Att baka utan socker är både enkelt och gott!

Välkommen till Baka Sockerfritt

Syltgrottor

 

Syltgrottor är en riktig klassiker och givetvis går det att göra hälsosamma varianter utav detta! Här ser ni ett recept på syltgrottor där själva kakdegen har en bas av mandelmjöl. Fyllningen görs enkelt genom att blanda hallon (jag kör frysta som fått tina) med sötningsströ. Detta går givetvis också bra att byta ut mot valfri sylt, eller liknande! Lätt att baka och riktigt smarrigt!

 

Syltgrottor, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

 

Syltgrottor – 8 stycken

30 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 – 1 ½ msk sötningsströ
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 krm vaniljpulver

Hallonfyllning
30 gram hallon
1 tsk sötningsströ

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser förutom den till hallonfyllningen). Tillsätt smöret och blanda till en deg. Rulla åtta bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en grop i varje boll. Mosa hallon och tillsätt lite sötning. Fördela hallonfyllningen i alla gropar. Grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter. Låt svalna.

 

Syltgrottor, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
Syltgrottor, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
Syltgrottor, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

No bake brownie

 

Brownies är en av mina stora svagheter här i livet. Jag kan inte få nog och bakar säkert detta typ av bakverk en två-tre gånger i månaden. Det är ju så gott! Håller ni inte med mig?

Denna variant är en no bake brownie – det vill säga en brownie där ingen ugn behöver användas. Det är bara att blanda ihop alla ingredienser och förvara i frys! Brownien smakar mycket choklad och är sötad med banan och färska dadlar (vilket också ger den lite halvkletiga konsistensen). Den är en riktig höjdare som jag rekommenderar alla att testa!

 

 

No bake brownie – ca 8 bitar

100 gram banan
100 gram färska dadlar, utan tillsatt socker
60 gram valnötter
1 dl mandelmjöl
3 msk kakao
2 msk kokosmjöl
2 krm vaniljpulver

Finhacka valnötterna och blanda med resterade torra ingredienser. Mosa banan och dadlar och blanda samman allt. Klä en form med bakplåtspapper eller aluminiumfolie och fördela i browniedegen. Låt stå i frysen under ett par timmar och skär i bitar. Förvara i frys.

 

Hallonkaka med kokostosca

 

Har ni som jag bakat massor med hallon nu i sommar? Oavsett om du svarar ja eller nej på den frågan, är här ett riktigt bra ”hallontips” – Hallonkaka med kokostosca. Mumsigt värre! Kakan består utav tre lager. Botten är rätt neutral och smakar svagt av kanel, fyllningen består av mosade hallon och toppingen är givetvis en ljuvlig tosca med kokos som bas. Smakerna gifter sig riktigt fint tycker jag. Dekorera gärna hallonkakan med hela hallon – det gör alla bakverk extra fina!

Glutenfri hallonkaka med kokostosca, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

 

Hallonkaka med kokostosca

Botten:
20 gram rumsvarmt smör
2/3 dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk sötningsströ
1 krm kanel

Hallonfyllning:
40-50 gram hallon, tinade
1 tsk sötningsströ

Kokostosca:
10 gram smör
½ dl vispgrädde
½ dl riven kokos
½ msk sötningsströ
1 krm vaniljpulver

Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna med varandra och tillsätt därefter rumsvarmt smör och blanda väl. Tryck ut degen i botten av en 12-cm springform. Förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Hallonfyllning: 
Mosa hallonen tillsammans med sötning. Bred detta på bottnen.

