Sugen på en lyxig fika till helgen? Eller bara på humör för något riktigt gott? Då vill jag tipsa om min chokladhasselnötstårta med mjölkchokladmousse! Botten har en bas av hasselnötter (jag köper rostade utan skal) och är smaksatt med kakao. Hasselnötter tillsammans med choklad är minst sagt ljuvligt!

Hasselnötstårta med mjölkchokladmousse
Hasselnötsbotten:
50 gram hasselnötter, rostade och utan skal (1 dl)
20 gram smör
1 msk pofiber
1 msk sötningsströ
1-2 tsk kakao
Mjölkchokladmousse:
60 gram ljus choklad, utan tillsatt socker
1 dl + 1 msk vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa hasselnötterna till ett mjöl. Blanda med resterande ingredienser. Tryck ut i botten av en 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 8 -10 minuter eller tills kakan tar färg.
Mjölkchokladmousse
Lägg choklad och 1 msk grädde i en liten mikrovågsugnssäker skål och värm ca 30 sekunder. Rör om till en slät konsistens. Vispa 1 dl grädde och blanda med chokladen. När botten svalnat fördelas chokladmoussen ovanpå. Toppa gärna med hyvlad choklad!



Ungefär hur många dl mjöl ger 50 g hasselnötter? Tänker att det borde gå att byta till hasselnötsmjöl direkt om man inte har tålamod eller tid att rosta och mixa nötterna själv 🙂
Jag köper hasselnötter som redan är rostade och skalade! Om du använder färdigt, skulle jag nog använde drygt 1 dl (känn efter lite hur konsistensen blir)!