Aleris öppnar ögonklinik i Ystad

För att öka tillgängligheten till gråstarroperationer i Skåne öppnar Aleris nu en ögonklinik i Ystad.

Sedan Ystads lasarett tidigare i år upphörde med att operera gråstarr har patienter tvingats resa för att få behandlingen. För äldre människor med försämrad syn kan detta vara ett hinder. Aleris har nu öppnat en ögonklinik i Ystad, där cirka 30 patienter i veckan inledningsvis kommer att opereras för gråstarr.

– Med etableringen i Ystad kan vi på allvar säga att vi täcker in hela Skåne. Förutom trygghet och högsta kvalitet är närhet viktigt för de patienter som är äldre. Vi har mycket skickliga team som gör ett stort antal gråstarroperationer, säger Ida Ankar, verksamhetschef för Aleris Ögon i Skåne.

Aleris Ögon är en del av Aleris Specialistvård. Aleris bedriver ögonsjukvård i Bollnäs, Stockholm, Ängelholm, Kristianstad, Helsingborg, Malmö och Ystad.

Om operationer för gråstarr

Det utförs årligen ungefär 100 000 gråstarroperationer i Sverige, främst på äldre personer. Vid en gråstarrsoperation byter man ut den grumlade linsen och ersätter den med en konstgjord lins som får sitta kvar hela livet. Operationen tar ca 10-15 minuter och man opererar ett öga i taget, vanligen det sämsta ögat först. Den operationsmetod som används vid gråstarr kallas för fako och är både säker och väl beprövad.

För ytterligare information, kontakta:

Ida Ankar, verksamhetschef Aleris Specialistvård Ögon Skåne, tfn:+ 46 768 91 31 06
Henrik Kennedy, kommunikationschef Aleris, tfn + 46 706 82 71 23

Läs mer på www.aleris.se/ogon

Av |december 22nd, 2015|Aleris|0 Kommentarer|

Aleris ögonmottagingar

Alla Aleris ögonmottagningar erbjuder specialiserad ögonsjukvård när det gäller behandling av gråstarr. På vissa av våra mottagningar undersöker, utreder och behandlar vi även torra och rinnande ögon samt andra former av ögonsjukdomar med synpåverkan.

Vi utför även dagkirurgiska ögonoperationer. Läs mer om vårt utbud på vår hemsida.

Våra ögonmottagningar hittar du på flera av våra sjukhus i Stockholm samt i Bollnäs, Ängelholm, Malmö, Helsingborg och Kristianstad.

Läs mer på www.aleris.se/ogon

Av |juli 15th, 2015|Aleris|0 Kommentarer|

Har du gråstarr?

Varje år utförs cirka 90 000 gråstarrsoperationer i Sverige. En av våra ögonspecialister som behandlar många olika ögonbesvär är ögonläkaren Suzanne Kuylenstierna på Aleris Europakliniken. Här berättar hon om hur en gråstarrsoperation går till.

Liksom många andra delar i kroppen påverkas ögat med åldern och dessa förändringar kan leda till synförändringar. Med dagens sofistikerade behandlingsmetoder kan många ögonproblem behandlas, säkert och smärtfritt. Gråstarrsoperationer är det vanligaste operativa ingreppet i Sverige.

Aleris har modernt utrustade ögonmottagningar på flera ställen i Sverige dit du snabbt kan få en tid som passar dig. Vi arbetar alltid på uppdrag av de lokala landstingen och deras patientavgifter gäller.

– Inom ett par dygn är patienten helt återställd och ser klart igen, säger ögonläkaren Suzanne Kuylenstierna, Aleris Specialistvård Sabbatsberg.

”Operationen tar ca 10–15 minuter, sedan kan man åka hem”
Suzanne Kuylenstierna, ögonläkare

Vad är grå starr?

– Grå starr (katarakt) innebär att linsen i ögat blir grumlig. Det är en åldersrelaterad förändring som drabbar nästan alla. Sjukdomen kommer smygande redan från 50-årsåldern och finns hos många som är 60 år och äldre.

Vad får man för symtom?

– När man drabbas av grå starr börjar man se dimmigt och suddigt och man blir lätt bländad, vilket märks tydligast när man kör bil i mörker. Man kan också få förändrat färgseende.

Behöver man alltid operera?

– Ja, om man inte opererar leder sjukdomen till att man förlorar synen helt.

Hur går en operation till?

Den grumliga linsen smulas sönder med ultraljud, så kallad fakoemulsifikation, så att linsen kan sugas ut. En artificiell plastlins förs sedan in hoprullad och placerasi linskapseln, där den vecklar ut sig i linsvätskan. Det här gör man genom ett litet snitt på två millimeter, efter det att ögat bedövats med droppar. Ögat hålls öppet med en ögonlockshållare och den skarpa operationslampan gör att patienten inte ser vad kirurgen gör.

Gör det ont?

– Nej, patienten känner ingen smärta och operationen tar i normalfallet 10-15 minuter, sedan kan man åka hem.

Läs mer på www.aleris.se/ogon

Välkommen till Aleris Ögonmottagningar

STOCKHOLM:

  • Aleris Specialistvård Täby
  • Aleris Specialistvård Järva
  • Aleris Specialistvård Sabbatsberg

GÄVLEBORG:

  • Aleris Specialistvård Bollnäs

SKÅNE:

  • Aleris Specialistvård Kristianstad
  • Aleris Specialistvård Ängelholm
  • Aleris Specialistvård Malmö
  • Aleris Specialistvård Helsingborg

Vårt utbud

Alla våra ögonmottagningar erbjuder specialiserad ögonsjukvård när det gäller behandling av gråstarr. På vissa av våra mottagningar undersöker, utreder och behandlar vi även torra och rinnande ögon samt andra former av ögonsjukdomar med synpåverkan. Vi utför även dagkirurgiska ögonoperationer. Läs mer om vårt utbud på vår hemsida www.aleris.se/ogon

 

Av |april 28th, 2015|Aleris|0 Kommentarer|