Kokostosca:
Sjud smör, grädde och sötning i en kastrull tills det börjar tjockna (ca 10 minuter). Rör ner vanilj och riven kokos. Fördela detta på hallonfyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

 

Glutenfri hallonkaka med kokostosca, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
Glutenfri hallonkaka med kokostosca, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
Glutenfri hallonkaka med kokostosca, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
Glutenfri hallonkaka med kokostosca, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Hallonmuffins med mandel

 

Åhh, vad dessa muffins är goda! Jag tycker att de klår ”vanliga” muffins. Muffinsen har en mild vaniljsmak och är generöst fyllda med hallon. Jag använder frysta hallon som fått tina och som jag dessutom blandar med lite sötning (blir lätt lite för surt/syrligt för min smak annars). Konsistensen på muffinsen ska vara kladdiga, medan toppen blir en aningens sprött. Mumsigt värre! Ni måste testa!

 

 

Hallonmuffins med mandel – 6 till 8 stycken

80 gram hallon
50 gram smör
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1 dl vispgrädde/mellangrädde
3 msk sötningsströ
2 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver

 

Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser och blanda med äggen och grädde. Häll i smöret och rör om. Blanda gärna hallonen med lite extra sötning (1-2 tsk) och häll i smeten. Rör försiktigt. Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 15 – 20 minuter.

 

Chokladbollar, utan tillsatt socker

 

Chokladbollar är något av det bästa bakverk jag vet. Jag menar, det är väldigt lätt att göra, smakar supergott och är dessutom lätt att göra hälsosamma varianter av! En av mina favoritvarianter av chokladbollar är just detta recept. Det är i praktiken helt enkelt som ett ”vanligt” chokladbollsrecept med den lilla skillnaden att jag använt ett sockerersättningsströ istället för raffinerat socker.

De här chokladbollarna blir garanterat ena riktiga höjdare och passar stora som små. Denna gång valde jag att rulla chokladbollarna i hackade mandelspån och pumpafrön. Det blev riktigt tjusigt!

 

 

Chokladbollar, utan tillsatt socker – 10 stycken

60 gram smör
2 dl havregryn
3 msk sötningsströ
1 ½ msk kakao
1 ½ msk kaffe (alt. vatten)
2 krm vaniljpulver

Blanda ihop smör och sötning. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop. Gör bollar utav chokladbollsdegen och rulla i riven kokos eller finhackade mandlar/nötter/frön. Förvara i kylskåp.

 

Blåbärsdessert med avokado

 

Säkert hälften av allt jag ”bakar”/svänger ihop hemma är snabba dessertliknande recept. Smidigt, fräscht och gott. Det är med andra ord väldigt tacksamt att göra och passar extra bra nu när sommaren (typ) är här! Ett hett tips att göra i sommar är denna fräscha blåbärsdessert med avokado. Den tar liksom fem minuter att göra. Högst. Blåbärsdesserten innehåller förutom avokado och blåbär även grädde. Jag använder vispgrädde, men det går säkerligen att byta ut mot ett laktosfritt eller mejerifritt alternativ för den som önskar.

Fräsch blåbärsdessert med avokado //Baka sockerfritt

 

Blåbärsdessert med avokado – 2 portioner

1 avokado
100 gram blåbär, frysta
1 dl vispgrädde
1 msk sötningsströ

Mixa samman alla ingredienser med en mixer och servera!

 

Fräsch blåbärsdessert med avokado //Baka sockerfritt
Fräsch blåbärsdessert med avokado //Baka sockerfritt
Fräsch blåbärsdessert med avokado //Baka sockerfritt
Fräsch blåbärsdessert med avokado //Baka sockerfritt

Hasselnötstårta med mjölkchokladmousse

 

Sugen på en lyxig fika till helgen? Eller bara på humör för något riktigt gott? Då vill jag tipsa om min chokladhasselnötstårta med mjölkchokladmousse! Botten har en bas av hasselnötter (jag köper rostade utan skal) och är smaksatt med kakao. Hasselnötter tillsammans med choklad är minst sagt ljuvligt!

