variant har en botten med sötmandlar som bas, och en härligt krämig fyllning som smakar blåbär. Förutom blåbär (själv använder jag frysta) innehåller fyllningen blötlagda cashewnötter och kokosmjölk (jag använder det vita, fasta som bildas när en burk fått stå orörd ett tag. Det går bra att använda kokosgrädde också). Sötad är den med färska dadlar. Detta blir ett härligt, lyxigt och riktigt fräscht bakverk!

 

No bake blueberry cheesecake //Baka Sockerfritt

 

No bake blueberry cheesecake 

Botten:
40 gram sötmandlar
30 gram färska dadlar, urkärnade
2 msk riven kokos
½ msk kokosolja
1 krm kanel

Fyllning:
80 gram naturella cashewnötter (som ska blötläggas)
70 gram blåbär, frysta
50-60 gram färska dadlar, urkärnade
4 msk av det vita fasta av kokosmjölk (alt. kokosgrädde)
1 krm vaniljpulver

Börja med att blötlägga cashewnötterna i ca fyra timmar (eller över natten).

Botten
Mixa samman alla ingredienser. Kläm fast en bit bakplåtspapper i botten av en 12-cm springform. Tryck ut degen i formens botten.

Fyllning
Häll av vattnet från cashewnötterna. Mixa ingredienserna under några minuter till en slät och krämig konsistens. Fördela fyllningen ovanpå botten. Låt stå i kylskåp ett tag innan servering.

 

No bake blueberry cheesecake //Baka Sockerfritt

No bake blueberry cheesecake //Baka Sockerfritt

Brownie med avokado

 

Här om veckan gjorde jag en sådan otroligt god brownie, som var både mejerifri och utan nötter/mandlar. Detta recept klev snabbt upp på första plats över favoritbrowniesar. När jag under flera dagar gått och funderat på vad jag skulle baka, och denna brownie ständigt dök upp i huvudet, fick det helt enkelt bli så att jag gjorde den igen. Fast med en liten twist då jag slängde med en halv avokado i smeten. Att baka med avokado är toppen och bidrar till en saftig konsistens. Och nej, det smakar inte avokado.

Healthy brownie - Hälsosam brownie, mejerifri, nötfri

 

Brownie med avokado – 4 bitar

2 ägg
50 gram mörk steviachoklad
40 gram avokado (ca ½ avokado)
25 gram kokosolja
2 msk sukrin gold/sötströ
1 ½-2 msk kakao
1 msk starkt kaffe
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen försiktigt tillsammans med oljan (jag gör i mikron). Lägg ägg och avokado i en skål och mixa med en stavmixer. Blanda ner alla andra ingrdienser i detta och rör om. Häll smeten i en normalstor brödform (ca 1.5 liter, men det går också bra med en mindre form)) klädd med bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.

Healthy brownie - Hälsosam brownie, mejerifri, nötfri
Healthy brownie - Hälsosam brownie, mejerifri, nötfri
Healthy brownie - Hälsosam brownie, mejerifri, nötfri

Kärlekskakor

 

Här kommer ett tips på en söt liten kaka att baka till på söndag då det är Alla hjärtans dag. Kakan består utav en enkel deg med mandelmjöl som bas, där jag smaksatt halva degen med kakao. Av dessa två degar gör jag kakor som jag tar ut med en hjärtformad pepparkaksform. Givetvis går det att göra andra former, eller smaksätta hela kakdegen med kakao, eller utesluta kakao helt. Dessa kakor blir söta att servera till fikan – eller ge bort!

 

 

Kärlekskakor – 7 stycken

30 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

I ena deghalvan: 1 tsk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser med varandra, förutom kakao. Blanda noga ut detta med smöret. Dela degen i två delar och blanda kakao i den ena. Ta en liten degklump utav varje deg och forma till en cirkel på en plåt med bakplåtspapper (så att varje deg blir en halvcirkel), ca 4 mm hög. Ta ut ett litet pepparkakshjärta av denna cirkel. Gör likadant med övriga kakor till degen tar slut. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 minuter, tills kakorna får färg. Låt svalna helt innan de rörs.
 

 

Chokladbollar, utan nötter och mandlar

 

Dessa hälsosamma chokladbollar utan nötter och mandlar har blivit något utav ett av mina favoritrecept på chokladbollar! Tyvärr är de nu slut, så det blir till att göra en omgång nya…  Själv brukar jag äta en eller två chokladbollar till mellis, eller helt enkelt när jag känner att jag behöver lite energipåfyllning! Samt är sugen på choklad.

 

Jag garnerar mina chokladbollar med hackade pumpafrön och kakao (inte samtidigt). Men du garnerar med det du tycker passar!

 

Hälsosamma Chokladbollar, utan nötter och mandlar

 

Chokladbollar, utan nötter och mandlar – 10 stycken

60 gram smör
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
3 msk sötströ
2 ½ msk kakao
2 msk pofiber
1 krm vaniljpulver

Mixa solrosfrö och pumpafrö till ett frömjöl. Blanda noga med resterande ingredienser till en chokladbollsdeg. Rulla degen till bollar och garnera eventuellt med valfria fröer eller kakao.

