Jag är så glad över att ”kunna” baka mer höstiga recept! Jag gillar så klart även somriga smaker med mycket fräscha bär, men omväxling förnöjer ju som det så bekant heter. Ett av de höstiga bakverk som jag hunnit göra är en saftig pumpakaka som är sötad med färska dadlar och smaksatt med kanel. Och när jag skriver saftig, då menar jag saftig. Och lite halvkletig i mitten. Så gott!

 

Jag använder butternutpumpa/butternutsquash som jag kokat mjuk och mixat till en slät konsistens. Det går också bra att använda färdigköpt pumpapuré.

 

Healthy pumpkin cake (gluten free, no sugar added) - Hälsosam saftig pumpakaka (glutenfri, utan tillsatt socker)
 

Saftig Pumpakaka

2 ägg
80 gram färska dadlar, kärnan borttagen (ca 7 st)
1 dl puread kokt butternutpumpa
2 dl mandelmjöl
½ dl vispgrädde
2 msk kokosmjöl
2 msk pofiber
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
ev. lite sötning (sötströ/honung/fibersirap)

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman puread butternutpumpa, grädde, dadlar och ägg med en stavmixer. Blanda alla torra ingredienser med varandra och rör ner dessa i pumparöran. Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie/bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen under ca 30 minuter, kakan ska inte vara helt fast för saftigast konsistens.

 

Healthy pumpkin cake (gluten free, no sugar added) - Hälsosam saftig pumpakaka (glutenfri, utan tillsatt socker)
Healthy pumpkin cake (gluten free, no sugar added) - Hälsosam saftig pumpakaka (glutenfri, utan tillsatt socker)