Mjölkchokladmoussen som agerar lager nummer två är mycket lätt att göra och består av endast två ingredienser. Ljus choklad utan tillsatt socker och grädde. Grädden vispas (vispa den inte jättehård) och blandas därefter med smält choklad. Tårtan dekoreras förslagsvis med chokladbitar eller hyvlad choklad! På bilderna har jag hyvlat choklad med en potatisskalare.

 

 

Hasselnötstårta med mjölkchokladmousse

Hasselnötsbotten:
50 gram hasselnötter, rostade och utan skal (1 dl)
20 gram smör
1 msk pofiber
1 msk sötningsströ
1-2 tsk kakao

Mjölkchokladmousse:
60 gram ljus choklad, utan tillsatt socker
1 dl + 1 msk vispgrädde

Hasselnötsbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa hasselnötterna till ett mjöl. Blanda med resterande ingredienser. Tryck ut i botten av en 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 8 -10 minuter eller tills kakan tar färg.

Mjölkchokladmousse
Lägg choklad och 1 msk grädde i en liten mikrovågsugnssäker skål och värm ca 30 sekunder. Rör om till en slät konsistens. Vispa 1 dl grädde och blanda med chokladen. När botten svalnat fördelas chokladmoussen ovanpå. Toppa gärna med hyvlad choklad!

 

Snickerskaka, vegansk

 

Snickers kan nog många hålla med mig låter rätt gott. Kombinationen jordnöt och choklad är ju så ljuvlig! Det är tur att det går att göra många hälsosamma alternativ av dessa goda smaker. I detta inlägg kan ni se en underbart god och krämig snickerskaka. Den är vegansk och består av tre lager.

Bottenlagret är smaksatt med choklad och mellanlagret är ett tunnare jordnötslager som påminner lite om karamellfyllning. Lager nummer tre blir härligt krämig av kokosmjölk. Den som önskar toppar det hela med någon slags dekoration som hyvlad choklad och jordnötter. Snickerskakan fick höga betyg här hemma! Den håller sig ett par dagar i kylskåp.

 

 

Snickerskaka, vegansk

Botten:
50 gram färska dadlar, urkärnade
½ dl hasselnötter, rostade och utan skal
1/3 dl riven kokos
1 msk kakao
½ msk vatten

Fyllning 1:
50 gram jordnötssmör, osötad och salt
25 gram färska dadlar, urkärnade
1 msk kokosolja
1 krm vaniljpulver

Fyllning 2:
70 gram jordnötssmör, osötad och salt
2/3 dl kokosmjölk, det vita/fasta
1 msk fibersirap gold, eller annat liknande alternativ (honung)
1 krm vaniljpulver

Botten
Mixa samman alla ingredienser. Tryck fast en bit bakplåtspapper i botten av en 12-cm springform och tryck ut degen.Fyllning 1
Mosa samman allt för hand eller med en stavmixer. Bred ut ovanpå bottnen.

Fyllning 2
Ta det vita och fasta som bildas längst upp när en förpackning kokosmjölk får stå still. Mixa samman detta med resterande ingredienser. Fördela detta ovanpå fyllning 1. Låt stå kallt i kylskåp.

 

Double chocolate brownie cake

 

Alla dagar är enligt mig browniedagar! Det måste vara ett av mina favoritbakverk. Jag kallar denna brownie för brownie cake/browniekaka, då den är lite tjockare och mer ”kakaktig” än den klasiska brownien. Jag använder en mindre brödform, men det går också bra att använda en ”normalstor” 1,5-liters form. Och då blir brownien givetvis plattare (förkorta gräddningstiden med några minuter – känn med en sticka. Konsistensen ska fortfarande vara kladdig). Double chocolate får också hoppa in i namnet då jag valt att toppa den med grovhackad choklad. Blir extra gott och ger extra crunch.

 

Brownien är mejerifri och innehåller arrowrot (pulver). Arrowrot finns i kryddhyllan och köpes i vanliga mataffärer. Det är första gången jag använder det och fungerar till exempelvis redning, typ som potatismjöl fast som en lågkolhydratsvariant.

