Under sommaren vet jag, inte minst av egen erfarenhet, att det tenderar att bli en hel del sommarfikor, bjudningar och andra festligheter. Personligen tycker jag om att ge bort något litet fint hembakat som ”gå bort”-gåva. Det visar uppskattning! Jag har massot utav recept på bakverk/godis som passar till detta syfte. En av dessa är mina chokladtäckta kokosbitar. Så goda och fina!

 

Detta typ av godis/kakor består utav tre lager. En botten med mandelmjöl som bas, sötad med honung. Kakans fyllning består utav en kokos- och dadelmassa, och toppingen är helt enkelt smält choklad. Och om man inte ger bort dom, fungerar det lika bra att äta upp själv.

 

Chocolate covered coconut bites (gluten free, no sugar added) - Chokladtäckta kokosbitar (glutenfria, utan tillsatt socker)

 

Chokladtäckta kokosbitar – 4 stycken

Botten:
20 gram smör
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
⅔ msk honung

Fyllning:
50 gram färska dadlar, urkärnade
½ dl riven kokos
1 msk mandelmjöl
½-1 msk vatten

Topping:
30 gram mörk choklad, utan tillsatt socker

Botten
sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna noga. Fördela ut degen i form av en fyrkant (ca 8-10*2 cm) på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills kakan tar färg. Låt svalna.

Fyllning
Mosa samman allt, antingen med sked eller med händerna. Fördela på botten.

Topping
Smält chokladen. Antingen skär kakan i rutor och fördela på choklad ovanpå varje enskild ruta, eller skär efter chokladen fördelats på. Låt stelna.

 

Chocolate covered coconut bites (gluten free, no sugar added) - Chokladtäckta kokosbitar (glutenfria, utan tillsatt socker)
Chocolate covered coconut bites (gluten free, no sugar added) - Chokladtäckta kokosbitar (glutenfria, utan tillsatt socker)