Sugen på en lyxig fika till helgen? Eller bara på humör för något riktigt gott? Då vill jag tipsa om min chokladhasselnötstårta med mjölkchokladmousse! Botten har en bas av hasselnötter (jag köper rostade utan skal) och är smaksatt med kakao. Hasselnötter tillsammans med choklad är minst sagt ljuvligt!

Mjölkchokladmoussen som agerar lager nummer två är mycket lätt att göra och består av endast två ingredienser. Ljus choklad utan tillsatt socker och grädde. Grädden vispas (vispa den inte jättehård) och blandas därefter med smält choklad. Tårtan dekoreras förslagsvis med chokladbitar eller hyvlad choklad! På bilderna har jag hyvlat choklad med en potatisskalare.

 

 

Hasselnötstårta med mjölkchokladmousse

Hasselnötsbotten:
50 gram hasselnötter, rostade och utan skal (1 dl)
20 gram smör
1 msk pofiber
1 msk sötningsströ
1-2 tsk kakao

Mjölkchokladmousse:
60 gram ljus choklad, utan tillsatt socker
1 dl + 1 msk vispgrädde

Hasselnötsbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa hasselnötterna till ett mjöl. Blanda med resterande ingredienser. Tryck ut i botten av en 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 8 -10 minuter eller tills kakan tar färg.

Mjölkchokladmousse
Lägg choklad och 1 msk grädde i en liten mikrovågsugnssäker skål och värm ca 30 sekunder. Rör om till en slät konsistens. Vispa 1 dl grädde och blanda med chokladen. När botten svalnat fördelas chokladmoussen ovanpå. Toppa gärna med hyvlad choklad!