 

Double chocolate brownie cake, glutenfritt, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

 

Double chocolate brownie cake

2 ägg
80 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
2 ½ msk sötningsströ
2 msk kokosolja
1 msk arrowrot (pulver)
1 krm vaniljpulver
½ krm salt

Toppa med: 30 gram choklad, utan tillsatt socker

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg olja och bitar av choklad i en skål, och värm i mikron. Rör om tills chokladen är helt smält. Vispa ägg, sötning och vanilj pösigt med en elvisp. Rör ner choklad, salt och arrowatpulver. Klä en liten brödform, ca 8X18 cm, med aluminiumfolie/bakplåtspapper och fördela i smeten. Grovhacka choklad och strö ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Double chocolate brownie cake, glutenfritt, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
Double chocolate brownie cake, glutenfritt, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
Double chocolate brownie cake, glutenfritt, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
Double chocolate brownie cake, glutenfritt, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Mejerifri äppelkaka med mandel

 

Nu är det dags för en nystart här på min blogg på Bättre Hälsa! Jag tänker mig bättre innehåll och publicering mer regelbundet. Två gånger i månaden kommer ni finna härlig inspiration till en hälsosammare bakning här på bloggen. Mitt mål är att visa att man både kan baka hälsosamt och gott samtidigt!

Idag vill jag fresta med en saftig mejerifri äppelkaka med mandel. Basen i kakan är alltså mandelmjöl och istället för smör har jag använt kokosolja. Jag toppar kakan med äppelskivor som jag delat i två, kanel och mandelspån. Givetvis går det att göra en större kaka i exempelvis en 24-cm springform! Jag rekommenderar då att fyrdubbla alla ingredienser och öka gräddningstiden något. Känn med en sticka när kakan är klar. Den ska vara lite kladdig i mitten när den tas ut ur ugnen.

 

 

Mejerifri äppelkaka med mandel

2 ägg
½ litet äpple
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 ½ msk sötninsgsströ
1 ½ msk kokosolja
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Toppa gärna med: kanel, mandelspån

 

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser förutom ägg i en skål och mixa samman med en mixer (kokosoljan behöve rinte smältas). ”Mjöla” en 12-cm springorm och fördela i smeten. Tvätta ett halvt litet äpple och skär i mindre bitar. Tryck ner i smeten. Pudra eventuellt över kanel och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna.

No bake havrebar

 

Här ser ni en god ”no bake” havrebar (behöver inte gräddas). Baren är mejerifri och är dessutom lätt att få vegansk om honung i receptet byts ut mot någon annan typ av liknande sötning. För att hålla ihop bra innehåller baren så kallade chiaägg, det vill säga chiafrö som fått svälla med vatten och därmed agerar bindande.

 

Baren förvaras kallt, både kyl och frys fungerar fint, och jag tycker den är godast att äta kall. Den blir ett perfekt mellanmål!

 

No bake havrebar (utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt

 

No bake havrebar med honung – 3 barer

1 chiaägg
1 dl havregryn
1 dl havremjöl
2 msk kokosolja
2 msk honung (eller liknande sötning)
1 msk kokosmjöl
1 krm vaniljpulver

Gärna: 10 gram grovhackad mörk choklad, utan tillsatt socker

*chiaägg= 1 msk chiafrö+3 msk vatten som blandas och får stå i fem minuter och svälla

Blanda samman alla ingredienser noga med varandra (om önskas tillsätts även grovhackad choklad). Forma degen till en fyrkant på en plan yta med bakplåtspapper (kanske 8X10 cm) och platta till ovansidan. Låt frysa och skär i längder. Om önskas toppas barerna med lite mer smält choklad. Förvaras i frys eller kyl och äts gärna kall.

