Har ni någon favoritnöt? En av mina absoluta favvosar är pekannöten! Även helt naturell älskar jag den – och det kan jag inte påstå att jag gör med alla andra nötter direkt. Föga förvånande är den utmärkt att baka med och jag har bakat en hel del med just pekannöt. Ett exempel är dessa supergoda pekanrutor. De är veganska och är dessutom toppade med ett lager med chokladsmak. Choklad och pekan är perfekt tillsammans!
Pekanrutorna är sötade med färska dadlar samt fibersirap gold (går att byta mot liknande alternativ). Du som önskar gör precis som jag och toppar pekanrutorna med hackad choklad och nötter!

Veganska pekanrutor med choklad – 5 bitar
Botten:
60-70 gram färska dadlar, urkärnade
50 gram pekannötter
½ dl riven kokos
½ dl havregryn
Chokladdopping:
ca 2 msk fibersirap gold/honung/annan liknande flytande sötning (efter smak)
1 ½ msk kokosolja
1 msk kakao
Valfri topping: pekannötter, grovhackad choklad, riven kokos
Botten
Mixa samman alla ingredienser noga. Klä en valfri form (rätt liten) med aluminiumfolie/bakplåtspapper och tryck ut massan i botten.
Chokladdopping
Vispa samman ingredienserna med en elvisp. Fördela ovanpå botten. Toppa eventuellt med valfria nötter/choklad eller dylikt. Låt stå till sig i kylskåp under minst ett par timmar. Skär i rutor.