 

Hälsosamma Chokladbollar, utan nötter och mandlar
Hälsosamma Chokladbollar, utan nötter och mandlar

Chocolate Cashew Cake, no bake

 

Ibland vill jag uppmärksamma mina mest populära och lyckade recept lite extra. Det förtjänar dom! Och även ni sklart. Därför visar jag en favoriter i repris – min mumsiga no bake chokladtårta  jag kallar ”Chocolate Cashew Cake”! Denna chokladtårta är utan tvekan en av mina bättre ”no bake” recept – jag rekomenderar er att testa. Tårtan består utav tre lager, konsistensen är krämig och smaken riktigt chokladig. Mums! Om du vill göra i en ”vanlig” 24-cm springform rekommenderar jag att ungefärligt fyrdubbla alla ingredienser.
Healthy No bake Chocolate cashew cake

Chocolate Cashew Cake, no bake

Botten:
40 gram färska dadlar
¾ dl mandelmjöl
½ msk kokosolja
½ msk kakao

Fyllning:
70 gram cashewnötter, naturella
50 gram färska dadlar
2 msk kokosgrädde
2 msk kakao
1 krm vaniljpulver
ev. extra sötning (honung/sötströ/mer dadlar)

Topping:
1 msk kokosgrädde
½ msk kakao
½ msk honung (eller agavesirap)
½ msk kokosolja

Börja med att blötlägga cashewnötterna under minst 4 timmar (vikten gäller cashewnötter innan de blivit blötlagda).

Botten
Mosa samman alla ingredienser med en sked eller händerna. Sätt fast en bit bakplåtspapper i botten av en 12-cm springform.

Fyllning
Ta de blötlagda cashewnötterna och häll ut vattnet. Mixa samman alla ingredienser noga med en stavmixer. Söta efter smak. Fördela över bottenlagret.Topping

Topping
Blanda alla ingredienser till toppingen och fördela över fyllningen.  Låt stå i kyl i minst någon timme innan servering.

Healthy No bake Chocolate cashew cake
Healthy No bake Chocolate cashew cake

No bake cinnamon cake

 

Tidigare har jag gjort ett par ”no bake” kakor med olika lager. Dessa har varit i choklad, då choklad är ungefär det bästa jag vet i hela världen, men nu tänkte jag på alla er som kanske inte håller med mig på den punkten. Jag gjorde en no bake kanelkaka. Eller no bake cinnamon cake, som jag tyckte lät lite roligare.

 

Denna kanelkaka består utav tre lager. En botten som jag smaksatt med lite kardemumma och som har solrosfrö och kokos som bas. En fyllning med mycket kanelsmak som består utav blötlagda cashewnötter. De blötlagda nötterna i kombination med kokosgrädden, gör att fyllningen blir härligt krämig och mjuk. Toppingen går att utesluta, och har sin främsta uppgift i att få en mer fin och slät yta på kakan. Till slut dekoreras kakan på det vis som önskas. Jag körde med hackade mandlar, riven kokos och så smält choklad för att få till snygga foton. Denna kaka passade fint till eftermiddagsfikat!

 

Spana gärna in min no baka kaka med choklad – Chocolate cashew cake.
No bake cinnamon cake - pale

 

No bake cinnamon cake 

Botten:
ca 60 gram färska dadlar, urkärnade
½ dl solrosfrö
½ dl riven kokos
1 krm kardemumma

Fyllning:
80 gram naturella cashewnötter (blötlägg dessa)
ca 80 gram färska dadlar, urkärnade
3 msk kokosgrädde
1 tsk kanel

Topping:
1 – 1 ½ msk kokosgrädde
1 msk kokosolja
1 msk mandelmjöl
1 tsk honung
2 krm kanel

garnera eventuellt med hackade nötter

 

Botten
Mixa solrosfrö och riven kokos med en mixer till ett mjöl. Blanda med kardemumma och mosa ner dadlar noga till en deg. Sätt fast en bit bakplåtspapper i botten av en 12-cm springform. Tryck ut degen i botten av denna.

Fyllning
Häll av vattnet från cashewnötterna och mixa till slät konsistens. Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt mixa, återigen till konsistensen är slät. Fördela massan ovanpå kardemummabotten.

Topping
Låt kokosoljan värmas till flytande och blanda noga med resterande ingredienser. Fördela ovanpå fyllningen. Om önskas toppas kakan med hackade nötter, riven kokos eller valfri dekoration. Låt stelna i kylskåp under minst ett par timmar.

No bake cinnamon cake - pale

No bake cinnamon cake - paleo
No bake cinnamon cake - paleo
No bake cinnamon cake - paleo

Moccakaka

 

Den här smarriga godbiten, min moccakaka, gjorde jag i helgen som var. Mmm! Den består utav två lager, en chokladbotten, som ska vara något kletig i mitten, samt en gräddtopping smaksatt med kaffe. Sedan är det extra festligt att toppa det hela med chokladspån (hyvla en chokladkaka med en potatisskalare). För att göra i en 24-cm springform skulle jag ungefärligt fyrdubbla alla ingredienser.