 

No bake havrebar (utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt
No bake havrebar (utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt

Smulpaj med äpple och kanel

 

Smulpaj är minst sagt en typ av lättgjort recept. Frukt eller bär toppas med ett lager deg. Toppen ju! Här nedan ser ni en variant med äpple och som är smaksatt med kanel. Den är riktigt god, om jag får säga det själv! Den är så god att jag inte tycker att den behöver någon grädde eller liknande, men det lyxar ju självklar till det hela lite extra (tips: vispa grädden löst och smaksätt med lite vanilj). Äppelpajen går givetvis att göra i ett större format.

 

Antal pajrecept är rätt många i mitt receptarkiv. Kika gärna in mitt tema ”söta pajer”!

 

Healthy apple cinnamon crumb pie - Hälsosam smulpaj med äpple och kanel //Baka Sockerfritt

 

Smulpaj med äpple och kanel – 2 portioner

80-100 gram äpple
20 gram rumsvarmt smör
¾ dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
1 msk sötströ
2 krm kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta ett äpple, skär i skivor och fördela i en liten pajform som är cirka 14 centimeter i diameter. Blanda de resterande torra ingredienserna och blanda väl med smöret. Fördela degen över äppelkylftorna. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Håll koll så pajen inte blir bränd (flytta då ner pajen eller sänk värmen).

 

Healthy apple cinnamon crumb pie - Hälsosam smulpaj med äpple och kanel //Baka Sockerfritt

Blueberry nice cream

 

Efter all mastig mat och godsaker, tycker jag att det är så skönt och gott med något fräscht. Det ni ser här är en lättgjord blåbärsglass med banan – en så kallad blueberry nice cream. Receptet kräver få ingredienser, men blir såå god. Perfekt mellanmål!

 

Banan och blåbär ska vara frysta för att ge den där härligt krämiga konsistensen. Glöm inte att skala bananen och skär den i mindre skivor/bitar innan den fryses in. Annars blir det hela svårt att mixa! Det hela är fortfarande rätt hårdmixat, men det är bara att köra på så blir konsistensen slät.

 

Toppa gärna glassen med bär och frukt.

 

Blueberry nice cream - Blåbärsglass med banan

 

Blueberry nice cream – 1 portion

1 ½ normalstor banan i bitar, frysta
1 dl blåbär, frysta
1 msk vatten
1 krm vaniljpulver (går att utesluta)

Mixa allt med en mixer. Det kan ta ett tag, då konsistensen blir hård till en början. När konsistensen är slät, servera genast.

 

Blueberry nice cream - Blåbärsglass med banan

Blueberry nice cream - Blåbärsglass med banan
Blueberry nice cream - Blåbärsglass med banan

Chokladfudge

 

Min bästa chokladfudge har följt med mig i flera år. Och receptet ser ni nedan. Konsistensen är fantastiskt krämig, smaken snäll men ändå riktigt ”chokladig”.  Jag ökade receptet något denna gång, vilket givetvis går bra om man vill ha fler fudgebitar!

 

Chocolate fudge (no sugar added) - Chokladfudge (utan tillsatt socker)

 

Chokladfudge – 9 bitar

100 gram mörk choklad (gärna choklad, utan tillsatt socker)
1 dl vispgrädde
60 gram mascarpone
½ -1 msk sötning (såsom sötströ)
1 krm vaniljpulver

Häll grädden i en kastrull och koka upp. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt choklad i bitar och rör om tills chokladen smält. Tillsätt resterande ingredienser och rör noga till en slät smet. Klä en liten matlåda/brödform (ca 7X15 cm) eller liknande med folie och häll i chokladmassan. Låt stelna i kyl (tar några timmar) och skär därefter i rutor.

