Search for content, post, videos

Glutenfria kanelbullar

 

På söndag är det kanelbullens dag, och för att bidra med en kanelbullevariant till mina kära läsare, ställde jag mig och bakade glutenfria kanelbullar under helgen! Denna gång gjorde jag dom med jäst och bovetemjöl, vilket gör att de blir mer luftiga. Jag fyllde mina kanelbullar med en vanlig smörfyllning smaksatt med kanel, men det går givetvis att fylla dom med något annat. Kanske en mandelfyllning, såsom jag tidigare har gjort?

 

Bovetemjöl (som är en ört) är något jag sällan har bakat med. Detta mjöl innehåller rätt mycket kolhydrater (ca 65 gram/100 gram), vilket har varit en bidragande faktor till den sparsamma användningen. Dock verkar det vara ett praktiskt mjöl när man vill åt en mer “degaktig” känsla och vill göra exempelvis bullar. Dessutom har jag hört att bovetemjöl är ett av de få vegetabiliska produkter som innehåller alla de proteiner som kroppen faktiskt behöver.

 

Gluten free Cinnamon buns - Glutenfria Kanelbullar

 

Glutenfria Kanelbullar med bovetemjöl – 8 stycken

Bullar:
1 ägg
25 gram smör
10 gram jäst
1 dl bovetemjöl
½ dl mjölk
½ dl kokosmjöl
ca 1 ½ msk sötströ
1 msk fiberhusk
1 krm vaniljpulver

Fyllning:
40 gram smör
ca 1 msk sötströ
½-1 tsk kanel

Pensling:
1 ägg
något att strö över

Bullar
Smält smöret (ta bort från plattan) och tillsätt mjölken. Vispa ägget pösigt och rör ner bland smöret. När blandningen är fingervarm rör ner jäst och blanda noggrant. Blanda de torra ingredienserna och rör ner detta. Rör om/knåda degen i några minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Fyllningen
Värm smöret mjukt och rör ut kanel och sötning.

När bulldegen har jäst, knåda ytterligare någon minut och lägg därefter degen på en plan yta med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och kavla ut degen till en rektangel (ca 15X20 cm). Bred på fyllningen och rulla ihop kortsida mot kortsida (så att rullen blir så tjock som möjligt). Skär längden i skivor och lägg i bullformar. Platta ut dom något. Låt jäsa övertäckte ytterligare ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Dekorera gärna med hackade nötter eller riven kokos. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Gluten free Cinnamon buns - Glutenfria Kanelbullar
Gluten free Cinnamon buns - Glutenfria Kanelbullar
Gluten free Cinnamon buns - Glutenfria Kanelbullar

1 comment

  • Som jag har letat och experimenterat hemma for att hitta ett bra recept pa glutenfria kanelbullar! Och har ar de ju?? Det ser valdigt gott ut och ett stort plus for att du inte anvander fardig glutenfri mjolmix. Har ska bakas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nio + 10 =