 

Hälsosam moccakaka, utan tillsatt socker och gluten

 

Moccakaka

Smet
1 ägg
25 gram smör
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
2 msk sötströ
2 msk vispgrädde
1 1/3 msk kakao
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Topping
¾ dl vispgrädde
1-2 tsk sötströ
1 tsk varmt vatten
1 krm snabbkaffepulver

Smet
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Rör ner ägg, smält smör och grädde. Häll smeten i en smord och mjölad 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 14 minuter. Låt svalna.

Topping
Blanda hett vatten med kaffet. Vispa grädden fast. Häll i kaffet och sötning och vispa kort så att allt blandas. Bred på gräddtoppingen på den avsvalnade kakan. Toppa gärna med chokladspån!

 

Hälsosam moccakaka, utan tillsatt socker och gluten
Hälsosam moccakaka, utan tillsatt socker och gluten
Hälsosam moccakaka, utan tillsatt socker och gluten

Nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak

 

Under helgens luciafika bjöd jag på en himlans massa bakverk. Ett av dessa bakverk var mina lättgjorda nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak. Hur smidigt som helst att svänga ihop när man har kort om tid! Dessutom går det att anpassa till den nöt/mandel man tycker passar bäst. Jag gjorde faktiskt hälften av bollarna med kakao, för att få dom med chokladsmak. Ett tips om man vill bjuda på fler valmöjligheter på fikabordet, med med minimal insats.

 

Nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak

 

Nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak – 8 stycken

100 gram nötter (cashewnötter/valnötter)
100 gram färska dadlar, urkärnade
2 msk riven kokos
2 krm pepparkakskrydda
ev. 1 msk kakao
Mixa nötter med en stavmixer (det behöver inte vara helt finmalet). Blanda detta med färska dadlar (jag mosar ner dadlarna för hand). Ha även i riven kokos, pepparkakskrydda och eventuell kakao. Rulla degen till bollar.

Nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak
Nöt- och fruktbollar med pepparkakssmak

Kokostoppar med saffran

 

Kokostoppar tycker jag känns passande nu i juletider, speciellt om jag smaksätter dom med någon julig krydda. Här har jag utgått från mitt recept på Kokostoppar med kanel, men jag har använt saffran istället. Kokostopparna blev mycket lyckade och sitter fint till julens fikabord! Jag har lyxat till mina lite extra och doppade inte bara kokostopparna i choklad, utan hällde även extra choklad ovanpå.

Hälsosamma kokostoppar med saffran

 

Kokostoppar med saffran – 8 kokostoppar

20 gram smör
1 ägg
1 ¾ dl riven kokos
1 msk sötströ
½ krm saffran

Dekoration: 40 gram choklad, gärna steviachoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla ingredienser noga. Forma toppar utav kokostoppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter (se till så att de inte blir brända). Låt svalna. Om önskas smälts choklad som botten doppas i. Låt stelna.

Hälsosamma kokostoppar med saffran
Hälsosamma kokostoppar med saffran

Chokladbollar med kokos

 

Chokladbollsdags! Jag blev här om dagen så sugen på chokladbollar, enligt mig är det både ett bra mellis och ett bra godis. Det är också smidigt att äta med en hand om man, som jag, med den andra behöver hålla en liten  (stor) bebis. De är ruskigt goda och är sötade med dadlar (för de som klarar den mängden kolhydrater). Jag har även smaksatt med lite kaffe, vilket jag tycker är en så bra smaksättare!

 

Chokladbollar med kokos

 

Chokladbollar med kokos – 6 stycken

50 gram färska dadlar
2/3 dl riven kokos
½ dl havregryn
1 msk kakao
valfri mängd kaffe, ca 2 msk (alternativt vatten)
ca ½ msk kokosolja

riven kokos att rulla i

Lägg havregryn, kokos och kakao i en skål. Mosa ner de färska dadlarna. Tillsätt kaffe efter smak (alternativt vatten) och kokosolja. Blanda till en deg och tillsätt eventuellt mer vätska vid behov. Rulla chokladbollsdgen till bollar och rulla gärna i riven kokos.

 

Chokladbollar med kokos
Chokladbollar med kokos

Mjuk pepparkaka med dadlar

 

Nu var det länge sedan jag bakade en mjuk pepparkaka, så jag tycker att det var hög tid att baka en sådan! Därför har jag gjort en supergod hälsosam variant på mjuk pepparkaka, vilken innehåller färska dadlar som sötning. Dadlarna gör även att den blir härligt saftig, och passade fint med pepparkakssmaken. En riktigt bra grej att göra till första advent, om ni frågar mig!

 

Mjuk pepparkaka med dadlar

 

Mjuk pepparkaka med dadlar

40 gram färska dadlar, utan kärna
1 ägg
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk vispgrädde
2 msk vatten
½ msk sötströ (går att utesluta)
½ – 1 tsk pepparkakskrydda
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ägg, dadlar och grädde i en skål och mixa samman med en stavmixer. Rör ihop alla torra ingredienser och rör ner detta samt vatten bland äggvispet. Klä en liten brödform (ca 7X15 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Mjuk pepparkaka med dadlar
Mjuk pepparkaka med dadlar