 

Chocolate fudge (no sugar added) - Chokladfudge (utan tillsatt socker)
Chocolate fudge (no sugar added) - Chokladfudge (utan tillsatt socker)
Chocolate fudge (no sugar added) - Chokladfudge (utan tillsatt socker)
Chocolate fudge (no sugar added) - Chokladfudge (utan tillsatt socker)

Saffranspannkakor

 

Nu så här i juletider är det passande att göra dessa små söta saffranspannkakor. De är härligt tjocka – ungefär som Amerikanska pannkakor. Passar exempelvis till en julig frukost eller brunch!

Jag serverade pannkakorna med vispad grädde, blåbärssylt, bär och för min del lite fibersirap gold.

 

Saffron pancakes (gluten free) - Saffranspannkakor (glutenfria)

 

Saffranspannkakor – 5 små pannkakor

2 ägg
½ dl mandelmjöl
2 msk grädde
1 msk kokosmjöl
2 tsk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1/4-1/3 krm saffran
ev. någon tsk honung/fibersirap gold

Mixa samman alla ingredienser till en slät konsistens. Lägg en klick smör i en stekpanna (eller gärna två), och grädda små pannkakor/plättar. Vänd när de börjat bli stabila. Grädda gärna två-tre stycken i varje stekpanna. Serveras exempelvis med grädde och bär och valfri sötning.

 

Saffron pancakes (gluten free) - Saffranspannkakor (glutenfria)
Saffron pancakes (gluten free) - Saffranspannkakor (glutenfria)
Saffron pancakes (gluten free) - Saffranspannkakor (glutenfria)

Glutenfri Formfranska

 

Just nu är det viktigt med att det finns mat hemma som ska gå snabbt att göra, samt att det ska finnas bra och lättillgänligt mellanmål. Men jag tycker det är svårt! Då ska det hinnas planeras och inköpas, och det är verkligen inte alltid man har ork eller tid för det. Och så tänker jag ”imorgon ska jag köpa/hitta på något”, och så står man där dagen efter och hittar inget vettigt i kylen den dagen heller. Är det bara jag? Någon som känner igen sig?

 

Sedan jag har börjat jobba heltid igen har vi löst det med att införskaffa matkasse som körs hem (med mat för tre middagar). Visserligen tar det en stund att tillaga, men vi/jag behöver varken tänka eller köpa hem maten. Jag hade nog aldrig trott att jag skulle börja med matkasse för ett par år sedan! Låt mig säga att mycket förändras när man får barn.

 
Så har vi också mellanmålen. Och frukosten! Jag behöver ny inspiration! Viktigt är att det ska gå snabbt att göra, och inte låta något (när jag äter på kvällen så är det jobbigt om det ska låta, för vi har en rätt lättväckt Vincent). Att bara öppna mikron kan vara förödande. Har ni tips? Hit me!

Ett tips till er från mig är hälsosam och glutenfri formfranska, vilket jag också svängde ihop under helgen som gick. Tack Åse från 56kilo för den inspirationen! Det är ett underbart gott, mjukt och saftigt bröd som går utmärkt att rosta. Och ett mycket bra mellanmål (för både mig och lillen). Jag brukar strö ovanpå chiafrö, men jag hittar ingen av alla mina förpackningar (*hej närstående flytt*), så jag tog sesamfrön istället. Blev riktigt fint det med!

 

Glutenfri formfranska

 

Glutenfri Formfranska

3 ägg
35 gram smör
1 ½ dl fet yoghurt
1 ½ dl mandelmjöl
1 ½ dl pofiber
½ dl mjölk
1 ½ msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
⅔ tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och vispa äggen pösigt. Blanda samman alla torra ingredienser. Vispa kort ner smör och yoghurt i äggvispet. Rör till sist ner detta bland de torra ingredienserna tillsammans med mjölken. Låt degen svälla i några minuter. Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Om önskas strös lite chiafrön/vallmofrön/sesamfrön ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter (känn efter med en sticka).

 

Glutenfri formfranska
Glutenfri formfranska
Glutenfri formfranska

Pumpapannkakor

 

Nu jobbar jag hemifrån en hel del och det är viktigt med bra lunch och mellanmål. Jag tycker det kan vara rätt klurigt att hitta bra, snabba och GODA saker att äta nu när det är så mycket som ska hinnas med på alldeles för kort tid. Här om dagen gjorde jag ett supergott recept på pannkakor. För att ”hösta” till pannkakorna hade jag puread pumpa i smeten och smaksatte även med kanel. Till serverade jag blåbär, honung/fibersirap gold och jordnötssmör (det sista syns icke på bilderna). Testa detta smarriga!

 

Healthy pumpkin pancakes - Hälsosamma pumpapannkakor  //Baka Sockerfritt

 

Pumpapannkakor – 1 till 2 portioner

2 ägg
½ dl pumpapuré
½ dl ”mjölk” (jag körde havre, men går med valfritt alternativ)
½ dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
½-1 tsk bakpulver
½ tsk kanel
ev. valfri sötning (jag använde några steviadroppar med vaniljsmak)

Låg alla ingredienser i en bunke och mixa samma med en stavmixer till en slät konsistens (fungerar även att vispa lite). Stek genast pannkakor utav smeten. Servera exempelvis med bär, nötsmör och honung/fibersirap gold.

 

Healthy pumpkin pancakes - Hälsosamma pumpapannkakor  //Baka Sockerfritt
Healthy pumpkin pancakes - Hälsosamma pumpapannkakor  //Baka Sockerfritt
Healthy pumpkin pancakes - Hälsosamma pumpapannkakor  //Baka Sockerfritt
Healthy pumpkin pancakes - Hälsosamma pumpapannkakor  //Baka Sockerfritt
Healthy pumpkin pancakes - Hälsosamma pumpapannkakor  //Baka Sockerfritt

Glutenfria kanelbullar

 

Imorgon är det självaste kanelbullens dag, och därför vill jag så klart tipsa om en av mina varianter på en hälsosam sådan! Här ser ni en glutenfri kanelbulle med mandel och bovete som bas. Bovete har som fördel att det ger en relativt smidig och mer sammanhängande deg (jämför med nöt- och mandelmjöl). Dessa bullar är absolut godast att äta ljumna (värm i mikron om de fått kallna).

 

Som fyllning kör jag helt enkelt en klassisk på smör, kanel och sötning. Detta går bra att byta ut mot någon annan typ av fyllning. Kanske en hälsosam nutella??
 

Healthy cinnamon buns (gluten free, no sugar added) - Hälsosamma kanelbullar med mandel och bovete (glutenfria, utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt

 

Kanelbullar med mandel och bovete – 15 stycken

Bullar:
2 ägg
50 gram smör
20 gram jäst, för matbröd (nästan ett halvt paket)
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl mjölk
½ dl kokosmjöl
ca 3-4 msk sötströ
2 msk fiberhusk
2 krm vaniljpulver

Fyllning:
80 gram smör
ca 2 msk sötströ
1 – 1½ tsk kanel

Pensling:
1 ägg
något att strö över

Bullar
Smält smöret (ta bort från plattan) och tillsätt mjölken. När blandningen är fingervarm rör ner jäst och blanda noggrant (värm eller låt svalna). Vispa ägget pösigt och rör ner. Blanda de torra ingredienserna och rör även ner detta. Rör om (gärna med elvisp med ”degvisparna”) i någon minut. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Fyllningen
Värm smöret mjukt och rör ut kanel och sötning.

När bulldegen har jäst, knåda ytterligare någon minut och lägg därefter degen på en plan yta med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och kavla ut degen till en rektangel (ca 25X25 cm). Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär längden i skivor och lägg i bullformar. Platta ut dom något. Låt jäsa övertäckte ytterligare ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Dekorera gärna med hackade nötter eller riven kokos. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.

 

Healthy cinnamon buns (gluten free, no sugar added) - Hälsosamma kanelbullar med mandel och bovete (glutenfria, utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt

Healthy cinnamon buns (gluten free, no sugar added) - Hälsosamma kanelbullar med mandel och bovete (glutenfria, utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt

Healthy cinnamon buns (gluten free, no sugar added) - Hälsosamma kanelbullar med mandel och bovete (glutenfria, utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt

Saftig Pumpakaka

 

Jag är så glad över att ”kunna” baka mer höstiga recept! Jag gillar så klart även somriga smaker med mycket fräscha bär, men omväxling förnöjer ju som det så bekant heter. Ett av de höstiga bakverk som jag hunnit göra är en saftig pumpakaka som är sötad med färska dadlar och smaksatt med kanel. Och när jag skriver saftig, då menar jag saftig. Och lite halvkletig i mitten. Så gott!

 

Jag använder butternutpumpa/butternutsquash som jag kokat mjuk och mixat till en slät konsistens. Det går också bra att använda färdigköpt pumpapuré.

 

Healthy pumpkin cake (gluten free, no sugar added) - Hälsosam saftig pumpakaka (glutenfri, utan tillsatt socker)
 

Saftig Pumpakaka

2 ägg
80 gram färska dadlar, kärnan borttagen (ca 7 st)
1 dl puread kokt butternutpumpa
2 dl mandelmjöl
½ dl vispgrädde
2 msk kokosmjöl
2 msk pofiber
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
ev. lite sötning (sötströ/honung/fibersirap)

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman puread butternutpumpa, grädde, dadlar och ägg med en stavmixer. Blanda alla torra ingredienser med varandra och rör ner dessa i pumparöran. Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie/bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen under ca 30 minuter, kakan ska inte vara helt fast för saftigast konsistens.

 

Healthy pumpkin cake (gluten free, no sugar added) - Hälsosam saftig pumpakaka (glutenfri, utan tillsatt socker)
Healthy pumpkin cake (gluten free, no sugar added) - Hälsosam saftig pumpakaka (glutenfri, utan tillsatt socker)

Mejerifri chokladpudding

 

Denna hälsosamma chokladmousse, som dessutom är utan mejeriprodukter, är perfekt att gör som hälsosam dessert eller superlyxigt mellanmål! Perfekt när chokladsuget sätter in. Jag använder kokosmjölk, vilket ger en härlig kokossmak som passar ihop med den mörka chokladen. Det går givetvis att använda exemplvis vispgrädde eller liknande som alternativ. Det hela går väldigt snabbt att svänga ihop, men det som tar lite tid är väntetiden på att få puddingen att stelna. Relativt lite gelatin används, vilket gör att konsistensen blir lösare än en pannacotta – och det tycker jag att en chokladpudding ska vara!

 

Chokladpuddingen toppas gärna med lite extra hackad eller riven/hyvlad mörk choklad. Så ljuvligt!

 

Dairy free chocolate pudding (no sugar added) - Mejerifri chokladpudding (utan tillsatt socker)

 

Mejerifri chokladpudding – 4 portioner

1 gelatinblad
100-120 gram choklad, mörk
4 dl kokosmjölk
2 krm vaniljpulver
ev. 1 msk sötströ

Lägg gelatinblad i kallt vatten. Värm upp kokosmjölk i en kastrull, ta bort från plattan. Rör ner bitar av choklad, vanilj och eventuell sötning till en slät konsistens. Ta upp gelatinbladet, krama ur vätskan och rör ner. Fördela i två glas. Låt stelna i fyra timmar eller mer. Toppa eventuellt med hackad eller riven choklad.

 

Dairy free chocolate pudding (no sugar added) - Mejerifri chokladpudding (utan tillsatt socker)
Dairy free chocolate pudding (no sugar added) - Mejerifri chokladpudding (utan tillsatt socker)
Dairy free chocolate pudding (no sugar added) - Mejerifri chokladpudding (utan tillsatt socker)